Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 30-01-2013, 06:52   #1
Registered User

Join Date: Apr 2012
Posts: 332
GPS not detected.....again

Well, here I go again;

The gps isn't detected....again.

I'm running OpenCPN Version 3.1.1328 Build 2013-01-28

...on Ubuntu 12.04

What works- xgps shows satellites and indicates a connection at; /dev/ttyUSB0

lsusb shows; Bus 003 Device 004: ID 067b:2303 Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port

What DOES NOT work- the gps isn't detected or show my postion in OpenCPN.

Any idea what to do to fix this?

Below is a screen shot of my settings for the GPS in OpenCPN;
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	gps.png
Views:	103
Size:	77.4 KB
ID:	53713  
__________________

__________________
PDA1 is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2013, 09:29   #2
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,250
Re: GPS not detected.....again

Quote:
Originally Posted by PDA1 View Post
Well, here I go again;

The gps isn't detected....again.

I'm running OpenCPN Version 3.1.1328 Build 2013-01-28

...on Ubuntu 12.04

What works- xgps shows satellites and indicates a connection at; /dev/ttyUSB0

lsusb shows; Bus 003 Device 004: ID 067b:2303 Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port

What DOES NOT work- the gps isn't detected or show my postion in OpenCPN.

Any idea what to do to fix this?

Below is a screen shot of my settings for the GPS in OpenCPN;
First thing to do is to change your connection to /dev/ttyUSB0, instead of dev/ttyUSB1. There is no way that setup could work. No magic involved.
__________________

__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2013, 10:45   #3
Registered User

Join Date: Apr 2012
Posts: 332
Re: GPS not detected.....again

Already tried changing it to /dev/ttyUSB0.....to no effect.
__________________
PDA1 is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2013, 11:15   #4
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,250
Re: GPS not detected.....again

Ha Ha Ha ..... that's laughing at myself, for not spotting the problem.
That gpsd connects to /dev/ttyUSB0 does not mean that you should do the same. You have to create a new network ->gpsd type of connection, see the wiki for instructions. And.... don't forget to deactivate your /dev/ttyUSB0 connection.

Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2013, 16:23   #5
Registered User

Join Date: Apr 2012
Posts: 332
Re: GPS not detected.....again

Fixed!

I had to change the Address to localhost.

Here are the settings;
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	gps.png
Views:	90
Size:	68.3 KB
ID:	53767  
__________________
PDA1 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
gps

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 08:28.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.