Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 04-02-2012, 12:22   #1
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
AIS Targets Disappear After a Longer Period

I have an SR162 AIS receiver connected to my laptop via an RS232-USB conversion cable,running under Vista Basic.

Starting OCPN,the AIS targets starts to appear,yellow at first and later green when the second message is received.

After an hour or so,all AIS targets disappear for some reason,never to reappear as new messages arrives. Looks like OCPN,having received a target ONCE,ignores it the second time.

Ideas anyone?

Tore
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_02 Feb. 04 15.38.jpg
Views:	127
Size:	101.7 KB
ID:	36923  
__________________

__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2012, 14:28   #2
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS TARGETS DISAPPEARS AFTER A LONGER PERIOD

Here you can see the continuous datastream from my SR162 receiver.

Tore
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_03 Feb. 04 19.22.jpg
Views:	134
Size:	152.0 KB
ID:	36927  
__________________

__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2012, 06:56   #3
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS TARGETS DISAPPEARS AFTER A LONGER PERIOD

Another problem is that the 'Show AIS/NMEA window' under the GPS tab does not function.

I have tried setting the GPS area to 'Sharing port with AIS',None or port 5
but nothing works? I am running v. 2.5.

Tore
__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2012, 05:34   #4
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS TARGETS DISAPPEARS AFTER A LONGER PERIOD

In comparison,view the same targets in Fugawi ENC Marine which constantly renews the messages from my SR 162 AIS receiver....

Tore
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_01 Feb. 06 10.28.jpg
Views:	111
Size:	239.4 KB
ID:	37040  
__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 05:57   #5
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

Strange nobody reacts to this potentially dangerous error in OCPN.
ALL your AIS targets will DISAPPEAR after about one hour,and OCPN will have to be restarted to start collecting the NMEA signals again. v. 2.5.

Also very strange why it is not possible to view the AIS NMEA signals coming in,setting the 'Show GPS/NMEA data stream window' box in the GPS section.
Does not matter if you set GPS to none,COM:5 or sharing AIS.

Today,I took the plunge,and upgraded to v. 2.6 xxxxx and I will check if the same error occurs.

Tore
__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 07:03   #6
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

I fear v. 2.6 1310 has the same fault, after 30 min ALL targets dead or alive DISAPPEARS!

Not good in a foggy situation in heavy shipping traffick.
After 30 min. the targets disappear and you think there is no traffick...
SERIOUS ERROR IN OCPN!!

Still not possible to view the AIS NMEA signals coming in,setting the 'Show GPS/NMEA data stream window' box in the GPS section.
Does not matter if you set GPS to none,COM:5 or sharing AIS.

I am using Vista Basic version and latest OCPN v. 2.6 1310 build 2012-1-10

Tore
__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 07:10   #7
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,019
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

Tore...
Last week I've sailed 200 miles in the northern Adriatic running 2.6.1310 and have seen no such problem with the AIS targets during those almost 2 days of nonstop operation...
Is there something in the log? I agree this would be a serious error, IF there's such an error.

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 08:30   #8
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

Pavel..

I have the same problem with both the previous stable version as well as v 2.6 xxx.

The fact that this error NEVER occurs using Fugawi ENC Marine, or indeed the 'AIS Dispatcher' showing VERY detailed NMEA information received from my SR162,surely proves something is not right with OCPN?

If you say you are receiving continuous AIS information over,say several hours,then perhaps this is an Vista anomaly? See my previous inputs for screendumps proving my point.

I am situated half way between Rio and the busy seaport of Santos and ALWAYS have a lot of traffick here.

The log file is too large for upload acceptance here,so I list the relevant detail of the log:


