Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 26-07-2012, 02:11   #1
Registered User

Join Date: Jan 2011
Location: New Zealand
Boat: Contessa 32 Akvavit
Posts: 18
3.02 Not Starting

Installed 3.02 a few weeks ago running fine , today it will not open, tried doing a reinstall still will not start, did not want to uninstall as do not want to delete may settings. Running win 7 8 gig ram. Any ideas
__________________

__________________
bobmax is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2012, 03:28   #2
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,020
Re: 3.02 Not Starting

bobmax...
What does "will not start" mean exactly? Nothing happens? It crashes with some error message? Something else? Can we have a look at your logfile?
It is in C:\ProgramData\opencpn

Pavel
__________________

__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2012, 07:33   #3
Registered User

Join Date: Dec 2008
Boat: Journeyman
Posts: 705
Re: 3.02 Not Starting

You can move your C:\Programdata\opencpn folder to some safe location, then reinstall, then try copying settings.ini and navobj.xml from your safe location back.

If it works then something else you did broke the install. If it doesn't work at this point you know it's your settings/navobj that are wrong, and we can have a look at them.

Note that C:\Programdata\opencpn is a hidden system folder by default on Win7, so you need to unhide it first.
__________________
JesperWe is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2012, 13:53   #4
Registered User

Join Date: Jan 2011
Location: New Zealand
Boat: Contessa 32 Akvavit
Posts: 18
Re: 3.02 Not Starting

Log file attached. When I double click on open cpn icon mouse marker rotates for a few seconds then nothing happens. No error message nothing, up to yesterday it worked fine. Also I have rebooted computer.
__________________
bobmax is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2012, 14:17   #5
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,250
Re: 3.02 Not Starting

Quote:
Originally Posted by bobmax View Post
Log file attached. When I double click on open cpn icon mouse marker rotates for a few seconds then nothing happens. No error message nothing, up to yesterday it worked fine. Also I have rebooted computer.
Nothing attached!
Follow the first 3 pint in the FAQ FAQ | Official OpenCPN Homepage.
This used to get you started!

Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2012, 15:06   #6
Registered User

Join Date: Jan 2011
Location: New Zealand
Boat: Contessa 32 Akvavit
Posts: 18
Re: 3.02 Not Starting

I tryed uploading files opencpn.log.log and opencpn.log but it came up as invavid file.
This is from the log file 07:35:51: 2012-07-27
07:35:51: -------Starting opencpn-------
07:35:51: Version 3.0.2 Build 2012-07-07
07:35:51: MemoryStatus: mem_total: 8191 mb, mem_initial: 8 mb
07:35:51: SData_Locn is D:\Program Files (x86)\OpenCPN\
07:35:51: Using existing Config_File: D:\ProgramData\opencpn\opencpn.ini
07:35:51: Error: Failed to convert file "D:\ProgramData\opencpn\opencpn.ini" to Unicode.
07:35:51: Warning: can't open user configuration file 'D:\ProgramData\opencpn\opencpn.ini'.
07:35:51: Setting Viewpoint Lat/Lon 33.358, -79.282
07:35:51: Setting Ownship Lat/Lon 33.358, -79.282
07:35:51: File D:\ProgramData\opencpn\navobj.xml seems not to be well-formed UTF-8 XML, used fallback ASCII format conversion - some text information might have not been imported.
__________________
bobmax is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2012, 15:27   #7
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,250
Re: 3.02 Not Starting

Quote:
Originally Posted by bobmax View Post
I tryed uploading files opencpn.log.log and opencpn.log but it came up as invavid file.
This is from the log file 07:35:51: 2012-07-27
07:35:51: -------Starting opencpn-------
07:35:51: Version 3.0.2 Build 2012-07-07
07:35:51: MemoryStatus: mem_total: 8191 mb, mem_initial: 8 mb
07:35:51: SData_Locn is D:\Program Files (x86)\OpenCPN\
07:35:51: Using existing Config_File: D:\ProgramData\opencpn\opencpn.ini
07:35:51: Error: Failed to convert file "D:\ProgramData\opencpn\opencpn.ini" to Unicode.
07:35:51: Warning: can't open user configuration file 'D:\ProgramData\opencpn\opencpn.ini'.
07:35:51: Setting Viewpoint Lat/Lon 33.358, -79.282
07:35:51: Setting Ownship Lat/Lon 33.358, -79.282
07:35:51: File D:\ProgramData\opencpn\navobj.xml seems not to be well-formed UTF-8 XML, used fallback ASCII format conversion - some text information might have not been imported.
To post opencn.log here, you have to rename it opencpn.log.doc.
This is a quirk in the forum rules.

