Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 07-02-2016, 14:01   #16
Registered User

Join Date: Nov 2007
Location: Probably in an anchorage or a boatyard..
Boat: Ebbtide 33' steel cutter
Posts: 3,538
Re: New Plugin NmeaConvertor

Dirk,
First of all well dome on a great plugin, very useful.
There seems to be something strange going on with barometer readings - discussed here..
Logbook Konni for OpenCPN

It looks like the nmea string is in Bar units, which then get converted to mB by the logbook and the dashboard plugins. However could the nmeaconverter be rounding up the B ;units to 1 decimal place?
For instance - if a reading of 1.019 is in the input sentence of the converter it comes out as 1.0, so turns into 1000mB in the dashboard/logbook plugins.
Does that sound feasible? Would it be possible to increase the resolution to 5 decimal places.
Thanks again for sharing a great plugin.
__________________

__________________
conachair is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2016, 02:30   #17
Registered User
 
rooiedirk's Avatar

Join Date: Aug 2010
Location: Netherlands
Boat: Oneoff
Posts: 302
Re: New Plugin NmeaConvertor

The output of the converter is indeed standard 1 decimal.
I'll have a look if this is easy to change without getting temperature reading with 5 decimals.
__________________

__________________
Navigation is know where you are and what to do to get where you want.
But also: Know where you don't want to be and what to do to don't get there.
rooiedirk is online now   Reply With Quote
Old 08-02-2016, 06:37   #18
Registered User
 
rooiedirk's Avatar

Join Date: Aug 2010
Location: Netherlands
Boat: Oneoff
Posts: 302
Re: New Plugin NmeaConvertor

@conachair
Made an update in git.https://github.com/RooieDirk/NmeaConverter_pi
Checking now first the number of decimals in the inputline, and use than the same number for the output decimals.
Pls give it a try.
Dirk
__________________
Navigation is know where you are and what to do to get where you want.
But also: Know where you don't want to be and what to do to don't get there.
rooiedirk is online now   Reply With Quote
Old 08-02-2016, 07:28   #19
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,398
Re: New Plugin NmeaConvertor

Compiled for Windows and uploaded to
OpenCPN Beta File Thingie rguser rgpass
under 4.2 PI WIN
__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2016, 08:52   #20
Registered User
 
rooiedirk's Avatar

Join Date: Aug 2010
Location: Netherlands
Boat: Oneoff
Posts: 302
Re: New Plugin NmeaConvertor

@conachair,
If I understand it right your input sentece is in mbars, with one decimal. If you devide this by 1000 to get bars you still get one decimal as that is the input. However doing $--XXXx/1000*1.00000 should give you 'bars' with 5 decimals
__________________
Navigation is know where you are and what to do to get where you want.
But also: Know where you don't want to be and what to do to don't get there.
rooiedirk is online now   Reply With Quote
Old 08-02-2016, 10:57   #21
Registered User

Join Date: Nov 2007
Location: Probably in an anchorage or a boatyard..
Boat: Ebbtide 33' steel cutter
Posts: 3,538
Re: New Plugin NmeaConvertor

Quote:
Originally Posted by rooiedirk View Post
@conachair
Made an update in git.https://github.com/RooieDirk/NmeaConverter_pi
Checking now first the number of decimals in the inputline, and use than the same number for the output decimals.
Pls give it a try.
Dirk
Thnx, gave the windows a quick go (big thanks Rick, for compiling!)
Seemed to work but O crashed when I tried to write a line to the logbook. I'll dig a bit deeper when I get back onboard.
Ironically I've actually got the barometer working fine as i have an arduino doing various stuff before it gets passed over to a raspberry pi running openplotter and Opencpn, a bmp180 barometer/temperature board is now connected to the arduino which writes the relevant nmea sentence, in Bar I believe to 5 decimal places.
Saying that, it's easy to connect the same board to the rasp Pi but openplotter broadcasts the data as a xrd sentence, so if nmeaconverter could translate that into something the plug ins understand I'm sure some people would, do be very grateful .
Thanks for having a look.
__________________
conachair is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2016, 12:01   #22
Registered User

Join Date: Nov 2007
Location: Probably in an anchorage or a boatyard..
Boat: Ebbtide 33' steel cutter
Posts: 3,538
Re: New Plugin NmeaConvertor

Quote:
Originally Posted by rooiedirk View Post
@conachair
Made an update in git.https://github.com/RooieDirk/NmeaConverter_pi
Checking now first the number of decimals in the inputline, and use than the same number for the output decimals.
Pls give it a try.
Dirk
OK, now compiled and running seeming fine on a raspberry pi, reading from an BMP180 and auto updating into the logbook.

Not sure what's going on in my windows7 laptop, even with the previous version reinstalled it keeps crashing O.
__________________
conachair is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2016, 12:03   #23
Registered User

Join Date: Sep 2015
Location: The Netherlands
Boat: Verl 27
Posts: 28
Re: New Plugin NmeaConvertor

Hi,

I had the problem with the pressure. Now I'm new to linux and try to install the update.

