Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 03-08-2014, 09:42   #1216
Registered User
 
Temptress's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: On the sea; Gone saiing
Boat: Jenneau SO 47
Posts: 28
Re: Beta Test / Technical

OK all think I have it sorted.

Tried all the plugins in order and combinations always seems to crash when I introduce

libwmm_pi18_v07a_amd64_pi.so

Could this be the fact that I using x86 based processor?

When this is in /usr/lib/opencpn opening th eoptions button causes the app to crash. I will see if i can re-create the AIL Target list issue but this was random so may be difficult to reproduce
__________________

__________________
Temptress is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2014, 09:58   #1217
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 3,902
Re: Beta Test / Technical

The version you have should be ok, but I don't have a 64 bit version of Ubuntu handy and can't reproduce on i386. Try downloading the current 0.8 release instead (it comes as a deb package, so install it, not just copy to the plug-in dir)

Pavel
__________________

__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2014, 10:03   #1218
Registered User
 
Temptress's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: On the sea; Gone saiing
Boat: Jenneau SO 47
Posts: 28
Re: Beta Test / Technical

Pavel

I will try that in a few days and get back to you all here. I need to do something else just now....
__________________
Temptress is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2014, 18:47   #1219
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 7,625
Re: Beta Test / Technical

Have reestablished Celestial Nav Plugin docs..and augmented. It is not showing up in NON-Edit mode. Why? Do I have this set up correctly? Thanks
Celestial Navigation PlugIn | Official OpenCPN Homepage
__________________
rgleason is online now   Reply With Quote
Old 29-08-2014, 23:21   #1220
Registered User

Join Date: May 2013
Location: NSW, Australia
Boat: Richter 42
Posts: 810
Re: Beta Test / Technical

Hi,
I have been trying out the new S63 charts in 3.3.1931. The charts now seem to be working fine, however, I have had to stop using this beta as it keeps on loosing connection to my autopilot and wind instruments. Both of these are serial devices and I use Belkin USB to Serial converters. The PC is running Win 8.1 64 bit and is currently fully up to date. When I use 3.2.2 it is all OK, so it appears that the beta version does not handle windows serial ports well.

I have looked through this forum and found similar error messages that I get when I try and restart the serial port,

11:06:08 AM: Closing NMEA Datastream Serial:COM4
11:06:08 AM: Stopping Secondary Thread
11:06:18 AM: Not Stopped after 10 sec.
11:06:18 AM: Opening NMEA Datastream Serial:COM4
11:06:18 AM: Error, comm port open failure, INVALID_HANDLE_VALUE, Datastream skipped.

But this seems to be (?) related to bluetooth which I am not using. There is nothing in the log when the com port stops responding.

Sometimes after about 20mins of not working the beta version crashes (two crash reports have been sent today).

I have attached the current log file which mainly contains the information from running the beta, but it also contains log info from 3.2.2

Is there any advice as to how to make the beta work better with the serial ports?

Thanks
Regards
Jon
Attached Files
File Type: doc opencpn.log.doc (248.4 KB, 14 views)
__________________
jongough is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 03:04   #1221
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 2,230
Re: Beta Test / Technical

Jon,

do you run an AIS as well? From the AIVDO sentence in the log...

There is a known issue with AIS in 3.3.1931 (and older versions) that crashes OpenCPN after some time.
Mentioned in the 3.3.1931 thread.

Hubert
__________________
bcn is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 15:51   #1222
Registered User

Join Date: May 2013
Location: NSW, Australia
Boat: Richter 42
Posts: 810
Re: Beta Test / Technical

Hubert,
Yes I do have AIS. I did not know of this issue as I did not look for it as I thought it may have been a symptom of the COM Port issue.

I have just anchored up for the night and have been using 3.2.2 for the last few hours with no COM Port issues. With 3.3.1931 I would loose at least one COM Port within about 1-15mins.

Is this the correct forum to report this issue and do you know if anyone else is experiencing it?