10:46:27 AM: Opencpn language set to: en_US
10:46:28 AM: Using s57data in D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\s57data
10:46:28 AM: Using Tide/Current data from: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\tcdata\
10:46:28 AM: Setting Viewpoint Lat/Lon -23.6239, -43.3024
10:46:28 AM: Setting Ownship Lat/Lon -23.4442, -45.0752
10:46:28 AM: NMEA Data Source is....None
10:46:28 AM: AIS Data Source is....Serial:COM5
10:46:29 AM: Using WVSChart datafile: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\wvsdata\wvs43.dat
10:46:30 AM: NMEA AutoPilot Port is....None
10:46:30 AM: PlugInManager searching for PlugIns in location D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins
10:46:30 AM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/dashboard_pi.dll
10:46:30 AM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/gecomapi_pi.dll
10:46:30 AM: Error: Failed to load shared library 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/gecomapi_pi.dll' (error 127: den angitte prosedyren ble ikke funnet.)
10:46:30 AM: PlugInManager: Cannot load library: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/gecomapi_pi.dll
10:46:30 AM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/grib_pi.dll
10:46:30 AM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/logbookkonni_pi.dll
10:46:30 AM: Error: Failed to load shared library 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/logbookkonni_pi.dll' (error 127: den angitte prosedyren ble ikke funnet.)
10:46:30 AM: PlugInManager: Cannot load library: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/logbookkonni_pi.dll
10:46:30 AM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/nvc_win32_pi15_v11_pi.dll
10:46:30 AM: Error: Failed to load shared library 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/nvc_win32_pi15_v11_pi.dll' (error 127: den angitte prosedyren ble ikke funnet.)
10:46:30 AM: PlugInManager: Cannot load library: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/nvc_win32_pi15_v11_pi.dll
10:46:30 AM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/wmm_win32_pi15_v03_pi.dll
10:46:30 AM: Error: Failed to load shared library 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/wmm_win32_pi15_v03_pi.dll' (error 127: den angitte prosedyren ble ikke funnet.)
10:46:30 AM: PlugInManager: Cannot load library: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/wmm_win32_pi15_v03_pi.dll
10:46:30 AM: ChartDB Cache policy: Application target is 1018 MBytes
10:46:30 AM: Loading chart db version: V016
10:46:30 AM: Chartdb: Chart directory list follows
10:46:30 AM: Chart directory #0: F:\CM93
10:46:30 AM: Chart directory #1: F:\CHARTS
10:46:32 AM: GPS Watchdog Timeout is: 6 sec.
10:46:32 AM: Initializing Chart F:\CM93\00300000\A\00300000.A
10:46:32 AM: CM93Composite Chart Root is F:\CM93\
10:46:32 AM: Loaded CM93 Dictionary from F:\CM93\
10:46:32 AM: Getting .gpx layer files from: C:\ProgramData\opencpn\layers
10:46:32 AM: New layer 1: BRAZIL-POIS
10:46:32 AM: New layer 2: East_Mediterranean
10:46:32 AM: New layer 3: Marine.Poi
10:46:32 AM: New layer 4: NORWEGIAN POIS
10:46:32 AM: New layer 5: N_Europe
10:46:32 AM: New layer 6: West Caribbean
10:46:32 AM: New layer 7: WX_WORLD
10:46:32 AM: Loading CM93 cell F:\CM93\01500900/A/01500900.A
10:47:28 AM: LOGBOOK: 2012-02-07 12:47:28 UTC DR Lat -23.44420 Lon -45.07520
10:54:44 AM: Initializing Chart F:\CHARTS\BRAZIL\BSB CHARTS\2001.KAP
10:54:46 AM: EnumerateSerialPorts() Found Garmin USB Driver.
11:17:29 AM: LOGBOOK: 2012-02-07 13:17:29 UTC DR Lat -23.44420 Lon -45.07520
11:30:00 AM: LOGBOOK: 2012-02-07 13:30:00 UTC DR Lat -23.44420 Lon -45.07520
11:58:27 AM: Initializing Chart F:\CHARTS\BRAZIL\BSB CHARTS\101.KAP
11:58:37 AM: EnumerateSerialPorts() Found Garmin USB Driver.
12:00:00 PM: LOGBOOK: 2012-02-07 14:00:00 UTC DR Lat -23.44420 Lon -45.07520
12:30:00 PM: LOGBOOK: 2012-02-07 14:30:00 UTC DR Lat -23.44420 Lon -45.07520
1:00:00 PM: LOGBOOK: 2012-02-07 15:00:00 UTC DR Lat -23.44420 Lon -45.07520
1:01:45 PM: EnumerateSerialPorts() Found Garmin USB Driver.
1:02:33 PM: PlugInManager: Deactivating PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/grib_pi.dll
1:02:33 PM: opencpn::MyFrame exiting cleanly.
1:02:33 PM: PlugInManager: UnLoading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/dashboard_pi.dll
1:02:33 PM: PlugInManager: UnLoading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/grib_pi.dll
1:02:33 PM: Stopping AIS Secondary Thread
1:02:38 PM: Not Stopped after 5 sec.
1:02:38 PM: LOGBOOK: 2012-02-07 15:02:38 UTC OFF: Lat -23.44420 Lon -45.07520
1:02:38 PM: opencpn::MyApp exiting cleanly...

