Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 03-06-2012, 14:16   #856
Registered User

Join Date: Feb 2011
Posts: 377
Re: Beta Test / Technical

Quote:
Originally Posted by cagney View Post
I have no such problems with ENC charts.
Please give all details regarding the charts as well as attaching your log file.
Which was the last beta version without this problem?

Thomas
Well, after re-doing a new installation, I believe the problem is when converting from meters to feet, in case someone wants to use them in feet. If you do the installations in feet, it krash, in meters is seems to go through.
Check this and that could be the case.
Bye
__________________

__________________
P_Dub is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 14:48   #857
Registered User

Join Date: Feb 2011
Posts: 377
Re: Beta Test / Technical

After trying agan the installation of S57, it krash again and I lost all I had in it.
Bye
__________________

__________________
P_Dub is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 15:10   #858
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,493
Re: Beta Test / Technical

Pierre...

I have two ideas:

1. Maybe it is a particular chart trouble. Perhaps you could send me a copy of
Can_PS-05_Lac Ontario � Anticosti_2006\CA479020.000 ?

2. Or, maybe there is some trouble with French characters in directory name. Perhaps you could try to rename the directory
Can_PS-05_Lac Ontario � Anticosti_2006 and remove special character, which here is black "?". Then try rebuild database, and check again. This will give us some clue.

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 17:13   #859
Registered User

Join Date: Feb 2011
Posts: 377
Re: Beta Test / Technical

Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
Pierre...

I have two ideas:

1. Maybe it is a particular chart trouble. Perhaps you could send me a copy of
Can_PS-05_Lac Ontario � Anticosti_2006\CA479020.000 ?

2. Or, maybe there is some trouble with French characters in directory name. Perhaps you could try to rename the directory
Can_PS-05_Lac Ontario � Anticosti_2006 and remove special character, which here is black "?". Then try rebuild database, and check again. This will give us some clue.

Thanks
Dave

Can you explain me how you did find it, in case i have the same thing with other ENC charts? I will check further to see if the same is happening. You were absolutely correct. I replace the chart with and older one and things are OK. Ther might be others too.
Thanks for your help.
P_dub
__________________
P_Dub is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 17:44   #860
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,493
Re: Beta Test / Technical

Pierre...

I look at the logfile. Starting from the bottom of the file, moving up, you will see the last "chart open" entry, such as:

Code:
3:22:44 PM: Initializing Chart C:\Charts_Vector\Charts_Canada_Vector_ENC-S57\Can_PS-05_Lac Ontario � Anticosti_2006\CA479020.000
If the crash happens before another chart is opened, then this must be the bad chart.

I would very much like to see a copy of the bad chart(s). It should be better not to krash, but to simply report error on chart attempted load. Please send some bad charts to my email address, and I will investigate.

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2012, 14:37   #861
Registered User

Join Date: Dec 2010
Boat: Hunter 310,
Posts: 8
Re: Beta Test / Technical

Hi there.

I am just trying to recompie my dev system having merged 3.0.0 into a local branch based on 2.5.0. It is complaining that it cannot find wxWidgets, I have 2.8.10 installed, does it require 2.9?

Thanks

Jon
__________________
JonPan is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2012, 14:48   #862
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,493
Re: Beta Test / Technical

OpenCPN Version 3 requires wxWidgets V 2.8.10.

Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2012, 02:48   #863
Registered User

Join Date: Dec 2008
Boat: Journeyman
Posts: 705
Re: Beta Test / Technical

Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
OpenCPN Version 3 requires wxWidgets V 2.8.10.

Dave
Mmm... actually 2.8.12 to avoid layout problems in Object Query window.
__________________
JesperWe is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2012, 10:27   #864
Registered User
 
HappySeagull's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: B.C.,Canada
Boat: 29'
Posts: 2,371
Re: Beta Test / Technical

I'm using the latest beta 3.1.814 as a portable on XP.so I thought I'd best post it here, not knowing if it is a particular problem of this beta
I'm having a problem with chart groups.
If I create my First Chart group and add a folder with a collection of charts, (No Transverse, Poly, or unquiltable charts) it works as expected, showing only the charts in the group, otherwise the default map background.
Click image for larger version

Name:	First chartgroup.png
Views:	66
Size:	311.9 KB
ID:	45398
...so now I want to add a Second Chart group with different charts. First, though, I must add those charts to the overall group "Active Charts". I do, and I refresh chart database yada yada...ok, done!These all appear as Active charts...however they are also mixed in the First Chart Group....
Click image for larger version

Name:	Charts addedFirst group corrupted.png
Views:	69
Size:	310.9 KB
ID:	45399

Moving on,
I continue to create the second group using just the added charts..and IT works! No mixups
Click image for larger version