Thanks
Regards
Jon
__________________
jongough is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2014, 00:03   #1223
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 2,230
Re: Beta Test / Technical

Jon,

perhaps the 3.3.1931 thread would have been more appropriate, but as you sent a crash report in, your issue should have been registered.
What you might add is a screenshot of your COM settings (perhaps with the drop-down list of available COM ports).

Hubert
__________________
bcn is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2014, 01:08   #1224
Registered User

Join Date: May 2013
Location: NSW, Australia
Boat: Richter 42
Posts: 810
Re: Beta Test / Technical

Hubert,
Here is a PDF of the COM ports I am using in OpenCPN.
COM6: AIS
COM3: Auto Pilot output and heading input from Auto Pilot
COM4: TackTick (now Raymarine) wireless wind instruments
NET: Output of AIS to send information to internet.

At the time of the errors "NET" was defined but not in use.

Garmin-USB: This is for a GPS that was not in use.

Is there anything else that would help?

Regards
Jon
Attached Files
File Type: pdf COM Ports.pdf (347.3 KB, 24 views)
__________________
jongough is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2014, 09:17   #1225
Registered User

Join Date: Feb 2010
Posts: 619
GRIBs near the IDL

In the thread about Beta 3.3.2107 I mentioned a problem with displaying GRIBs near the IDL. (cf. OpenCPN Beta Version 3.3.2107 Released ).

Indeed, this issue goes back to 2.5.0. I checked the backlog of GRIBS from this month, and I have now about 12 such files that cause the winbarbs to disappear, when the chart centre is moved between, say, 170W and 170E.

The GRIB area needs not cross the IDL for the problem to appear.
Some GRIBs reloaded at a later time for the same area behave OK, while others consistently (for now) lose the windbarbs.

A sample such GRIB is attached.
Attached Files
File Type: doc 20140909_1200_GFS_183259.7z.doc (141.7 KB, 17 views)
__________________
PjotrC is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2014, 11:00   #1226
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 3,902
Re: Beta Test / Technical

Pjotr...
Just to make sure what we are looking for - With this file you never see the wind bards?
I'm asking because while I can make it not show them while zoomed out enough and panning to move it to a specific area of the screen (right half), it works normally for me in all the other cases.

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2014, 11:17   #1227
Registered User

Join Date: Feb 2010
Posts: 619
Re: Beta Test / Technical

Quote:
Originally Posted by nohal View Post
...move it to a specific area of the screen (right half), it works normally for me in all the other cases.
Yes, the windbarbs disappear when the area is moved enough to the right (for any zoom level, I think). Moving it to the left makes them reappear.

Version 1.3.6 handles this file correctly... :-)
__________________
PjotrC is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2014, 11:22   #1228
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 3,902
Re: Beta Test / Technical

What is 1.3.6?
OK, the fix should be easy enough when there's no unreproducible magic involved.

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2014, 11:39   #1229
Registered User

Join Date: Feb 2010
Posts: 619
Re: Beta Test / Technical

Quote:
Originally Posted by nohal View Post
What is 1.3.6?
.....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	grib_idl_136.jpg
Views:	77
Size:	126.3 KB
ID:	88684  
__________________
PjotrC is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2014, 14:37   #1230
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 3,902
Re: Beta Test / Technical

Pjotr...
Should be fixed in master now.

Pavel
__________________

__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Beta Marine Diesel michaelmrc Engines and Propulsion Systems 48 23-03-2016 14:44
Need some technical advice....antennas. Just a Tinch Marine Electronics 15 01-12-2007 16:57
Blue Sea Systems Technical Brief GordMay Electrical: Batteries, Generators & Solar 0 16-03-2007 05:16
technical difficulties witchcraft The Sailor's Confessional 1 30-05-2005 15:09
Dow Corning Technical Manual GordMay The Library 0 12-04-2005 17:25


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 10:41.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.