Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 25-10-2011, 01:16   #331
Registered User

Join Date: Sep 2009
Location: Angers - France
Boat: Beneteau First 29 Ptizef
Posts: 743
Re: Google Earth Plugin

Hi all
I don't know if it's the right place to post ... anyway
I try to use GE2KAP to produce transparent chart for opencpn
Unfortunately I get an error and the process stops
I use Vista , GE 6.1 , GE2KAP 8.09 , ooRexx 4.1 and opencpn 2.5
I set GE as requested
Every things OK until the transparency selection window is shown.
After that , once the transparency is set , GE2KAP try to access to the 16th position in the "Edit" menu in French "Afficher le profil d'ÚlÚvation" in English something like "Display elevation profile" , but this part of the menu is de-activated so I get an error and the process stops .
You can see in the shots attached :
kap1 : GE2KAP try to access to a no active menu
kap2 : The error I get
In the log : the sequence leading to the access and the end of the process

Thanks
JP
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	kap1.jpg
Views:	126
Size:	242.7 KB
ID:	32934   Click image for larger version

Name:	kap2.jpg
Views:	117
Size:	257.8 KB
ID:	32935  

Attached Files
File Type: doc GE2KAP.log.doc (189.9 KB, 44 views)
__________________

__________________
Ptizef is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2011, 01:54   #332
Registered User
 
phiggins's Avatar

Join Date: Nov 2004
Location: Toronto, Canada
Posts: 1,288
Send a message via Skype™ to phiggins
Re: Google Earth Plugin

This should be posted in:

Google Earth to BSB / KAP

Maybe the moderator can move it.
__________________

__________________
Paul,
" One moment you are running along, the next you are no more." Dean Spanley
phiggins is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2011, 02:51   #333
Registered User
 
phiggins's Avatar

Join Date: Nov 2004
Location: Toronto, Canada
Posts: 1,288
Send a message via Skype™ to phiggins
Re: Google Earth Plugin

Anyway, I think I see the problem. GE 6.1 has added a new selection in the edit dropdown to be able to sort the Place Marks "Trier de A a Z". I will see if I can fix that in my next version of GE2KAP.
__________________
Paul,
" One moment you are running along, the next you are no more." Dean Spanley
phiggins is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2011, 02:51   #334
Senior Cruiser
 
sailorF54's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2009
Location: Perros-Guirec, France
Boat: Jeanneau Sunshine 36
Posts: 829
Re: Google Earth Plugin

Quote:
Originally Posted by Ptizef View Post
Hi all
I don't know if it's the right place to post ... anyway
I try to use GE2KAP to produce transparent chart for opencpn
Unfortunately I get an error and the process stops
I use Vista , GE 6.1 , GE2KAP 8.09 , ooRexx 4.1 and opencpn 2.5
I set GE as requested
Every things OK until the transparency selection window is shown.
After that , once the transparency is set , GE2KAP try to access to the 16th position in the "Edit" menu in French "Afficher le profil d'ÚlÚvation" in English something like "Display elevation profile" , but this part of the menu is de-activated so I get an error and the process stops .
You can see in the shots attached :
kap1 : GE2KAP try to access to a no active menu
kap2 : The error I get
In the log : the sequence leading to the access and the end of the process

Thanks
JP
Hi Ptizef

It seems there is an extra line in your drop down menu wrt mine
'Triez de A Ó Z'
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ScreenShot001.jpg
Views:	81
Size:	84.1 KB
ID:	32941  
__________________
sailorF54 is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2011, 02:56   #335
Registered User
 
phiggins's Avatar

Join Date: Nov 2004
Location: Toronto, Canada
Posts: 1,288
Send a message via Skype™ to phiggins
Re: Google Earth Plugin

Ptizef,

Recreate that problem and send the GE2KAP.log for that problem to

phiggins()gmn-usa.com (replace the () with an @).

The log is in the same directory as GE2KAP.rex and may look like a text file.
__________________
Paul,
" One moment you are running along, the next you are no more." Dean Spanley
phiggins is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2011, 03:42   #336
Registered User

Join Date: Sep 2009
Location: Angers - France
Boat: Beneteau First 29 Ptizef
Posts: 743
Re: Google Earth Plugin

Ok it's done

JP
__________________
Ptizef is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2011, 18:42   #337
Registered User
 
yachtvalhalla's Avatar

Join Date: Aug 2009
Location: Philippines
Boat: Fuji 32 Ketch
Posts: 553
Use Google Earth Plugin in offline mode

I have revised How to download my saved Google Earth Caches within Using Google Earth for Navigation

Added are OpenCPN waypoints showing within each country where GE caches are available.
Terry
__________________
VALHALLA's Mooring Page
yachtvalhalla is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2011, 05:58   #338
Marine Service Provider

Join Date: Feb 2010
Posts: 279
Re: Google Earth Plugin

I'm not sure if this has been done before Here is the Google Earty Plugin displaying live AIS vessel positions as well as the positions showing in OpenCPN The vessel can be queried in GE Plug and OpenCPN