Go to D:\ProgramData\opencpn\ and rename opencpn.ini. Call it for example opencpn.ini.old. Then start OpenCPN.
Try to attach opencpn.ini.old here. Remember to stick a ".doc" to the end of the file name. The programmers are interested to see what has happened.
Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2012, 16:28   #8
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: 3.02 Not Starting

bobmax....

Looks like bad .ini file and bad navobj file.

Code:
Error: Failed to convert file "D:\ProgramData\opencpn\opencpn.ini" to Unicode.

File D:\ProgramData\opencpn\navobj.xml seems not to be well-formed UTF-8  XML, used fallback ASCII format conversion - some text information  might have not been imported.
I'd like to see both files, please. We should not crash or fail to run on bad input files, so this may be a real bug.

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2012, 17:05   #9
Registered User

Join Date: Jan 2011
Location: New Zealand
Boat: Contessa 32 Akvavit
Posts: 18
Re: 3.02 Not Starting

the opencpn.ini file is empty and from what I can see the navobj.xml file is empty used notepad to open both. This is in the program data/open cpn folder.
Attached Files
File Type: doc navobj.xml.doc (2.0 KB, 29 views)
File Type: doc opencpn.ini.doc (7.6 KB, 23 views)
__________________
bobmax is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2012, 18:06   #10
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: 3.02 Not Starting

bobmax....

These two files are truly bogus. I will determine why OpenCPN fails to at least start up with them.

Meanwhile, you may safely delete them both. OCPN will use defaults for the .ini file. You may have useful automatic rolling backups of navobj.xml in D:/ProgramData/opencpn. They will be called navobj.xml.1, etc.

COPY THEM SOMEWHERE SAFE before you run OpenCPN again, as they are automatically rolled over, and you lose the oldest one for each invocation of OpenCPN.

Rename the "best" one as navobj.xml, and the contents will be automatically used by OCPN.

Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2012, 23:14   #11
Registered User

Join Date: Jan 2011
Location: New Zealand
Boat: Contessa 32 Akvavit
Posts: 18
Re: 3.02 Not Starting

Great worked a treat although I lost my settings. Thank you for all your help you have a really great program here.

Thanks Bob
__________________
bobmax is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2012, 14:15   #12
Registered User

Join Date: Apr 2009
Location: Marina Del Rey
Boat: Hylas 44
Posts: 387
Re: 3.02 Not Starting

Hi Dave

Running branch Master on vista, I saw an opencpn crash that resulted in a blank opencpn.ini and a bad navobj.xml. Restart attempts yielded an opencpn.log similar to the one from bobmax.

I will try to trap it in the debugger. It only happened once, so it may be awhile. The crash occurred while quickly switching between ENC charts in quilted mode.

Chuck
__________________
ChuckSK is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2012, 17:53   #13
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: 3.02 Not Starting

Chuck...

Thanks.
Looking forward to it, I think

Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2012, 15:07   #14
Registered User

Join Date: Apr 2009
Location: Marina Del Rey
Boat: Hylas 44
Posts: 387
Re: 3.02 Not Starting

I was able to trap the fault by quickly switching charts. It was an uninitialized variable error at chcanv.cpp line 1454. Looking at JesperWe's latest commit, I see that the problem has been fixed.


Code:
 bool Quilt::BuildExtendedChartStack(bool b_fullscreen, int ref_db_index, ViewPort &vp_in)
{
    int reference_scale;
    int reference_type = -1;
    int reference_family;
    int quilt_proj;
Chuck
__________________
ChuckSK is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2012, 17:26   #15
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: 3.02 Not Starting

Chuck...

Good eye

Thanks
Dave
__________________

__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 20:38.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.