Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 27-07-2009, 09:22   #1
Registered User
 
fla.sailor's Avatar

Join Date: Jul 2005
Location: cape coral, fl
Boat: gemini 3200
Posts: 96
ST 60 Humming Noise

Hey folks,

The strong summer fl storms have left my st60 wind instrument humming and I do not mean a tune! I get power, but no data is displayed and the the other instruments connected to it all work fine. Before I pay $200 to raymarine for repair, I am looking for suggestions.

Of course is it worth spending $200 for repair or spend x3 to go wireless???

thanks!
-dennis
__________________

__________________
fla.sailor is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2009, 09:48   #2
Moderator Emeritus
 
GordMay's Avatar

Join Date: Mar 2003
Location: Thunder Bay, Ontario - 48-29N x 89-20W
Boat: (Cruiser Living On Dirt)
Posts: 31,586
Images: 240
Check the cables and connectors.

Otherwise, consult Raymarine Tech Help, or:

‘Retired’ Raymarine Manuals➥ Raymarine Marine Electronics - Retired Instrument Manuals

ST60 Windhttp://www.raymarine.com/SubmittedFi...81105_4www.pdf
__________________

__________________
Gord May
"If you didn't have the time or money to do it right in the first place, when will you get the time/$ to fix it?"



GordMay is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2009, 22:32   #3
Registered User
 
Beausoleil's Avatar

Join Date: Jul 2007
Location: Potomac Shores, VA USA
Boat: Formosa 51 Aft Cockpit Ketch - "Beausoleil"
Posts: 565
Images: 1
Quote:
Originally Posted by fla.sailor View Post
Hey folks,

The strong summer fl storms have left my st60 wind instrument humming and I do not mean a tune! I get power, but no data is displayed and the the other instruments connected to it all work fine. Before I pay $200 to raymarine for repair, I am looking for suggestions.

Of course is it worth spending $200 for repair or spend x3 to go wireless???

thanks!
-dennis
When you say other instruments, do you mean that other devices, like say an ST-60+ Graphic, can receive and display NMEA/SeaTalk wind data? In either case, it appears the ST-60 Wind instrument - or the masthead unit - is malfunctioning. If the other devices receive wind data, then the ST-60's display is bad. If not, then probably the whole unit is bad, and it's only relaying power thru its SeaTalk cable power lead (red wire). If the unit displays 0 knots (or 0 degrees), then it could be the masthead unit, or the input circuitry the masthead unit wiring connects to.
__________________
Cap'n Jon (KB1HTW)
S/V Beausoleil -1979 Formosa 51 Ketch
"If it's gonna happen, it's gonna happen out there." - Captain Ron
Beausoleil is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2009, 05:29   #4
Registered User
 
svHyLyte's Avatar

Join Date: Mar 2006
Location: Tampa Bay area, USA
Boat: Beneteau First 42
Posts: 3,434
Images: 25
What is humming, the display head or the masthead transducer? If the masthead, the bearing for the cup spindle may be wasted--particularly if there was a nearby lightening strike.
__________________
"It is not so much for its beauty that the Sea makes a claim upon men's hearts, as for that subtle something, that quality of air, that emanation from the waves, that so wonderfully renews a weary spirit."
svHyLyte is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2009, 06:53   #5
Registered User
 
fla.sailor's Avatar

Join Date: Jul 2005
Location: cape coral, fl
Boat: gemini 3200
Posts: 96
The additional unit that is working fine is the tridata, the close hauled is getting power but does not hum [a tune].

The humming noise is coming from the st60 control head and there was a very nearby hit - one of those you duck for (like that would do a lot of good!).

thanks for all the replies, keep 'em coming!

-dennis
__________________
fla.sailor is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
noise

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VELVET TRANSMISSION NOISE avazquez Propellers & Drive Systems 16 16-11-2014 19:39
LED Noise? clausont Marine Electronics 97 12-01-2014 04:26
Hissing Noise ? Zephyr's Aura Construction, Maintenance & Refit 7 29-04-2010 05:09
VHF + LEDs = Noise? drew23 Marine Electronics 6 25-07-2009 12:59
Electric Heads Noise muskoka Plumbing Systems and Fixtures 18 29-11-2007 13:44



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 10:41.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.