The setup is:

Modified VHF feeding audio to AISMon
AISMon feeding NMEA to AISdecoder
AISdecoder feeding kmz with a network link

The trick is to set up GE to receive and display the AIS targets.
Close GE, saving settings if prompted
Start OpenCPN
Start GE Plugin
GE starts with the saved settings and continues to display and update AIS targets
Remember this is live data not an internet feed.

regards

Richard
__________________
r.fairman is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2011, 18:41   #339
Registered User
 
yachtvalhalla's Avatar

Join Date: Aug 2009
Location: Philippines
Boat: Fuji 32 Ketch
Posts: 553
Re: Google Earth Plugin

Quote:
Originally Posted by r.fairman View Post

The setup is:

Modified VHF feeding audio to AISMon
AISMon feeding NMEA to AISdecoder
AISdecoder feeding kmz with a network link

The trick is to set up GE to receive and display the AIS targets.
Close GE, saving settings if prompted
Start OpenCPN
Start GE Plugin
GE starts with the saved settings and continues to display and update AIS targets
Richard,

Very neat. But can you elaborate on:

"feeding kmz with a network link" To where?

What settings in GE?

What are your settings in the GE plugin for 'Preferences'?

I have OpenCPN configured to receive 38400 AIS data on a com port and the GPS to use AIS Port (Shared). What's yours?

Thanks, Terry
__________________
VALHALLA's Mooring Page
yachtvalhalla is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2011, 22:40   #340
Marine Service Provider

Join Date: Feb 2010
Posts: 279
Re: Google Earth Plugin

AIS decoder writes a kmz file in its output folder
In GE you add a network link to My places which points to the kmz file You set the refresh rate to 30 secs
You can use any settings you like for the GE Plugin
Whats important though is get GE doing what you want befores lauching the GE PLugin (you can even preload routes)
Close GE and then launch the plugin

You if you have a dedicated ais unit you can split the output to 2 com ports using Franson Gate, One to Opencpn which you set up in the normal way. The other com port feeds AIS decoder. You can download from

Ais Decoder Downloads

Its a bit of a pain to setup But if you look in its help file is tells you about an ini file that is presetup to output GE kmz

The VHF modifications are outlined in a book which i cannot promote as I am a commercial member

regards

Richard
__________________
r.fairman is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2012, 04:49   #341
Registered User

Join Date: Jan 2012
Posts: 1
Re: Google Earth Plugin

Probably a dumb question; however, with ge plugin and OpenCPN off-line (no GPS feed) should the ge window show own-boat position dropped onto the corresponding OpenCPN chart window.
TIA JohnC
__________________
XCAT is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2012, 05:10   #342
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,018
Re: Google Earth Plugin

John...
No, it's not - the core sends the position fix info to the plugins just if it comes from the GPS, the "Move boat here..." clicks are not "visible" to the plugin.

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2012, 12:30   #343
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: Google Earth Plugin

Here's another AIS combination,using OCPN and browser.

The OCPN screen has a direct fed fro Siitech,Vancouver,and the other a special setup with Marinetraffick.

Tore
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_02 Jan. 15 17.21.jpg
Views:	124
Size:	302.4 KB
ID:	36021  
__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 12:52   #344
Registered User

Join Date: Aug 2011
Boat: Privilege Cat, 2005, 49.5'
Posts: 10
Re: Google Earth Plugin

I'm probably dummer than a 2 dollar bill but I can't seem to find how to simply install the GE plugin into my open CPN program. I'm running Win 7 with latest GE and Open CPN 2.5. I've downloaded but not yet installed all the programs to make Google caches, routes etc. but can't seem to get my OpenCPN to list the GE plugin to enable it. therefore no GE logo in my OpenCPN. The GE plugin will list in the plugin folder for OpenCPN (C, programs86, OpenCPN, plugins) but when I go to enable it, it won't list in the plugin list in the "tools" for OpenCPN. I'm in the Galapagos heading for Marquesas in 2 weeks and really excited to get GE working in my OpenCPN BUT having this glich is really frustrating as the internet here is so slow and difficult to make any quick progress. Could someone give me step by step instructions please???
__________________
dockline3 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 12:57   #345
Registered User

Join Date: Aug 2011
Boat: Privilege Cat, 2005, 49.5'
Posts: 10
Re: Google Earth Plugin

I'm having the hardest time getting the GE plugin into my OpenCPN. Do you know of any links that tell me step by step??? Running Win 7 with Open CPN 2.5 and latest Google Earth. thanks for any help!! YIKES
__________________

__________________
dockline3 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
google earth

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Google Earth ? phiggins Navigation 53 31-03-2012 21:39
Editing in Google Earth sinbad7 OpenCPN 5 16-02-2011 16:10
Google Earth beau Navigation 1 24-07-2010 03:10
Turkey Blocks Google Earth & Google Maps MarkJ Europe & Mediterranean 7 04-07-2010 13:30



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 11:15.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.