Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 13-01-2020, 16:37   #1
Registered User

Join Date: Jan 2020
Posts: 2
AIS is not displayed

Hello community.
I've installed v. 5.0 with all plugins o/b a cruise ship and i use as a secondary ecs (company has payed for another ECDIS).
Currently my opencpn receives SIMRAD 4G through ethernet, FURUNO GP170 GPS through ethernet, GYRO compass data through serial (9-pin) port and AIS through USB. All above data are also forwarded to another pc.
The problem is that from time to time (every 4 to 8 hours) the AIS stops appearing on the application.
The usb port remains active-checked with another app.
The nmea debug window of opencpn shows that ais data are still comming.
Best of all is that all ais data are still shown in "ais radar view" plugin but not in main app.
Most of the times a restart of the pc fixes the problem, but i want to move on from that.
Any suggestions/ recomendations?
Thanks in advance
__________________

Noitsnl is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2020, 09:50   #2
Registered User

Join Date: Jul 2010
Location: Kalamata, Greece
Boat: Amel Sharki
Posts: 2,039
Re: AIS is not displayed

Do you want to liften the secret which operating system you are using?
__________________

CarCode is online now   Reply With Quote
Old 15-01-2020, 04:16   #3
Registered User

Join Date: Jan 2020
Posts: 2
Re: AIS is not displayed

Quote:
Originally Posted by CarCode View Post
Do you want to liften the secret which operating system you are using?
Off course!!
I missed that..
I run win 7 prof. 64 bit
PC carries intel i5-2400 @ 3.1G, with 4GB RAM
Graphics on-board
Noitsnl is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2020, 05:21   #4
Registered User

Join Date: Jul 2010
Location: Kalamata, Greece
Boat: Amel Sharki
Posts: 2,039
Re: AIS is not displayed

I cannot say too much about Windows because I use macOS.
One reason could be the ais-radar-view plugin eats the data.
So try to use your system without this plugin for some times.
After all I have never used it because the AIS data shown directly on the chart with OpenCPN or firing up the AIS list is sufficient for me.
Does the data shown in OpenCPN stopps for you only in the chart view or also in the list view?
CarCode is online now   Reply With Quote
Old 16-01-2020, 01:12   #5
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,658
Re: AIS is not displayed

Noitsnl...
I've more or less the same set-up though on Win10 and Navico 3G and have run it for days.
The AIS-radar plugin I've never used so no experience from that. Although unlikely it would disturb OCPN itself it would not harm much to deactivate it for a test? (I don't see any benefits from it my self?)
You say the incoming AIS is still continued in the NMEA debug window but not visible on chart screen, correct?
What about the other PC? I suppose it receives all data via wlan USB from the first PC. Correct? If so, what about the AIS targets on that screen. Still visible, or not?
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2020, 15:23   #6
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,658
Re: AIS is not displayed

Noitsnl...
I've been running an XP using O v5.0 for 14 hours now wo trouble.
I've used wlan for nav data and AIS feed. AIS targets count about 800 all the time.
So I'd say nothing in XP and O v5.0 will cause the on screen AIS targets to hide.

I haven't tested serial ports data feed though but from your description data was still flowing in to O and further to other system?

BTW, what's your O version?
Hĺkan
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2020, 00:32   #7
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 3,638
Re: AIS is not displayed

OP said:

Quote:
I've installed v. 5.0 with all plugins o/b a cruise ship and i use as a secondary ecs (company has payed for another ECDIS).
__________________

bcn is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ais

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tracks sometimes not displayed in OpenCPN Geise OpenCPN 9 22-05-2019 06:39
Routes not displayed from Layers files dmurias OpenCPN 5 22-04-2015 11:43
AIS targets not displayed jolanda OpenCPN 1 18-03-2014 05:10
Displayed Colour / Style for GPX Tracks jsavage OpenCPN 4 16-11-2010 11:48
Displayed Engine Hours and Idling sailorboy1 Engines and Propulsion Systems 10 26-03-2010 14:15

Advertise Here


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 04:32.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.