Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 08-04-2018, 11:59   #1
Registered User

Join Date: Apr 2018
Posts: 5
Raython 4000 NMEA0183 to Simnet

Is it possible to get NMEA0183 input and output info from the Raython 4000 autopilot to simnet?

What I want is to get data from the autopilot compass to show radar chart overlay and MARPA on my B&G Vulcan 9. I also want to control the Autopilot from the chart plotter sailing to waypoints and by wind vane.

My plan is to use a converter, AT 44, AT 10 or actisence to convert the signals.

I world be grateful for any good advice.
__________________

Bekkis is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2018, 12:52   #2
Registered User

Join Date: Jun 2013
Location: canada
Posts: 2,302
Re: Raython 4000 NMEA0183 to Simnet

Yes. Use the converter. If the Vulcan does not have nmea 183. (The evos and Zeus do)
__________________

smac999 is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2018, 12:55   #3
Registered User

Join Date: Apr 2018
Posts: 5
Re: Raython 4000 NMEA0183 to Simnet

Vulcan does not have NMEA0183....
Bekkis is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2018, 23:25   #4
Registered User

Join Date: Apr 2018
Posts: 5
Re: Raython 4000 NMEA0183 to Simnet

How do I Connect NMEA 0183 out from the Raython St4000?
Bekkis is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2018, 20:09   #5
Registered User

Join Date: Apr 2018
Location: Coming to a Marina Near You
Boat: Hallberg-Rassy 49
Posts: 294
Re: Raython 4000 NMEA0183 to Simnet

The ST4000 only allows input over NMEA0183.
Output is over SeaTalk1.

You should be able to do everything you want over SeaTalk1 using a Raymarine E22158 SeaTalk 1 to SeaTalkng(NMEA2000) Converter Kit and a Raymarine A06046 SeaTalkng to NMEA 2000 cable.

Or if all you want to do is send track data to the autopilot you could use the Actisense NGW-1 or the Simrad AT10 with a Simrad 24005729 cable.

The Vulcan uses the standard NMEA2000 connector not the old SimNet connector.

If you use the Raymarine setup mentioned above you will not have to build a NMEA2000 Backbone. If you use the Actisense or Simrad setup you will need to build a NMEA2000 backbone.

Therefore the best and cheapest option is to use the E22158 and A06046. Not to mention this option is simply plug and play.
KeelMe is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2018, 12:43   #6
Registered User

Join Date: Apr 2018
Posts: 5
Re: Raython 4000 NMEA0183 to Simnet

Quote:
Originally Posted by KeelMe View Post
The ST4000 only allows input over NMEA0183.
Output is over SeaTalk1.

You should be able to do everything you want over SeaTalk1 using a Raymarine E22158 SeaTalk 1 to SeaTalkng(NMEA2000) Converter Kit and a Raymarine A06046 SeaTalkng to NMEA 2000 cable.

Or if all you want to do is send track data to the autopilot you could use the Actisense NGW-1 or the Simrad AT10 with a Simrad 24005729 cable.

The Vulcan uses the standard NMEA2000 connector not the old SimNet connector.

If you use the Raymarine setup mentioned above you will not have to build a NMEA2000 Backbone. If you use the Actisense or Simrad setup you will need to build a NMEA2000 backbone.

Therefore the best and cheapest option is to use the E22158 and A06046. Not to mention this option is simply plug and play.
Thank you
Bekkis is offline   Reply With Quote
Old 19-04-2018, 22:53   #7
Registered User

Join Date: Apr 2018
Posts: 5
Re: Raython 4000 NMEA0183 to Simnet

I have fitted the KIT, everything works perfect.
__________________

Bekkis is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
nmea

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: Simrad AT10HD Simnet to NMEA0183 funjohnson General Classifieds (no boats) 0 06-12-2017 17:31
Simnet/NMEA2000 Problems "Bus Off" Dockhead Marine Electronics 28 17-05-2015 06:30
Want To Buy: Raython ST-6000+ Autopilot Display romanrost Classifieds Archive 1 12-07-2013 09:56
Simnet Cables stevedasailor Marine Electronics 9 26-07-2012 05:03
Simrad Class B AIS via Simnet to NX40 Connector ? SvenG Marine Electronics 11 13-03-2011 15:59



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 18:17.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.