Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 16-08-2014, 00:53   #1
Registered User

Join Date: Jul 2007
Posts: 114
Raymarine RL80 and L760 dont talk anymore

Hello guys ,

I have a RL80 pathfinder display on board and inside a L760 connected via seatalk and hsb2 .
Very handy , having access to a sonar outside and map/radar inside.
Atleast untill recent , for one reason or the other the 2 displays dont talk anymore. Meaning , the RL80 does not find the sonar and the L760 doesn' show the maps.
Data been giving through seatalk from the outside instruments like wind , depth is visible on the L760 but there seems to be a prob with the data passing the HSB2 channel.
I've measured the hsb2 cable (and also the seatalk cable to be sure) and that is ok.
I've performed a factory reset on the RL80 with no luck.
No reset yet has been done on the L760 though.

Could anyone recognize , or help me out with , this issue ?


Thanks in advance,
Kind regards
__________________

__________________
bobs is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2014, 02:41   #2
Registered User

Join Date: Jul 2007
Posts: 114
Re: Raymarine RL80 and L760 dont talk anymore

Me again , i continued my research on the net and also on my instruments and found something strange.
First of all let express that the units where working fine together in the past.
Of what i've read on the raymarine help forum it seems the units need the same software version in order to link up. V 4.11.

After checking the version on my RL80 patfinder plus which is V 4.11 , i also checked the one on the L760 (color display bytheway) and was astonished ,.......V 3.22 !
How can that be ?
In the past both units where operating together just nicely , i never checked the software version on the L760 though , but if i understood everything right both must of had the V 4.11 installed.
Now I'm left with V 3.22 on my L760 ?!
Is it possible the sofware upgrade of this display was lost some moment in time ?

Strange , really strange.


Kind regards
__________________

__________________
bobs is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2014, 00:15   #3
Registered User

Join Date: Jul 2007
Posts: 114
Re: Raymarine RL80 and L760 dont talk anymore

O boy , can no one help me here ?

Regards
__________________
bobs is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2014, 01:14   #4
Moderator
 
noelex 77's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2007
Location: Living on dirt waiting for our new yacht to be built.
Boat: Half built Bestevaer.
Posts: 10,619
Re: Raymarine RL80 and L760 dont talk anymore

I suspect unfortunatly is probably a hardware problem.Raymarine do advise that the software needs to be the same, but this only seems to be an occasional issue and the previous correct function suggests that the software version is not likely to be the problem.


I am not familiar with the L760, but you have not mentioned the Hsb2 line terminator. Is this installed? Do you check it was functioning OK?. I think it just puts a set resistance between a couple of pins, but you will have to goggle it.

Double check all the pins for signs of slight corrosion.

The next step is to open up the units and look for obvious problems.
__________________
noelex 77 is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2014, 21:22   #5
Registered User

Join Date: Jul 2007
Posts: 114
Re: Raymarine RL80 and L760 dont talk anymore

Hello Nolex ,

Thanks for the reply.
I did check the cables and they are all ok.
I was hoping someone has had the same prob.or knows some more about it .i've used the search function and know sure there are some experts on the matter on this board.
Unfortunatly as a non US resident I cannot access the raymarine help board anymore . They redirect us to local dealers who dont always have the time to answer all these questions.

Regards
__________________
bobs is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2014, 21:35   #6
Registered User
 
sy_gilana's Avatar

Join Date: Jan 2005
Location: On board
Boat: Van de Stadt 50'
Posts: 1,101
Send a message via Skype™ to sy_gilana
Re: Raymarine RL80 and L760 dont talk anymore

Have you tried raymarine.ning.com ?

I have an RL80c and a L755, and when I hook the HSB2 cable the maps from the 755 appear on the RL80, but, then the 755 can not see the depth anymore... HUH?? go-figure
__________________
Tight sheets to ya.
http://gilana.org
sy_gilana is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2014, 20:40   #7
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 4,021
Re: Raymarine RL80 and L760 dont talk anymore

Bobs,

The first thing to check on HSB2 is the termination resistors at each end. I don't have my manuals handy but I think they are 150 ohms. The manual may explain this. Without terminations it doesn't work all the time.
__________________
transmitterdan is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2014, 00:19   #8
Registered User

Join Date: Jul 2007
Posts: 114
Re: Raymarine RL80 and L760 dont talk anymore

@ Gilana , what's the software version on your L755 ?
If it' s the 4.11 I could be out the woods by having the proper software installed

@Transmitterdan , as soon as I have the chance I wil check the resistance and will an answer here .

Thanks for the respons so far.
Regards
__________________

__________________
bobs is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
marine, raymarine

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Caribbean Nav C-Map NT+ chips for RL80 Farr50PH Atlantic & the Caribbean 1 21-04-2012 11:29
For Sale: Raymarine L760 Plus Chartplotter / Fishfinder beetlejuice30 Classifieds Archive 0 23-12-2010 15:24
What Should I Replace a Raymarine L760 with ? Poozer Marine Electronics 0 08-10-2010 19:57
Raymarine L760 Shutting Down DRS Marine Electronics 8 05-10-2010 19:36
Raytheon rl80 Shuts Down After Power-Up rcdelude Marine Electronics 4 22-05-2010 21:10



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 08:22.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.