Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 13-09-2016, 19:10   #16
Registered User
 
Madwand's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Denham Springs, LA
Boat: 1989 Catalina 30
Posts: 448
Re: Trying To Set Up My Autopilot

http://i43.photobucket.com/albums/e3...ps4qnkhz1j.jpg

Well, crap. That part works. I just never got to it. I guess because the boat is not moving, it keeps making the + 10 adjustment...

😲
__________________

__________________
Madwand is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2016, 19:19   #17
Senior Cruiser

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Aug 2014
Location: Astoria, NY
Boat: Sabre 38
Posts: 472
Re: Trying To Set Up My Autopilot

Do you mean the wheel goes hard over rather than a slight turn and stop? Other than following the manual about turning off/on and switching the wiring, I'm at a loss. Another day?


Sent from my iPhone using Cruisers Sailing Forum
__________________

__________________
Stephen

s/v Carpe Ventum
1983 Sabre 38
My Intro
fallingeggs is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2016, 19:21   #18
Registered User
 
Madwand's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Denham Springs, LA
Boat: 1989 Catalina 30
Posts: 448
Re: Trying To Set Up My Autopilot

No, it goes over 10 degrees like it's supposed to. But the boat is not moving, it's tied to a dock. So the wheel does it again, and then again , until you make it stop. I assume it's doing that because the course of the boat is not actually changing.

Sent from my SAMSUNG-SM-G935A using Cruisers Sailing Forum mobile app
__________________
Madwand is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2016, 19:32   #19
Registered User
 
four winds's Avatar

Join Date: Oct 2010
Location: Wandering the US Gulf Coast
Boat: 78 Pearson323 Four Winds
Posts: 2,120
Re: Trying To Set Up My Autopilot

Probably working fine. Maybe the calibration motoring in circles will have it good to go. I believe the fluxgate is the focus of the process and it's a bit confused just now.
__________________
Life begins at the waters edge.
four winds is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2016, 19:38   #20
Registered User
 
Madwand's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Denham Springs, LA
Boat: 1989 Catalina 30
Posts: 448
Re: Trying To Set Up My Autopilot

I'm excited that it is working, but it really chaps my ass that it was working on Saturday and I went home mad because I didn't know I was supposed to skip the first step. I have a Raymarine authorized technician on messenger right now walking me through that dealer calibration. This guy is awesome! I will do the sea trial in the morning.

Sent from my SAMSUNG-SM-G935A using Cruisers Sailing Forum mobile app
__________________
Madwand is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2016, 20:03   #21
Registered User
 
Madwand's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Denham Springs, LA
Boat: 1989 Catalina 30
Posts: 448
Re: Trying To Set Up My Autopilot

http://i43.photobucket.com/albums/e3...sudcdkmog.jpeg

I'll be damned. I figured out how to set a waypoint... and now it shows up.
__________________
Madwand is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2016, 11:57   #22
Coastal Cruiser.
 
uncle stinkybob's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2016
Location: P.N.W.
Boat: Lancer 30-5
Posts: 619
Re: Trying To Set Up My Autopilot

Quote:
Originally Posted by Madwand View Post
http://i43.photobucket.com/albums/e3...sudcdkmog.jpeg

I'll be damned. I figured out how to set a waypoint... and now it shows up.
Boat for sale? I,m glad you got it figured out, it can be confusing and frustrating. I found a great deal of help at the Raymarine Tech site, great people there.
__________________
uncle stinkybob is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2016, 12:06   #23
Registered User
 
Madwand's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Denham Springs, LA
Boat: 1989 Catalina 30
Posts: 448
Re: Trying To Set Up My Autopilot

Just made the 12 miles trip from gulfport to ship island after sea trial calibration. Only problem I had was a few times when I forgot to engage the motor and I got an error.

Sent from my SAMSUNG-SM-G935A using Cruisers Sailing Forum mobile app
__________________
Madwand is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2016, 23:26   #24
Senior Cruiser

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Aug 2014
Location: Astoria, NY
Boat: Sabre 38
Posts: 472
Re: Trying To Set Up My Autopilot

Quote:
Originally Posted by Madwand View Post
Just made the 12 miles trip from gulfport to ship island after sea trial calibration. Only problem I had was a few times when I forgot to engage the motor and I got an error.

Sent from my SAMSUNG-SM-G935A using Cruisers Sailing Forum mobile app

Glad it worked out. On to the next frustrating thing...


Sent from my iPhone using Cruisers Sailing Forum
__________________
Stephen

s/v Carpe Ventum
1983 Sabre 38
My Intro
fallingeggs is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2016, 23:43   #25
Coastal Cruiser.
 
uncle stinkybob's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2016
Location: P.N.W.
Boat: Lancer 30-5
Posts: 619
Re: Trying To Set Up My Autopilot

Quote:
Originally Posted by fallingeggs View Post
Glad it worked out. On to the next frustrating thing...


Sent from my iPhone using Cruisers Sailing Forum
HA ha ha, so fing true!
__________________
uncle stinkybob is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2016, 00:04   #26
Registered User

Join Date: Jun 2013
Location: canada
Posts: 1,618
Re: Trying To Set Up My Autopilot

you do not need a chart plotter of nmea link to make the pilot work. first step is to get the pilot working. do the dockside setup and go do sea trial and swing the compass. make it steer to a heading.

then back at the dock, look into the chart plotter issue.
__________________

__________________
smac999 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
autopilot

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Autopilot Control, old Autopilot motor Pablo Danic Marine Electronics 3 28-06-2016 23:28
CPT autopilot plus Monitor windvane or just W-H autopilot? graydog Construction, Maintenance & Refit 9 03-05-2015 22:21
Connecting OpenCPN autopilot output via USB into data plug for ST3000 autopilot boatrips Marine Electronics 1 14-02-2015 13:38
Autopilot Veers to Starboard when Set to Auto timj Marine Electronics 2 12-09-2011 10:44
Trying to think of everything before I go Ram General Sailing Forum 8 02-05-2006 14:51



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 14:45.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.