Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 27-02-2008, 21:17   #1
Registered User
 
markpj23's Avatar

Join Date: Nov 2005
Location: Black Hills, SD
Boat: Now Boatless
Posts: 1,148
Images: 47
ST50 / 60 Depth Compatible ?

Does anyone know if the new ST60 display head will work with an older ST50 transducer?

__________________

__________________
Mark
markpj23 is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2008, 11:59   #2
Registered User
 
Beausoleil's Avatar

Join Date: Jul 2007
Location: Potomac Shores, VA USA
Boat: Formosa 51 Aft Cockpit Ketch - "Beausoleil"
Posts: 565
Images: 1
Well, since there's the ST60+ and the new ST70 color display, I wouldn't call the ST60 "new"...

There is some info at Raymarine's website, but you'd need to know which transducer you have. The old transducers had a 3-pin connector (not coax like my old Standard-Horizon DS-45), the ones for the ST60 are just bare wire (black/blue/screen) that you crimp a small spade connector on. Chances are probably decent it will work if you re-terminate the transducer cable. Caveat emptor...
__________________

__________________
Beausoleil is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2008, 14:56   #3
Moderator Emeritus
 
Pblais's Avatar

Join Date: Mar 2003
Location: Hayes, VA
Boat: Gozzard 36
Posts: 8,700
Images: 15
Send a message via Skype™ to Pblais
There is only a few transducer vendors so I think the 60/50 are close enough. The rest of the differences relate to hull thickness and if it needs to slope (the hole not the transducer). The 70 could very well be different. The 50/60 speed logs I think are also interchangeable. I know Gord has a vendor that makes most of them but the web site name escapes me.
__________________
Paul Blais
s/v Bright Eyes Gozzard 36
37 15.7 N 76 28.9 W
Pblais is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2008, 18:02   #4
Registered User
 
Beausoleil's Avatar

Join Date: Jul 2007
Location: Potomac Shores, VA USA
Boat: Formosa 51 Aft Cockpit Ketch - "Beausoleil"
Posts: 565
Images: 1
Quote:
Originally Posted by Pblais View Post
There is only a few transducer vendors so I think the 60/50 are close enough. The rest of the differences relate to hull thickness and if it needs to slope (the hole not the transducer). The 70 could very well be different. The 50/60 speed logs I think are also interchangeable. I know Gord has a vendor that makes most of them but the web site name escapes me.
Airmar, I believe?
__________________
Beausoleil is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2008, 19:13   #5
Marine Service Provider
 
AnchorageGuy's Avatar

Join Date: Mar 2003
Location: Wherever the boat is!
Boat: Marine Trader 34DC
Posts: 4,618
mark, If you call Airmar with the info you have they will tell you if the transducers are compatible.
__________________
Chesapeake Bay, ICW Hampton Roads To Key West, The Gulf Coast, The Bahamas

The Trawler Beach House
Voyages Of Sea Trek
AnchorageGuy is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2008, 19:15   #6
Registered User
 
markpj23's Avatar

Join Date: Nov 2005
Location: Black Hills, SD
Boat: Now Boatless
Posts: 1,148
Images: 47
Thanks guys!

__________________
Mark
markpj23 is offline   Reply With Quote
Old 29-02-2008, 03:24   #7
Moderator Emeritus
 
GordMay's Avatar

Join Date: Mar 2003
Location: Thunder Bay, Ontario - 48-29N x 89-20W
Boat: (Cruiser Living On Dirt)
Posts: 31,580
Images: 240
There's an incredible amount of information on the Airmar website.
Goto:
Airmar Transducers Home Page

Specifically:

Airmar B22 (Depth/Temp):
Form Response

Airmar ST800 (Speed/Temp):
Form Response

more ???
__________________
Gord May
"If you didn't have the time or money to do it right in the first place, when will you get the time/$ to fix it?"



GordMay is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2008, 13:25   #8
Registered User
 
markpj23's Avatar

Join Date: Nov 2005
Location: Black Hills, SD
Boat: Now Boatless
Posts: 1,148
Images: 47
I've looked all over the existing xducer and can't find a single marking on it. It's a retractable unit and I've looked at all surfaces for markings - no luck.

Guess I'll just have to try it with an ST60 display head and see if it works...
__________________
Mark
markpj23 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2011, 14:42   #9
Registered User
 
Target9000's Avatar

Join Date: May 2009
Location: New Orleans LA
Boat: 74 Westsail 32
Posts: 1,379
Re: ST50 / 60 Depth Compatible?

Quote:
Originally Posted by markpj23 View Post
I've looked all over the existing xducer and can't find a single marking on it. It's a retractable unit and I've looked at all surfaces for markings - no luck.

Guess I'll just have to try it with an ST60 display head and see if it works...
I know this is a very old thread but I find myself in the same position. Any word on if the st60 display worked or not?
__________________
Let your heart tell you where to go, but let your brain tell you how to get there.

Sundowner Sails Again
Target9000 is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2011, 07:21   #10
Registered User

Join Date: May 2011
Location: UK
Boat: Moody 425
Posts: 1
Re: ST50 / 60 Depth Compatible?

