Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 14-08-2016, 07:07   #16
Registered User

Join Date: Jul 2010
Location: Monastir, Tunisia
Boat: Westerly Pentland
Posts: 1,691
Re: NMEA plugin for 4.4?

Pavel,

buy one and then come back please.

Gerhard
__________________

__________________
CarCode is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 07:07   #17
Registered User

Join Date: Nov 2007
Location: Probably and anchorage or a boatyard..
Boat: Ebbtide 33' steel cutter
Posts: 3,218
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by CarCode View Post
conachair,

do you have an iKommunicate?
There are several misleading informations in their manual. People might think it has WiFi but it has not. Only a few PGNs of the NMEA2000 protocol are supported but that is the fact of most such gateways.

Gerhard
I don't but was considering getting one, from what your saying either you have problems or digital yacht are telling huge fibs.

https://digitalyacht.net/tag/ikommunicate/

"Digital Yacht have introduced iKConnect – a compact wifi router "

"Re-transmits all of the NMEA0183 and some of the NMEA2000 data it receives in to TCP or UDP network data"
__________________

__________________
conachair is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 07:15   #18
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 3,945
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by CarCode View Post
Pavel,

buy one and then come back please.

Gerhard
Gerhard...

Please, as usually, back your claims with facts and links to existing documents, or don't bother to waste your time posting them - we unfortunately have no other option but to consider them misleading or false in such a case.

Thank you

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 07:30   #19
Registered User

Join Date: Jul 2010
Location: Monastir, Tunisia
Boat: Westerly Pentland
Posts: 1,691
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by conachair View Post
I don't but was considering getting one, from what your saying either you have problems or digital yacht are telling huge fibs.

https://digitalyacht.net/tag/ikommunicate/

"Digital Yacht have introduced iKConnect – a compact wifi router "

"Re-transmits all of the NMEA0183 and some of the NMEA2000 data it receives in to TCP or UDP network data"
I'm afraid DigitalYacht does not do themselfes a favour. The iKommunicate has only an ethernet connector and no WiFi. And it is called a gateway to Signal K and not a gateway between NMEA0183/NMEA2000.
A hint for Pavel when he wants to program the output of iKommunicate for OpenCPN: All output of iKommunicate uses SI units for all units. So e.g. the temperature in the example output of iKommunicate attached here is in degrees Kelvin and so 273 must be subtracted to get centigrade degrees.

Gerhard
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	iKommunicate.png
Views:	29
Size:	90.4 KB
ID:	129540  
__________________
CarCode is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 07:36   #20
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 3,945
Re: NMEA plugin for 4.4?

Gerhard...
So many words, even a picture, and nothing to the subject Can it transmit NMEA0183 or not? Are both the labels of those checkoxes in the configuration interface and the manual a lie?

I am well aware of SignalK specification using SI units, but consider it completely irrelevant to our current debate.

Thank you for clarification, but please try to follow the subject

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 07:42   #21
Registered User

Join Date: Jul 2010
Location: Monastir, Tunisia
Boat: Westerly Pentland
Posts: 1,691
Re: NMEA plugin for 4.4?

Pavel,

see my advice in posting #16 above.

Gerhard
__________________
CarCode is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 07:45   #22
Registered User

Join Date: Nov 2007
Location: Probably and anchorage or a boatyard..
Boat: Ebbtide 33' steel cutter
Posts: 3,218
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by CarCode View Post
I'm afraid DigitalYacht does not do themselfes a favour. The iKommunicate has only an ethernet connector and no WiFi.
What do you term as wifi?

The manual explains how to transmit nmea 0183 data over wifi udp & tcp - are you saying this is wrong and it can't?
__________________
conachair is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 07:52   #23
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 3,945
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by CarCode View Post
Pavel,

see my advice in posting #16 above.

Gerhard
Gerhard...
I see it, but it unfortunately adds exactly nothing to the validity of your claims. As you can see I'm not he only one eager for your clarification as given DigitalYacht's record it is kind of hard to believe they would be misleading their users in the manual and even their own dealers in https://digitalyacht.files.wordpress...n-apr-2016.pdf (page 6)

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 08:14   #24
Registered User

Join Date: Jul 2010
Location: Monastir, Tunisia
Boat: Westerly Pentland
Posts: 1,691
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by conachair View Post
What do you term as wifi?
WiFi is the wireless transmit.
A router might have ethernet connectors for cables and/or a WiFi chip with antennas to transmit wireless also.

