Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 04-10-2012, 10:25   #1
Registered User

Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Raymarine ST60 Wind Speed

Hello All,
I just finished what is likely my last sail weekend of the season and had a couple oddities occur (better the end of the season than the beginning). For this forum category, I'll stick to the topic.

My ST60 wind display suddenly went to 0.0 when I changed from true to apparent and never came back up. It occurred at the exact moment I pushed the button. The direction indicator is fine and points the correct direction and appears calibrated. The masthead unit is turning but 0.0 never changes. I've powered down and back on with no luck. I'd prefer not to re-calibrate it, but I will if I have to.

I've looked for a similar thread, but the ST60 topics are all over the place. I do notice that many people report dashes on the display while mine says 0.0.

Thanks for any help
______________

sv Island Breeze
Hunter 37.5
__________________

__________________
jemill is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2012, 11:05   #2
Moderator
 
noelex 77's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2007
Location: Living on dirt waiting for our new yacht to be built.
Boat: Half built Bestevaer.
Posts: 10,619
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

First look up at the mast and make sure the cups are rotating.

Next check the connections carefully. Often there is a join at the mast step which is very vulnerable to corrosion.
__________________

__________________
noelex 77 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2012, 12:29   #3
Registered User
 
TheOffice's Avatar

Join Date: Jun 2012
Location: Annapolis
Boat: Hylas 44
Posts: 529
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

Have you tried calling Raymarine? They are probably in Annapolis for the boat show, but I'd give them a call next week. The number is on the website.
__________________
TheOffice is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2012, 13:15   #4
Registered User

Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

noelex: Yes, I have looked at the masthead unit and it is turning. I'll check the mast step.

TheOffice: Thanks for the suggestion. I didn't know they would offer live tech support. I'll give them a call after the shows. My timing was horrible as I was in Annapolis last weekend!
__________________
jemill is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2012, 13:20   #5
Moderator
 
noelex 77's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2007
Location: Living on dirt waiting for our new yacht to be built.
Boat: Half built Bestevaer.
Posts: 10,619
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

There tec support used to very good as well. I think their web site still has information about the multimeter readings expected from the wind sensor.
__________________
noelex 77 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2012, 17:19   #6
Moderator Emeritus
 
Ex-Calif's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: May 2007
Location: Singapore
Boat: Maxi 77 - Relax Lah!
Posts: 11,514
Images: 4
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

Here is a copy paste from the Raymarine tech support forum. I intepret this to be the blue 0-5 referenced to shield is windspeed. I'd check at the mast foot joint (if you have one) and the instrument plug.

Masthead Test:
masthead cable check with a volt meter, on these colors, using the shield or bare wire as a reference point, to the red 8vdc should be there, then to the yellow and green you should see about 2-6vdc, and then to the blue 0-5 vdc depending on how fast the wind is blowing,. 8vdc going up and the rest coming back down, if nothing is coming down then the masthead transducer or cable is bad, if current coming down then the display would be the problem.
__________________
Relax Lah! is For Sale <--- Click
Click--> Custom CF Google Search or CF Rules
You're gonna need a bigger boat... - Martin Brody
Ex-Calif is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2012, 23:53   #7
Registered User

Join Date: Nov 2012
Posts: 11
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

Quote:
Originally Posted by jemill View Post
Hello All,
I just finished what is likely my last sail weekend of the season and had a couple oddities occur (better the end of the season than the beginning). For this forum category, I'll stick to the topic.

My ST60 wind display suddenly went to 0.0 when I changed from true to apparent and never came back up. It occurred at the exact moment I pushed the button. The direction indicator is fine and points the correct direction and appears calibrated. The masthead unit is turning but 0.0 never changes. I've powered down and back on with no luck. I'd prefer not to re-calibrate it, but I will if I have to.

I've looked for a similar thread, but the ST60 topics are all over the place. I do notice that many people report dashes on the display while mine says 0.0.

Thanks for any help
______________

sv Island Breeze
Hunter 37.5
did you find the answer - I have the same problem
I have voltage coming out all coloured wires from transducer feed\

I suspect it has something to to with VMG setting

how is that vmg turned off?
__________________
Benetoe is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2012, 11:55   #8
Registered User

Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

Benetoe,
I'm sorry to say I haven't fixed it, yet. I will likely wait until the spring to address it. I'll post here when I do.

Good luck!
__________________
jemill is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2013, 21:06   #9
Registered User

Join Date: Nov 2012
Posts: 11
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

I have raised this via posts with raymarine
they very conveniently avoid commenting directly about this issue
all you get is dribble about checking connections & masthead. very suspicious they will not address this issue directly.
I suspect it is a well-known warranty defect .
__________________
Benetoe is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2013, 02:45   #10
Sponsoring Vendor

Join Date: Nov 2012
Location: Australia
Boat: Catalina 387
Posts: 21
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

This issue turned up unwanted on a recent Sunday outing, switching true and app had no effect nor did a breaker reset. In our case one of the crew knocked the st60 wind into a calibration or config mode and a reset got us back and working. Take a look at the manual and the use of display and true / app buttons as you may have a similar issue.
__________________
iLog Sailing Companion (new iPad app)
www.ilogsailing.com

[SIGPIC][/SIGPIC]
iLog Sailing is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2013, 17:29   #11
Registered User

Join Date: Nov 2012
Posts: 11
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

unfortunately the buttons -re display- wont react to the reset codes
(eg -hold down for 4+ seconds ...)
__________________
Benetoe is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2013, 18:09   #12
Senior Cruiser
 
44'cruisingcat's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2006
Posts: 7,456
Images: 69
Re: Raymarine ST60 Wind Speed

Was the speed/log working? If the paddlewheel was gunged up, and you had no boat speed showing, there will be no difference between true and apparent wind indication.
__________________

__________________
44'cruisingcat is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
raymarine, wind

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 06:18.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.