Hi Target9000, I have the same problem - My display heads are faded and its getting difficult to read the info. I have found someone on e-bay who does refurbish these units but none in stock at this time. Guess we'll just have to keep on searching !
__________________
colin tattersal is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2011, 13:47   #11
Registered User
 
Sunspot Baby's Avatar

Join Date: May 2003
Location: New Bern, NC
Boat: Prout Manta 38' Catamaran - Sunspot Baby
Posts: 1,521
Images: 14
Re: ST50 / 60 Depth Compatible?

Yes. My ST50 crapped out. Replaced with a used ST60 head and it works great.

George
__________________
She took my address and my name
Put my credit to shame
Sunspot Baby, sure had a real good time
Bob Seger
Sunspot Baby is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2011, 07:44   #12
Registered User
 
Jon Hacking's Avatar

Join Date: Sep 2010
Location: Currently cruising Southern Indonesia, heading for peninsular Malaysia
Boat: Wauquiez 45' (now 48') catamaran
Posts: 523
Send a message via Skype™ to Jon Hacking
Re: ST50 / 60 Tri-Data Compatible?

I was going to start a new thread, but this looks like it's pretty close to what I want to know...

Ocelot came with Autohelm (now RayMarine) instruments, ST50 series I think (black bezels, c.1995). The Masters (with transducers attached) are down below at the nav-desk, while repeaters are outside at the helm. I have them wired in 2 strings, masters on one & repeaters on the other, both strings feeding from the 2 Sea-Talk ports on our 400G autopilot brain. The 2 strings consist of (in order):
Masters: 400G, Tri-Data, GPS, wind, GPS antenna
Repeaters: 400G, ST6001+ control head, analog depth, wind, Tri-Data
Everything was working fine until the Tri-Data at the helm started losing its display. So I bought a new ST60 Tri‑Data slave, put it in, and Ö it wonít display anything. Not even zeros, just dashes. OK, maybe itís a bum unit, so I go buy another one. Same thing.

I try reordering the Repeater daisy-chain to: 400G, Tri-Data, ST6001+, analog depth.
The analog depth continues to work, displaying the (digital) info from the Tri‑Data on the Master string. This information is now going THROUGH the Tri‑Data repeater, but itís not being displayed there!

Anyone know whatís going on here (or, even better, how to fix it)?

I was assured by RayMarine that ST50 & ST60 units were compatible. How can the Tri-Data repeater forward the depth info down the string yet fail to display that depth info itself?

The plot thickens: I go buy a new ST60 Tri-Data Master & install it at the nav-station. Now the speed starts to read at the repeater, but the depth is still gone (just dashes) & even the analog depth doesnít read anything sensible (the needle actually points straight down, where there are no numbers). Since depth is more important to me than my speed through the water, I put the old ST50 Tri-Data master back. But this seems completely screwy.

If anyone has any idea whatís going on, or how to fix it, or what I should try, please let me know.

Thanks in advance!
__________________
-- Jon Hacking s/v Ocelot
Jon Hacking is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2017, 07:50   #13
Registered User
 
VieuxMalin's Avatar

Join Date: Aug 2007
Location: On board
Boat: Alpa42 Ketch
Posts: 79
Images: 9
Send a message via Skype™ to VieuxMalin
Re: ST50 / 60 Depth Compatible ?

Hi guys, I have the same problem with my old ST50 depth.
The display is nearly cooked, but still can figure out the number.
Before too late, I investigated the matter and there are different opinions:

1) ST60 depth display + ST50 transducer = OK;
2) NOT COMPATIBLE.

Really lost here, feels like a Fatima's secret.
Raymarine's site says they are compatible, although ST60 accepts 3 wires and ST50 only has 2.
I understand Raymarine's interest is to get people to buy a brand new and expensive set of instruments, but this is getting ridiculus!

Ahoy!
__________________
NAVIGARE NECESSE EST
VieuxMalin is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2017, 09:39   #14
Registered User
 
Capt Doug's Avatar

Join Date: May 2010
Location: ON the Boat /Ft Myers Beach
Boat: Seafarer 38C
Posts: 60
Re: ST50 / 60 Depth Compatible ?

Last year I got st50 multi head display and also a single depth sounder they're used but they're in good shape someone over in England does this don't remember it's been over a year but I found it by using Google
__________________

__________________
Capt Doug says:
If at First you don't succeed, Take a NAP!
Capt Doug is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
depth

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
True Depth or Depth Under the Hull ? LifeJacket General Sailing Forum 48 10-05-2011 14:10
Raymarine ST50 Depth Display Roger Hutchinson Marine Electronics 11 08-05-2011 19:40
Want To Buy: SL70 or Compatible Radar Display Bucky205 Classifieds Archive 2 12-11-2010 11:10
Autohelm ST50+ Depth zorba Marine Electronics 1 30-11-2009 21:12
Furuno/Raymarine compatible? gosstyla Marine Electronics 4 24-12-2005 11:42



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 03:41.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.