Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 30-05-2016, 21:23   #1
Senior Cruiser
 
CaptWil's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2015
Location: Australia, Malaysia
Boat: Van Der Stadt Seal 36
Posts: 122
ST50 + wind display

Hi

I recently refurbished the mast transducer for my ST50+ wind instrument; the original display was not working when I bought the boat
I bought a used spare replacement head and the damn thing also does not work
I checked all the wiring and voltage( using a 9V power source) reading on the cables from the mast head transducer as per Raymarine instructions and it works fine
But when connecting the display head normally on the network, my voltage from shield and positive is only 4.5V? thought it was supposed to send 8V to the mast?
I get that voltage from both original head and replacement unit
The wind indicator goes to 120 degrees Port, wind speed is working, displaying on unit and my Tri Data as well; then the wind indicator goes back to center Zero, and the wind speed just stops.. Switch the Raymarine network off, wait 5mn and switch back on, the wind instrument carries on as before and stops again.... Also noticed the back of the display Tru/App is very hot
Ideas?
Thanks
Will
__________________
CaptWil is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2016, 10:24   #2
Senior Cruiser
 
senormechanico's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Aug 2003
Boat: Dragonfly 1000 trimaran
Posts: 5,830
Re: ST50 + wind display

Disconnect the mast transducer and check back of display for "hot".
Does it still get hot? If it does, it's an internal problem in the display.
If not, check the wiring for a short in the mast or masthead transducer itself.
__________________
Memento,homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris.
senormechanico is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2016, 21:25   #3
Senior Cruiser
 
CaptWil's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2015
Location: Australia, Malaysia
Boat: Van Der Stadt Seal 36
Posts: 122
Re: ST50 + wind display

Thank u Senormechanico

Yes it looks like the mast transducer is the culprit after all

No sense spending more good money fixing this old stuff; I was trying not to demast for my new windsonic/N2k upgrade but have to go that way now since I bought all the equipment a few months back

U say "demast why" m sure. Well the access for the new thicker wiring will simply not cooperate size wize so have to demast, drill the plate under the mast step etc... lots of joy

Cheers
Will
__________________
CaptWil is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
wind

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Want To Buy: ST60 Wind Display/ST60 Close Haul Wind Display navyguy2837 Classifieds Archive 9 24-05-2016 05:18
Will Ray i60 wind display talk to older ST50? Jon Hacking Marine Electronics 11 20-01-2016 15:58
For Sale: Autohelm ST50 Wind Display (no mast head sensor) Yeti Classifieds Archive 1 14-10-2014 21:42
Want To Buy: Raymarine ST50 wind display sailcruiser Classifieds Archive 0 11-08-2013 17:10
Raymarine ST50 wind display troubles sailcruiser Marine Electronics 4 11-08-2013 16:46



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 11:09.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.