13:02:54:


13:02:54: 2012-02-07
13:02:54: -------Starting opencpn-------
13:02:54: Version 2.6.1310 Build 2012-01-10
13:02:54: MemoryStatus: mem_total: 2037 mb, mem_initial: 10 mb
13:02:54: SData_Locn is D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\
13:02:54: Error: Image file is not of type 9.
13:02:54: Error: Image file is not of type 9.
13:02:54: Error: Image file is not of type 9.
13:02:54: Error: Image file is not of type 9.
13:02:54: Error: Image file is not of type 9.
13:02:54: Error: Image file is not of type 9.
13:02:54: Using existing Config_File: C:\ProgramData\opencpn\opencpn.ini
13:02:55: Setting Viewpoint Lat/Lon -23.7381, -43.2846
13:02:55: Setting Ownship Lat/Lon -23.4442, -45.0752
13:02:55: System default Language: en_GB
1:02:55 PM: Opencpn language set to: en_US
1:02:55 PM: Using s57data in D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\s57data
1:02:55 PM: Using Tide/Current data from: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\tcdata\
1:02:55 PM: Setting Viewpoint Lat/Lon -23.7381, -43.2846
1:02:55 PM: Setting Ownship Lat/Lon -23.4442, -45.0752
1:02:55 PM: NMEA Data Source is....None
1:02:55 PM: AIS Data Source is....Serial:COM5
1:02:56 PM: Using WVSChart datafile: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\wvsdata\wvs43.dat
1:02:56 PM: NMEA AutoPilot Port is....None
1:02:56 PM: PlugInManager searching for PlugIns in location D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins
1:02:56 PM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/dashboard_pi.dll
1:02:56 PM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/gecomapi_pi.dll
1:02:56 PM: Error: Failed to load shared library 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/gecomapi_pi.dll' (error 127: den angitte prosedyren ble ikke funnet.)
1:02:56 PM: PlugInManager: Cannot load library: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/gecomapi_pi.dll
1:02:56 PM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/grib_pi.dll
1:02:56 PM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/logbookkonni_pi.dll
1:02:56 PM: Error: Failed to load shared library 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/logbookkonni_pi.dll' (error 127: den angitte prosedyren ble ikke funnet.)
1:02:56 PM: PlugInManager: Cannot load library: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/logbookkonni_pi.dll
1:02:56 PM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/nvc_win32_pi15_v11_pi.dll
1:02:56 PM: Error: Failed to load shared library 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/nvc_win32_pi15_v11_pi.dll' (error 127: den angitte prosedyren ble ikke funnet.)
1:02:56 PM: PlugInManager: Cannot load library: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/nvc_win32_pi15_v11_pi.dll
1:02:56 PM: PlugInManager: Loading PlugIn: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/wmm_win32_pi15_v03_pi.dll
1:02:56 PM: Error: Failed to load shared library 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/wmm_win32_pi15_v03_pi.dll' (error 127: den angitte prosedyren ble ikke funnet.)
1:02:56 PM: PlugInManager: Cannot load library: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/wmm_win32_pi15_v03_pi.dll
1:02:56 PM: ChartDB Cache policy: Application target is 1018 MBytes
1:02:56 PM: Loading chart db version: V016
1:02:56 PM: Chartdb: Chart directory list follows
1:02:56 PM: Chart directory #0: F:\CM93
1:02:56 PM: Chart directory #1: F:\CHARTS
1:02:58 PM: GPS Watchdog Timeout is: 6 sec.
1:02:58 PM: Initializing Chart F:\CM93\00300000\A\00300000.A
1:02:58 PM: CM93Composite Chart Root is F:\CM93\
1:02:58 PM: Loaded CM93 Dictionary from F:\CM93\
1:02:58 PM: Getting .gpx layer files from: C:\ProgramData\opencpn\layers
1:02:58 PM: New layer 1: BRAZIL-POIS
1:02:58 PM: New layer 2: East_Mediterranean
1:02:58 PM: New layer 3: Marine.Poi
1:02:58 PM: New layer 4: NORWEGIAN POIS
1:02:58 PM: New layer 5: N_Europe
1:02:58 PM: New layer 6: West Caribbean
1:02:58 PM: New layer 7: WX_WORLD
1:02:58 PM: Loading CM93 cell F:\CM93\01500900/A/01500900.A
1:03:55 PM: LOGBOOK: 2012-02-07 15:03:55 UTC DR Lat -23.44420 Lon -45.07520
__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 08:39   #9
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

Pavel..

