Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 25-09-2016, 13:15   #1
Registered User

Join Date: Nov 2010
Location: Peterborough, Ontario
Boat: Beneteau 323
Posts: 76
St40 doesn't work like it has no power....

...but the other instruments connected by sea talk do work. I don't know much but I think sea talk provides the power to the display. Currently some pop has removed the sea talk cable from the display but when I plug it back in the other instruments don't work citing a sea talk failure.

Does this mean I need a new display? Am I correct in assuming the 12v power comes in from the sea talk cable? Any idea where to start to diagnose the issue?

I have a c40 bidata, a st 6002 autopilot, and a c80 chart plotter that all work fine when the wind instrument is unplugged but do not work properly when it is plugged in. The wind display shows nothing but the circle with the bow in it when plugged in and when not, no change?

Thanks, Dan
__________________

__________________
Never attribute to malice what can be explained away by stupidity.
danstanford is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2016, 16:41   #2
Registered User

Join Date: Jun 2013
Location: canada
Posts: 1,618
Re: St40 doesn't work like it has no power....

The 12v is on the red and sheid. The yellow is seatalk. Pull the cable out and measure for 12v at the connector. Sounds like it could be your screen.

If you have a seatalk cable with lose wires on one end (as opposed to all factory ends). Then Connect a cable to the screen with only red and sheild, no yellow. And see if it turns on.
__________________

__________________
smac999 is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2016, 03:39   #3
Registered User

Join Date: Nov 2010
Location: Peterborough, Ontario
Boat: Beneteau 323
Posts: 76
Re: St40 doesn't work like it has no power....

Thanks for the suggestion, I will give that a try. Are you saying that I can see the colours by looking at the connector?

I did notice that there was a depth on the bidata that seemed too much but then when we got out I could only see 3.5 ft and occasionally 3.6 feet where I am sure there was over 10'.

Thanks again for the suggestion,

Dan
__________________
Never attribute to malice what can be explained away by stupidity.
danstanford is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2016, 05:38   #4
Registered User

Join Date: Nov 2010
Location: Peterborough, Ontario
Boat: Beneteau 323
Posts: 76
Re: St40 doesn't work like it has no power....

Quote:
Originally Posted by smac999 View Post
The 12v is on the red and sheid. The yellow is seatalk. Pull the cable out and measure for 12v at the connector. Sounds like it could be your screen.

If you have a seatalk cable with lose wires on one end (as opposed to all factory ends). Then Connect a cable to the screen with only red and sheild, no yellow. And see if it turns on.
Smac, As you can see in the picture there is a red and blue wire connected, is this the red you are talking about or should I be able to see colors in the seatalk cable end? What do you mean by shield, is this like coaxial with a shield around the wire? This seatalk cable comes from a taped up end with another seatalk cable going to the bidata and another one going somewhere else (didn't get a chance to trace it) and a loop of wire with a fuse in it going back into the bundle. Very confusing!
Having looked at the pictures now I can see where the bidata showed 11.4 feet in the slip where there was probably only 6 or 7 feet and then 3.5 ft out in the lake where there was certainly more than 15 feet of water.

I brought home the manuals so I hope I can make some sense of them.
Dan
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_2150.jpg
Views:	29
Size:	333.0 KB
ID:	131786  
__________________
Never attribute to malice what can be explained away by stupidity.
danstanford is offline   Reply With Quote
Old 27-09-2016, 17:27   #5
Registered User

Join Date: Jan 2008
Location: SF Bay Area (Boat in La Paz)
Boat: Valiant V40
Posts: 417
Re: St40 doesn't work like it has no power....

The red/blue cable comes from the depth sensor itself. The SeaTalk cable is the triple connector to the left. The pinout is described here:

Raymarine SeaTalk, 1 ,2 ,ng wiring crossreference
__________________
jamhass is online now   Reply With Quote
Old 28-09-2016, 07:28   #6
Registered User

Join Date: Nov 2010
Location: Peterborough, Ontario
Boat: Beneteau 323
Posts: 76
Re: St40 doesn't work like it has no power....

Quote:
Originally Posted by jamhass View Post
The red/blue cable comes from the depth sensor itself. The SeaTalk cable is the triple connector to the left. The pinout is described here:

Raymarine SeaTalk, 1 ,2 ,ng wiring crossreference
Thanks Everybody, I tested again last night and have power 13.4V at the display and it is completely dead plus it shuts everything else on the Seatalk bus down when I plug it in. I will need to buy a new display and then decide if I want to upgrade the whole thing.
My dealer tells me the i40 will work in place of this unit, any advice? Is it better than the ST40 and less likely to fail again? If so I might go that route as I otherwise need to buy a used unit with no real guarantee it will work.

Dan
__________________

__________________
Never attribute to malice what can be explained away by stupidity.
danstanford is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Drowning Doesn't Look Like Drowning terminalcitygrl Health, Safety & Related Gear 14 17-07-2012 22:59
Larson Boat Warranty Doesn't Work giopapy Product or Service Reviews & Evaluations 15 16-01-2012 02:50
Tube Style Bilge Pump: Doesn't Work Loquat Plumbing Systems and Fixtures 5 31-03-2011 11:27
Mother Nature Doesn't Like Showoffs breweraz The Sailor's Confessional 15 03-07-2009 05:09
He doesn't like boats but... knottybuoyz Off Topic Forum 16 17-03-2007 00:44



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 12:47.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.