Name:	Second chartgroup.png
Views:	63
Size:	171.4 KB
ID:	45402
but of course the First group is corrupted...I don't want those damn Transverse mercators there!
Click image for larger version

Name:	First chartgroupcorrupted.jpg
Views:	64
Size:	370.2 KB
ID:	45401

???
__________________
HappySeagull is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2012, 10:46   #865
Registered User
 
HappySeagull's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: B.C.,Canada
Boat: 29'
Posts: 2,371
Re: Beta Test / Technical

added. Quilting on off makes no diff.Not getting much from the log... though I'm still looking...(and I see a distracting problem with WMM plugin!)
Code:
9:23:05 AM: ChartDB Cache policy:  Application target is 512 MBytes
9:23:05 AM: Loading chart db version: V016
9:23:05 AM: Chartdb: Chart directory list follows
9:23:05 AM:   Chart directory #0: ..\..\..\..\CHARTS
9:23:05 AM:   Chart directory #1: ..\..\..\..\Cm93
9:23:05 AM:   Chart directory #2: ..\..\..\..\CHARTS_MORE\00Backup_CHARTS_POLY+TM\ChartsPolyconic+UTM\POLYCONIC
9:23:05 AM:   Chart directory #3: ..\..\..\..\CHARTS_MORE\00Backup_CHARTS_POLY+TM\ChartsPolyconic+UTM\TM
9:23:05 AM:   Chart directory #4: ..\..\..\..\CHARTS_MORE\00Backup_CHARTS_POLY+TM\ChartsPolyconic+UTM\UTM
__________________
HappySeagull is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2012, 19:32   #866
Registered User
 
HappySeagull's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: B.C.,Canada
Boat: 29'
Posts: 2,371
Re: Beta Test / Technical

aargh. Solved. Less directory depth that seems to fix it...I moved the 2nd group folders "closer" to root D: , rebuilt the 2nd chart group and now all is ok. ....
weirdly, the log shows the same "depth" as far as "..\..\ "etc. goes
6:28:53 PM: Initializing Chart ..\..\..\..\00Backup_CHARTS_POLY+TM\ChartsPolyconi c+UTM\UTM\352601.KAP
__________________
HappySeagull is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2012, 14:00   #867
Registered User

Join Date: Feb 2011
Posts: 585
Images: 3
Re: Beta Test / Technical

Thought I'd give Open CPN a try again after a number of unsuccessful tries in the past. This is surely a very worthwhile project but there is one issue that makes this program unusable, at least on my computers. The chart file handling programming has major issues. It has crashed my computer repeatedly in the various beta versions I've tried. Two obvious problems are that it buries the needle on RAM memory and leaves the computer in a "blank stare" condition. The other is the excessive and unacceptable amount of time it takes to "ingest" chart files. There must be a better way to handle/convert chart files. I primarily use Sailcruiser (NavSim) software, Garmin chartplotter products and have tried Polar Navy, and SeaClearII. None of these programs have this kind of issue. They find the raster or vector files, quickly convert them and store them for subsequent access. Hope this helps those who are developing the program and are kindly spending their time to help us all out.
__________________
smurphny is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2012, 10:07   #868
Registered User

Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Bug report?

When I try to delete all waypoints, the program crashes and I have to force quit and re-start the program.

I am using Version 3.0.2 Build 2012-07-07 on a Mac.
__________________
dweller is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2012, 10:24   #869
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,122
Re: Bug report?

Quote:
Originally Posted by dweller View Post
When I try to delete all waypoints, the program crashes and I have to force quit and re-start the program.

I am using Version 3.0.2 Build 2012-07-07 on a Mac.
Just how many waypoints would that be?

Please publish your opencpn.log file.
Instructions here FAQ | Official OpenCPN Homepage

Rename the file opencpn.log.doc before uploading to this forum!

Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2012, 10:39   #870
Registered User

Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Re: Beta Test / Technical

About 150 waypoints.

The "Logfile" instructions are for Windows, which I don't have. I can't find an opencpn.log file.
__________________

__________________
dweller is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Beta Marine Diesel michaelmrc Engines and Propulsion Systems 48 23-03-2016 14:44
Need some technical advice....antennas. Just a Tinch Marine Electronics 15 01-12-2007 16:57
Blue Sea Systems Technical Brief GordMay Electrical: Batteries, Generators & Solar 0 16-03-2007 05:16
technical difficulties witchcraft The Sailor's Confessional 1 30-05-2005 15:09
Dow Corning Technical Manual GordMay The Library 0 12-04-2005 17:25


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 09:19.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.