Gerhard
__________________
CarCode is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 08:45   #25
Registered User

Join Date: Nov 2007
Location: Probably and anchorage or a boatyard..
Boat: Ebbtide 33' steel cutter
Posts: 3,218
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by CarCode View Post
I'm afraid DigitalYacht does not do themselfes a favour. The iKommunicate has only an ethernet connector and no WiFi.
You appear to be correct.
A quick read of the manual confims this..
"The iKommunicate can be used in the following configurations;
1) Directly connected to a PC or Mac via its supplied network cable in an Ad-Hoc network
2) In conjunction with a Digital Yacht iKConnect or iNavConnect wireless router if you do not already have an
Ethernet network on your boat
3) Connected to the boat’s existing Ethernet network via the supplied network cable"

This still doesn't explain why the manual describes how to transmit nmea through the network , you state that this is not possible, even with the configuration set to to transmit over udp/tcp?
__________________
conachair is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 08:49   #26
Registered User
 
TheOffice's Avatar

Join Date: Jun 2012
Location: Annapolis
Boat: Hylas 44
Posts: 478
Re: NMEA plugin for 4.4?

I got mine to transmit from my plotter to OpenCPN over TCP with a CAT5 cable.

It does not have built in wifi unfortunately.
__________________
TheOffice is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 08:53   #27
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 3,945
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by TheOffice View Post
I got mine to transmit from my plotter to OpenCPN over TCP with a CAT5 cable.

It does not have built in wifi unfortunately.
Good to hear. Looks like we do not need any more clarification from Gerhard
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 09:01   #28
Registered User

Join Date: Jul 2010
Location: Monastir, Tunisia
Boat: Westerly Pentland
Posts: 1,691
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by conachair View Post
You appear to be correct.
A quick read of the manual confims this..
"The iKommunicate can be used in the following configurations;
1) Directly connected to a PC or Mac via its supplied network cable in an Ad-Hoc network
2) In conjunction with a Digital Yacht iKConnect or iNavConnect wireless router if you do not already have an
Ethernet network on your boat
3) Connected to the boat’s existing Ethernet network via the supplied network cable"

This still doesn't explain why the manual describes how to transmit nmea through the network , you state that this is not possible, even with the configuration set to to transmit over udp/tcp?
You should read what the manual say and not what you want to have. The manual say the iKommunicate is a gateway between NMEA0183/NMEA2000 to Signal K. Therefore its name is iKommunicate where the K stands for Signal K communication.
Since the output of the iKommunicate is an ethernet connector it must sends its data of course using either TCP or UDP.

Gerhard
__________________
CarCode is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 09:03   #29
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 3,945
Re: NMEA plugin for 4.4?

Gerhard...
Enough. That you are not able to accept that you were wrong, less to say "sorry" is a known fact, but please stop this madness and read what the documents say, not what you would like them to say to support your claims, which have already proven to be wrong as the OP has what he wanted.

Thank you

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2016, 11:54   #30
Registered User

Join Date: Nov 2007
Location: Probably and anchorage or a boatyard..
Boat: Ebbtide 33' steel cutter
Posts: 3,218
Re: NMEA plugin for 4.4?

Quote:
Originally Posted by CarCode View Post
You should read what the manual say and not what you want to have. The manual say the iKommunicate is a gateway between NMEA0183/NMEA2000 to Signal K. Therefore its name is iKommunicate where the K stands for Signal K communication.
Since the output of the iKommunicate is an ethernet connector it must sends its data of course using either TCP or UDP.

Gerhard
Question still stands, reading the manual it describes how to transmit nmea 0183 over a network yet you say this is not possible, is the manual wrong? Seems unlikely.

Quote:
This still doesn't explain why the manual describes how to transmit nmea through the network , you state that this is not possible, even with the configuration set to to transmit over udp/tcp?
__________________

__________________
conachair is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
nmea, plug

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OpenCPN PlugIn Development bdbcat OpenCPN 70 14-03-2017 04:01
Plugin: DashBoard SethDart OpenCPN 470 24-08-2016 20:34
NMEA debug window : changing NMEA datasource pegase22003 OpenCPN 6 29-02-2016 10:44
For Sale: Comar NMEA-2-WIFI NMEA 0183 Converter $230 4arch Classifieds Archive 1 02-11-2015 03:02
Multiplexing NMEA on a router (NMEA over WiFi redux) Mollymawk Marine Electronics 16 21-10-2014 05:18


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 19:32.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.