From the log it seems OCPN is unable to find the plugin libraries: Error: Failed to load shared library 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/gecomapi_pi.dll' and so on for ALL the plugin files?? Please see attached dump of my 'D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\plugins/ directory.

Tore
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_01 Feb. 07 13.35.jpg
Views:	94
Size:	96.0 KB
ID:	37093  
__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 08:55   #10
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

Pavel..

Another problem...
The 'AIS target query' aborts OCPN several times,having to restart...
See no report of this in the log.. See abort page attached..

Trying to list the NMEA data inn the data stream window under GPS
only shows this strange message and no more. (Sharing AIS port)

Tore
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_02 Feb. 07 13.58.jpg
Views:	104
Size:	26.5 KB
ID:	37094   Click image for larger version

Name:	Screenshot_03 Feb. 07 14.04.jpg
Views:	102
Size:	73.4 KB
ID:	37095  

__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 10:36   #11
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

Pavel..

45 minutes ago I had all green AIS targets on my screen,now they have all gone as per attachment. Re booting OCPN,immediately started the build up of AIS targets,starting in yellow.

What also concerns me is the seemingly random abortion of OCPN whenever you queery an AIS target.

Tore
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_04 Feb. 07 15.29.jpg
Views:	103
Size:	104.4 KB
ID:	37099   Click image for larger version

Name:	Screenshot_05 Feb. 07 15.30.jpg
Views:	109
Size:	98.2 KB
ID:	37100  

__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 11:24   #12
Senior Cruiser

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2007
Location: Santa Cruz
Boat: Boatless Again
Posts: 4,335
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

This may be a problem similar to the one which makes OpenCPN lose the GPS signal after a period of time. All I know about that problem is that it happens with USB/serial converters in Windows 7, does not happen to other charting programs, and does not happen with the same equipment in Windows XP.

My best guess is the reason no one else is complaining is that no one else is running Vista Basic.
__________________
donradcliffe is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 11:51   #13
Registered User
 
lolarose's Avatar

Join Date: Dec 2011
Posts: 128
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

i do not know about AIS, do not have. but for OCPN loosing gps signal i never had any problem . i crossed biscay two times last sumer (from camaret sur mer to gijon and from gijon to benodet) never lost gps signal. actualy i was suprised how everything is working well. (windows 7 64bit prof. ocpn and gps evermore sa 320 ubs)
__________________
lolarose is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 12:11   #14
Registered User

Join Date: Feb 2010
Posts: 619
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

Quote:
Originally Posted by sinbad7 View Post
Trying to list the NMEA data inn the data stream window under GPS
only shows this strange message and no more. (Sharing AIS port)
According to SR162 documentation ( AIS Receiver Troubleshooting ) the "strange message" is the diagnostic message issued when SR162 initializes itself. Looks like SR162 resets itself and freezes there ... I had this all this year with an easyTRX2 Class B transponder, using both OpenCPN/XP and SailCruiser/W7 software (via Prolific i/f to W7 and direct USB to XP) - it just hanged every couple of hours. I noticed it before the AIS targets would disappear, because the GPS position was lost as well... Never solved this - I just restarted and carried on. Looks very much the same.
__________________
PjotrC is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 13:21   #15
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Re: AIS Targets Disappear After a Longer Period

Pjotr..

I hear what you say,but,NONE of the NMEA messages ever comes through the GPS/NMEA datastream window in the GPS section. This was the only one..

Secondly,I could understand your theory if it wasn't for the fact that the message flow is CONTINUOUS when using Fugawi ENC Marine and also a perfect,continuous flow when connecting to the AIS Dispatcher from Astra Paging. It never stops,and all the time using my RS232-USB converting cable.

Perhaps NMEA signals received through a USB COM port needs a different interpretation by OCPN to be continuously read rather than just one time?

If this is something peculiar to Vista Basic,OCPN users based on this browser should be warned. Personally I don't think so as the NMEA flows freely in many other programs.

Tore
__________________

__________________
"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by."
sinbad7 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ais

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with AIS taku OpenCPN 4 03-10-2014 10:17
AIS Unit for Raymarine Chartplotter System mukilteomaniac Marine Electronics 4 23-01-2012 02:06
New SiiTech AIS Reporting System For Yachts sinbad7 Marine Electronics 36 05-08-2011 07:51
Route Properties, Missing Functions James Baines OpenCPN 13 13-07-2011 05:31
AIS Reception Issue twistedtree Marine Electronics 72 03-07-2011 04:57



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 11:29.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.