Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 08-11-2019, 00:41   #1
Registered User

Join Date: Nov 2019
Location: Denmark
Boat: Jeanneau SO 32.2
Posts: 3
Transas AIS reset MMSI

Hi.
I have just bought a Transas M4-N class B AIS transponder.
My problem is that it's programmed with a demo MMSI number.
How do I change it or make a factory reset?

regards, Steffen
__________________

Stift5000 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 01:17   #2
Registered User

Join Date: Nov 2019
Location: Vancouver
Boat: Ericson 27
Posts: 3
Re: Transas AIS reset MMSI

With most of these, you’ll have to send it back to the manufacturer to reset it. This is part of the licensing requirements for non-military AIS transponders.
__________________

hjohnson is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 06:01   #3
Registered User
 
TheOffice's Avatar

Join Date: Jun 2012
Location: Annapolis
Boat: Hylas 44
Posts: 791
Re: Transas AIS reset MMSI

Download ProAIS2 to a laptop. Connect to the unit and reprogram.
TheOffice is online now   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 07:40   #4
Registered User

Join Date: Nov 2019
Location: Denmark
Boat: Jeanneau SO 32.2
Posts: 3
Re: Transas AIS reset MMSI

Quote:
Originally Posted by TheOffice View Post
Download ProAIS2 to a laptop. Connect to the unit and reprogram.
I have already installed ProAIS2 and tried a reset PSRT sentence I got from google, but it's not working. So I'm looking for an other solution. A working PSRT sentence or resetter program.
Stift5000 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 09:40   #5
Registered User
 
TheOffice's Avatar

Join Date: Jun 2012
Location: Annapolis
Boat: Hylas 44
Posts: 791
Re: Transas AIS reset MMSI

With my SiTek unit, I connected everything, launched the software, pressed the CONNECT button and was then able to edit anything I wanted. Saved it. Done. Don't know about your reset script.
TheOffice is online now   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 09:50   #6
Registered User

Join Date: Nov 2019
Location: Denmark
Boat: Jeanneau SO 32.2
Posts: 3
Re: Transas AIS reset MMSI

I can change everything but the MMSI number.
@TheOffice are you also using ProAIS2?
Stift5000 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 10:36   #7
Registered User
 
TheOffice's Avatar

Join Date: Jun 2012
Location: Annapolis
Boat: Hylas 44
Posts: 791
Re: Transas AIS reset MMSI

I am. Sorry it didn't work for you.
TheOffice is online now   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 11:05   #8
Registered User

Join Date: Oct 2010
Location: TX
Boat: Whitby 42
Posts: 184
Re: Transas AIS reset MMSI

I have ProAIS2 also, Sitex AIS and it will not change the MMSI number. Don't think it's legal for the user to change it.
BobHorn is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 12:35   #9
Senior Cruiser

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2005
Location: Bellingham
Boat: Outbound 44
Posts: 7,710
Re: Transas AIS reset MMSI

End user programming of tge MMSI is illegal in the US.
Quote:
47 CFR § 80.231 - Technical Requirements for Class B Automatic Identification System (AIS) equipment.
CFR
prev | next
§ 80.231 Technical Requirements for Class B Automatic Identification System (AIS) equipment.
(a) Class B Automatic Identification System (AIS) equipment must meet the technical requirements of IEC 62287-1 (incorporated by reference, see § 80.7).

(b) In addition to the labels or other identifying information required under §§ 2.925 and 2.926 of this chapter, each Class B AIS device shall include a conspicuous label that includes: Instructions on how to accurately enter into the device and confirm static data pertaining to the vessel in which the device is or will be installed; and the following statement: “WARNING: It is a violation of the rules of the Federal Communications Commission to input an MMSI that has not been properly assigned to the end user, or to otherwise input any inaccurate data in this device.” Instructions on how to accurately enter and confirm static data in the device shall also be included in the user's manual for the device. The entry of static data into a Class B AIS device shall be performed by the vendor of the device or by an appropriately qualified person in the business of installing marine communications equipment on board vessels. In no event shall the entry of static data into a Class B AIS device be performed by the user of the device or the licensee of a ship station using the device. Knowingly programming a Class B AIS device with inaccurate static data, or causing a Class B AIS device to be programmed with inaccurate static data, is prohibited.
__________________

Paul L is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ais

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Reset Garmin VHF 200i MMSI, without a €120/$140 Garmin robbery? earbuilder Marine Electronics 17 11-09-2018 03:24
Unable to reset Lowrance MMSI, still usable without DSC? OrangeCrush Marine Electronics 18 09-05-2017 20:10
Reset MMSI/ATIS in Sailor 6215 VHF munnik Marine Electronics 1 23-02-2017 04:52
Transas World Chart Folio TheWatchman OpenCPN 0 11-03-2011 16:36
Transas Navigator and charts stillbuilding Navigation 0 24-07-2009 18:25

Advertise Here


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 19:08.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.