Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 09-04-2014, 15:16   #1
Registered User

Join Date: Apr 2014
Location: The Netherlands
Boat: Dehler 37CR
Posts: 10
Images: 1
Help needed to get garmin radar up and running

Hi,

Need some help with the Garmin radar working with the radar plugin. Then manual for the plugin talks about IP 172.16.1.1 but when staring the plugin in OpenCpn its saying radar not connected to 172.16.2.0. Need the network adapter to be set to 172.16.2.1 for example?

Next I need some help with the Amphenol adapter and the how to create the scanner powerup switch. How to solder a wire to pin 5 and ground. Any foto for this would help

Running Windows 7 and connecting the garmin radar directly over tcp/ip to the computer.

Any other useful info is welcome
__________________

__________________
Yazz is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2014, 18:17   #2
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: Help needed to get garmin radar up and running

Yazz...

1. The doc is not too clear on the ip addressing for Garmin radar, and has some typos as well. Sorry.

The radar needs an interface on the PC at 172.16.2.x/24. x can be anything except "0".

2. pix attached.

Good Luck
Dave
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	p1110891.jpg
Views:	145
Size:	402.6 KB
ID:	79117  
__________________

__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2014, 22:12   #3
Registered User

Join Date: Apr 2014
Location: The Netherlands
Boat: Dehler 37CR
Posts: 10
Images: 1
Re: Help needed to get garmin radar up and running

Hi Dave,

Great info. Thanks for this. This is Just completing the manual, I guess

Or is there any other info missing to get the plugin up and running?

Thanks again,
Yazz
__________________
Yazz is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2014, 12:41   #4
Registered User

Join Date: Apr 2014
Location: The Netherlands
Boat: Dehler 37CR
Posts: 10
Images: 1
Re: Help needed to get garmin radar up and running

Hi Dave,

Succeeded in communicating with the Garmin! See attached screenshot. I'm getting the right info in the log, but I'm not able to show the radar overlay on top of the charts. Somehow opening the plugin I can only activate or deactivate the plugin. The settings button stays grayed out. How to get the radar overlay on screen.
__________________
Yazz is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2014, 21:16   #5
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: Help needed to get garmin radar up and running

Yazz...

Sorry, no Flickr account. Please post here as a .jpg.

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2014, 22:16   #6
Registered User

Join Date: Apr 2014
Location: The Netherlands
Boat: Dehler 37CR
Posts: 10
Images: 1
Re: Help needed to get garmin radar up and running

Dave, sorry thought it was a public link, but here they are
__________________
Yazz is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2014, 22:23   #7
Registered User

Join Date: Apr 2014
Location: The Netherlands
Boat: Dehler 37CR
Posts: 10
Images: 1
Re: Help needed to get garmin radar up and running

Apparently I've no clue how to post images
Here are the links you can use to view them:


and
__________________
Yazz is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2014, 07:13   #8
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: Help needed to get garmin radar up and running

Yazz...

Looks all good.

Right click anywhere on the screen and select "Garmin Radar" from the pull-down list to set radar options. Use Master mode.

To activate the radar, just push the Radar icon in the toolbar

Good Luck
Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2014, 11:09   #9
Registered User

Join Date: Apr 2014
Location: The Netherlands
Boat: Dehler 37CR
Posts: 10
Images: 1
Re: Help needed to get garmin radar up and running

Hi Dave,

Figured it out and the radar overlay is showing. Great work and thanks for your support. I believe one of they things is to add a communication port for network on the 172.16.2.0 port 24 in the settings menu. Anyway I'm up and running thanks to your support

Yazz
__________________
Yazz is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2014, 14:13   #10
Registered User

Join Date: Apr 2014
Location: The Netherlands
Boat: Dehler 37CR
Posts: 10
Images: 1
Re: Help needed to get garmin radar up and running

This is the scematics of the new on board network:
__________________
Yazz is offline   Reply With Quote
Old 16-04-2014, 08:00   #11
Registered User

Join Date: Jan 2007
Location: Minneapolis
Boat: Irwin 37 CC
Posts: 660
Re: Help needed to get garmin radar up and running

Great schematic, can you tell me what the name and # of the ethernet connector between the scanner and the laptop?
__________________
David Kester
Pegasus IV
wdkester is offline   Reply With Quote
Old 16-04-2014, 08:04   #12
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: Help needed to get garmin radar up and running

wdkester....

http://www.digikey.com/product-detai...242671?cur=USD

Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2015, 17:18   #13
Registered User

Join Date: Jul 2015
Posts: 9
Re: Help needed to get garmin radar up and running

I am also facing issues to get my Garmin 18 HD running with OpenCPN 4.0.

Here are the steps I completed:
1. Install the Amphenol switch by soldering pin 5 with chassis ground (see picture below)
http://marcel-girafe.com/docs/Amphenol.jpg

2. Configure laptop IP address to 172.16.2.1, with subnet mask 255.255.240.0
3. Add in OpenCPN a TCP connection to address: 172.16.2.0, port 24
4. Enable Master Mode

In the gradar_pi.log, I get the message that scanner at 172.16.2.0 is accessible. However, the GRadar icon is inactive and I can't see anything on the screen.
http://marcel-girafe.com/docs/openCPN_config.jpg

In a first place, I would need a confirmation that I did the right connections on the Amphenol component: The picture posted in this post does not match the Amphenol document in regard to the position of pin 5 (see pdf file).
http://marcel-girafe.com/docs/Amphenol.pdf

Thanks in advance for your help
Oliver
__________________

__________________
lillu is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
garmin, radar

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bahia 46: Installing radar and running cable to helm John413 Fountaine Pajot 2 13-01-2014 12:37
Is Garmin GARMIN/GARMIN (Host) Mode Working ? Sail323 OpenCPN 13 13-11-2010 07:36
Help with projects needed - first the radar skipperaris Construction, Maintenance & Refit 35 26-02-2007 18:11



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 03:18.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.