Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 07-08-2011, 05:39   #16
Registered User

Join Date: Jun 2011
Location: Antwerpen Belgium
Boat: Spirit 36 11.33m
Posts: 12
Re: Heading Not Correct

Hi every one,

The problem was that i have a loop in the seatalk converter.
I have coupled the nmea in and out with my pc that gives a loop from the HDG only other instruments have no problem with this connection.
And i was wrong width the angle of the heading, when i start the instruments then that angle stay and change not any more.
Now is the next problem that i can not give a course from my pc to my pilot because i have uncoupled the NMEA in in the seatalk converter.
How can solved this problem?
Geetings
Patrick
__________________

__________________
SY annelies is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 08:11   #17
Registered User

Join Date: Jul 2011
Posts: 104
Re: Heading Not Correct

this is not very clear, please draw a diagram of ALL your connections in detail and post them to analyse. alex
__________________

__________________
alex2035 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 09:59   #18
Registered User

Join Date: Jun 2011
Location: Antwerpen Belgium
Boat: Spirit 36 11.33m
Posts: 12
Re: Heading Not Correct

Quote:
Originally Posted by alex2035 View Post
this is not very clear, please draw a diagram of ALL your connections in detail and post them to analyse. alex
Alex how can i post a picture?
I try with drop it in to this message but i see no picture.[IMG]C:\Users\Patrick\Desktop\instrumenten.jpg[/IMG]
__________________
SY annelies is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 10:46   #19
Registered User

Join Date: Jul 2011
Posts: 104
Re: Heading Not Correct

Patrick, I had same problem , I solved going to my userCP (user control panel, upper menu on the left) then in Networking there is something called "Pictures and Album", create an "Album", upload pictures (there is a limit in size), then post the picture referenced there, copying the BB code under the picture, quite easy. regards. alex
__________________
alex2035 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 11:12   #20
Registered User

Join Date: Jun 2011
Location: Antwerpen Belgium
Boat: Spirit 36 11.33m
Posts: 12
Re: Heading Not Correct

is this it
__________________
SY annelies is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 11:55   #21
Registered User

Join Date: Jun 2011
Location: Antwerpen Belgium
Boat: Spirit 36 11.33m
Posts: 12
Re: Heading Not Correct

Alex,

I know there is no nmea back to the AP i disconnect it from the direct seatalk interface "NMEA in" and the Shipmodul "nmea out" because that gives a loop and the hdg stops width the first reading. now is the question how must i connect it?
there is a nmea in and out in the course computer from raymarine maybe with those connections?
__________________
SY annelies is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 11:55   #22
Registered User

Join Date: Jul 2011
Posts: 104
Re: Heading Not Correct

you should use RS232 out , not nmea out from the raymarine nmea box.
then you should connect nmea in on this box to one nmea out from the ShipModul.
if you dont want to use the box for this, take it direct to the course computer nmea in connector. yes, there is one nmea in, one nmea out in the course computer, there is also a nmea in the ST6001 display unit.
__________________
alex2035 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 12:07   #23
Registered User

Join Date: Jun 2011
Location: Antwerpen Belgium
Boat: Spirit 36 11.33m
Posts: 12
Re: Heading Not Correct

Alex ,
If i understands this : i must connect the rs232 to the shipmodul nmea in is that correct?
and make the old connection from the shipmodul nmea out to the seatalk interface "NMEA in" is this also correct?

many thanks for the reply.
patrick
__________________
SY annelies is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 12:13   #24
Registered User

Join Date: Jul 2011
Posts: 104
Re: Heading Not Correct

Quote:
Originally Posted by SY annelies View Post
Alex ,
If i understands this : i must connect the rs232 to the shipmodul nmea in is that correct?
and make the old connection from the shipmodul nmea out to the seatalk interface "NMEA in" is this also correct?

many thanks for the reply.
patrick
Yes, this is what I would do if I was called to make this work. one more thing, in this configuration there is no possibility of a "seatalk loop". unless there is something going wrong somewhere that you cant see . good luck. alex
__________________
alex2035 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 12:19   #25
Registered User

Join Date: Jun 2011
Location: Antwerpen Belgium
Boat: Spirit 36 11.33m
Posts: 12
Re: Heading Not Correct

Alex,

Many thanks and i try this next Saturday on the boat.

Patrick
__________________
SY annelies is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 12:20   #26
Registered User

Join Date: Jul 2011
Posts: 104
Re: Heading Not Correct

I am looking at the Miniplex 41 manual. it looks as you should use configuration 2 to send nmea out directly to the AP, but I havent read thoroughly, just take a look at page 5/6 from the manual and verify if you have this correct.
__________________
alex2035 is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2011, 05:37   #27
Registered User

Join Date: Jun 2011
Location: Antwerpen Belgium
Boat: Spirit 36 11.33m
Posts: 12
Re: Heading Not Correct


this shout be the solution.
and the configuration in the miniplex on "server" not in "hub"
__________________
SY annelies is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2011, 16:46   #28
Registered User

Join Date: Jul 2011
Posts: 104
Re: Heading Not Correct

fine, the driver part of the Miniplex and the Miniplex itself I havent seen or installed any, but a look at the manual always can provide answers. Let us know if it worked. good luck. alex
__________________

__________________
alex2035 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heads or Head or Bathroom - What's Correct ? MarkJ Off Topic Forum 35 01-08-2011 09:00
Crew Available: Heading West ? South Pacific Crossing LizKerslake Crew Archives 1 16-07-2011 19:31
Heading Sensor for MARPA Mambo Marine Electronics 32 16-07-2011 16:54
AIS : Course and Heading Gilletarom OpenCPN 6 07-07-2011 11:30



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 12:41.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.