Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 22-10-2014, 23:07   #16
Registered User

Join Date: Jun 2013
Location: canada
Posts: 1,699
Re: Raymarine St4000 autopilot ... Freaking out

try doing a compass calibration (donuts) and see if it passes or fails.

never mind old thread...
__________________

__________________
smac999 is online now   Reply With Quote
Old 23-10-2014, 07:04   #17
Registered User

Join Date: Aug 2012
Location: Malta
Boat: Gib' Sea 352
Posts: 33
Re: Raymarine St4000 autopilot ... Freaking out

Hi Rhumbline,

I suspect you may be right about the corrosion, shortly after I had posted my original post I had taken apart, cleaned and protected all connectors on my Raymarine system with Anti Corrosive Gel and have not had another "incident" since then.
__________________

__________________
pgenovese is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2015, 21:55   #18
Registered User

Join Date: Jun 2013
Location: Portland, ORegon
Posts: 2
Re: Raymarine St4000 autopilot ... Freaking out

Ditto,

Exact same problem while offshore at Washington State, Strait of Juan De fuca. boat turned east 90 degrees and started heading for shore without any indication of a problem. Shortly after the autopilot drive completely stopped working. I traced problem down to a failure of the + and/or - motor drive signal at the back of the St4000 unit. I think these units may be getting into a condition when the positive or Negative power drivers start failing, otherwise the power drive transistor intermittantly starts swinging between +12 and ground, even though its getting the correct bias input signal. However this is just a theory at this point.
__________________
Air Raiders is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2015, 11:32   #19
Senior Cruiser
 
senormechanico's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Aug 2003
Boat: Dragonfly 1000 trimaran
Posts: 5,827
Re: Raymarine St4000 autopilot ... Freaking out

Mine is a 4000 not a 400+ and I had similar symptoms.

For the fix, I had to resolder all four of the power transistor connections in the control head.
Out of 12 connections, 9 were bad.
__________________

__________________
Memento,homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris.
senormechanico is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 01:56.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.