First I tried the following on my PI2:

git clone git://github.com/RooieDirk/NmeaConverter_pi.git

mkdir NmeaConverter_pi/build
cd NmeaConverter_pi/build
cmake ..
cmake --build .
make
sudo make install

But after opening OpenCPN, the nmea converter is not installed.

What i'm doing wrong? Or how can I install it with the file from:

https://github.com/ptulp/NmeaConvert...Plugin_0.2.pkg
__________________
Swokey is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2016, 14:16   #24
Marine Service Provider

Join Date: May 2013
Location: Norway
Posts: 571
Re: New Plugin NmeaConvertor

Quote:
Originally Posted by Swokey View Post
What i'm doing wrong? Or how can I install it with the file from:

https://github.com/ptulp/NmeaConvert...Plugin_0.2.pkg

You can't install that on a raspberry - the pkg is a Mac os package. For Raspberry you will need the DEB package.
__________________
petter5 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2016, 14:42   #25
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,398
Re: New Plugin NmeaConvertor

Quote:
Not sure what's going on in my windows7 laptop, even with the previous version reinstalled it keeps crashing O.
I was having troubles earlier, and due to testing many plugins that were changing, and many new updates to O, it was crashing.
I removed Opencpn and all plugins, cleaned and updated the computer. Rebooted several times. Cleaned the registry, optimized the disks, etc.
Then took a breath and installed a nice fresh clean new version of O 4.2.0 without the old opencpn.ini!

It worked beautifully. Then I added in my chart directories and Chart Downloader settings and pretty soon was back to normal.
__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2016, 16:42   #26
Registered User

Join Date: Nov 2014
Location: Netherlands
Posts: 179
Re: New Plugin NmeaConvertor

Quote:
Originally Posted by Swokey View Post
Hi,

I had the problem with the pressure. Now I'm new to linux and try to install the update.

First I tried the following on my PI2:

git clone git://github.com/RooieDirk/NmeaConverter_pi.git

mkdir NmeaConverter_pi/build
cd NmeaConverter_pi/build
cmake ..
cmake --build .
make
sudo make install

But after opening OpenCPN, the nmea converter is not installed.

What i'm doing wrong? Or how can I install it with the file from:

https://github.com/ptulp/NmeaConvert...Plugin_0.2.pkg
Try the "make package" i.s.o "sudo make install".
This will create the deb file in the build directory.
Then you can install the deb package.
__________________
ptulp is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2016, 23:45   #27
Registered User
 
rooiedirk's Avatar

Join Date: Aug 2010
Location: Netherlands
Boat: Oneoff
Posts: 302
Re: New Plugin NmeaConvertor

@swokey
For make install to work it needs to now where OpenCPN is installed. This works best by copying the source files into the OpenCPN source files, and then compile/instaqll O. Then all the plugins will compile and install also.
For now the easy way is copy the compiled "libnmeaconverter_pi.so" into the OpenCPN plugin folder. (/usr/local/lib/opencpn on my machine but could also be /usr/lib/opencpn)
You need to be root to do so.
__________________
Navigation is know where you are and what to do to get where you want.
But also: Know where you don't want to be and what to do to don't get there.
rooiedirk is online now   Reply With Quote
Old 11-02-2016, 00:48   #28
Registered User

Join Date: Sep 2015
Location: The Netherlands
Boat: Verl 27
Posts: 28
Re: New Plugin NmeaConvertor

Quote:
Originally Posted by rooiedirk View Post
@swokey
For make install to work it needs to now where OpenCPN is installed. This works best by copying the source files into the OpenCPN source files, and then compile/instaqll O. Then all the plugins will compile and install also.
For now the easy way is copy the compiled "libnmeaconverter_pi.so" into the OpenCPN plugin folder. (/usr/local/lib/opencpn on my machine but could also be /usr/lib/opencpn)
You need to be root to do so.
Thanks, after moving the file to /usr/lib/opencpn the plugin is working. It's also showing the right pressure now.
__________________
Swokey is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2016, 03:20   #29
Registered User

Join Date: Sep 2015
Location: The Netherlands
Boat: Verl 27
Posts: 28
Re: New Plugin NmeaConvertor

I have already two lines in the NMEA converter plugin. Now I want to add a third line, but that overwrites the first line.

Can only 2 lines be added to this plugin?
__________________
Swokey is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2016, 07:27   #30
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,398
Re: New Plugin NmeaConvertor

Dirk will be responding to you about more lines and we may need to recompile. I wonder if a standard separater will work like a colon or tab.
Meanwhile, perhaps you would share the three lines you would like to use, along with a brief description of what you wish to do, and I will add them as examples in the user manual.
Thanks.
__________________

__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
nmea, plug

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New IAC Fleetcode Plugin for OpenCPN CBorchardt OpenCPN 72 27-02-2016 12:42
Calculator_pi New Finished Plugin for OpenCPN SaltyPaws OpenCPN 95 26-11-2014 15:01
New Plugin Development on Linux globalkeith OpenCPN 5 03-05-2012 08:16
New History Plugin for OpenCPN boat_alexandra OpenCPN 11 04-10-2010 15:11



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 02:30.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.