Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 04-10-2018, 12:15   #16
Registered User

Join Date: Oct 2018
Posts: 6
Re: Installation problems with Ethernet using Navico Radar and OpenCPN in Ubuntu

Can any of you tell me if the 4G should be spinning or making sounds if power and ground are applied? My OpenCPN setup does not work but I suspect the radar itself is DOA. I am using pretty much the same setup as being discussed here - The Rl10, 4G and direct to the computer. OpenCPN sees the radar - DHCP passed it 192.168.20.137 - put tells me radar is not on. Red & Yellow wires are energized with 13.V and 3amps.

Or - does OpenCPN pass instructions to the 4G to activate?

Thank you!

-WillyC
__________________

willyc is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2018, 12:32   #17
Registered User

Join Date: Oct 2018
Posts: 6
Re: Installation problems with Ethernet using Navico Radar and OpenCPN in Ubuntu

If this is of concern - my switch that I am now using is only showing half duplex communication.
__________________

willyc is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2018, 14:18   #18
Registered User

Join Date: Jan 2010
Location: Harlingen, NL
Boat: KMY Stadtship 56
Posts: 242
Re: Installation problems with Ethernet using Navico Radar and OpenCPN in Ubuntu

The radome will only start spinning when it receives a Transmit command from the plug-in.
merrimac is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2018, 18:02   #19
Registered User

Join Date: Oct 2018
Posts: 6
Re: Installation problems with Ethernet using Navico Radar and OpenCPN in Ubuntu

Thank you - then something must be wrong on the cable of network interface side. I see the computer is connecting only at half duple to the radar, perhaps my cable is incorrect? I wired as suggested in the documentation.

T568B with the four wires is correct for the simrad 4G? Many thanks,
willyc is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2018, 11:01   #20
Registered User

Join Date: Jan 2010
Location: Harlingen, NL
Boat: KMY Stadtship 56
Posts: 242
Re: Installation problems with Ethernet using Navico Radar and OpenCPN in Ubuntu

What does the information box say exactly?
merrimac is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2018, 11:12   #21
Registered User

Join Date: Oct 2018
Posts: 6
Re: Installation problems with Ethernet using Navico Radar and OpenCPN in Ubuntu

I got it - OsX chose to remove the /dev/tty.usbmodem that my GPS was using. So no GPS, no radar. Problem solved.
__________________

willyc is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
enc, installation, navico, opencpn, radar

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Navico Radar PlugIn Installation menue Andreas29 OpenCPN 2 21-02-2018 00:30
Ethernet AIS and radar into OpenCPN Daurin OpenCPN 36 05-02-2018 13:27
Navico Radar/Ethernet Question Dockhead OpenCPN 6 11-07-2017 03:19
Simrad G4 new installation ethernet issues Sawleeah OpenCPN 3 01-06-2015 15:04
Opencpn installation under Ubuntu 12.04 Idiens OpenCPN 8 29-05-2013 06:51



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 12:59.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.