Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 16-08-2016, 15:44   #1
Marine Service Provider
 
Pieter's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: Angra dos Reis, Brazil
Boat: Catamaran, FP 40 ft
Posts: 170
Raymarine MFD C80 to E80?

Dear friends,

I have on board a raymarine multifuncional display C80 but after years of heroic service it is about to die on me.. Now, i can get a Raymarine mfd E80. My question is: can I use an E80 instead of C80 (both raymarine)..Thanks for your comments.
Best rgds
Pieter Kommerij
SV Lumina
Lumina Charters – Brazilian Coastal Catamaran Sailing
__________________

__________________
Pieter is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2016, 16:17   #2
Registered User

Join Date: Jul 2008
Location: Orlando, FL
Boat: PDQ 32 DogHouse
Posts: 599
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

What do you have hooked up to it?


Sent from my iPhone using Cruisers Sailing Forum
__________________

__________________
amytom is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2016, 16:58   #3
Registered User
 
Sandero's Avatar

Join Date: Apr 2006
Location: Southern Westchester/Northport LI
Boat: Shiva - Contest 36s
Posts: 4,250
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

Yes you can.
__________________
Sandero is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2016, 18:06   #4
Marine Service Provider
 
Pieter's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: Angra dos Reis, Brazil
Boat: Catamaran, FP 40 ft
Posts: 170
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

Hi Amytom, thanks for yr reply. The GPS signal goes first into a Raymarine Chartplotter RC435, and then to the C80 (including AIS signal, Radar, Depth, NMEA plug).
__________________
Pieter is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2016, 08:26   #5
Registered User

Join Date: Feb 2013
Location: Cape Coral, Fl
Boat: Robalo R245
Posts: 27
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

I have the same situation. Will my current transponder and external GPS antennae also work with E80 ?
__________________
kimden5 is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2016, 08:56   #6
Registered User

Join Date: Jun 2007
Location: Charleston, SC
Boat: Endeavour 42 CC Katash
Posts: 61
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

You might want to talk to the Raymarine techs. I have a C80 MFD and it works with an analog radar, but not all analog radars. Recently bought a new to me scanner on ebay and when I hooked it up it would not work. Seller said they took it off an E MFD, so I sent it back. I had a friend that replaced his GPS unit on a power boat and had to buy an updated NMEA unit because the new GPS unit would not work on the older NMEA wiring configuration. Just my 2 cents worth.
__________________
pwmullins is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2016, 10:16   #7
Registered User

Join Date: Oct 2010
Location: Blue Mountain Ont
Boat: Beneteau Oceanis 400 40 ft "Camp David
Posts: 375
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

The E80 will connect to all the same connections as the C80. The E80 also will connect to a digital radar. Tbe only possible issue is that an E80 weights more and is a lite deeper behind the face plate. It js a good unit which will also connect to a second MFD

Sent from my SGH-I337M using Cruisers Sailing Forum mobile app
__________________
CampDavid is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2016, 12:00   #8
Registered User

Join Date: Feb 2008
Location: GREEN COVE SPRINGS, Florida
Boat: Irwin 43 Mk111 CC, Sloop
Posts: 356
Send a message via Skype™ to adlib2
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

Quote:
Originally Posted by Pieter View Post
Dear friends,

I have on board a raymarine multifuncional display C80 but after years of heroic service it is about to die on me.. Now, i can get a Raymarine mfd E80. My question is: can I use an E80 instead of C80 (both raymarine)..Thanks for your comments.
Best rgds
Pieter Kommerij
SV Lumina
Lumina Charters Brazilian Coastal Catamaran Sailing
Yes!!! I swapped a C120 with E120 and all worked fine.
It's when you get up to G's you need a new backbone for SeaTalk
__________________
adlib2 is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2016, 12:04   #9
Registered User

Join Date: Feb 2008
Location: GREEN COVE SPRINGS, Florida
Boat: Irwin 43 Mk111 CC, Sloop
Posts: 356
Send a message via Skype™ to adlib2
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

Quote:
Originally Posted by Pieter View Post
Hi Amytom, thanks for yr reply. The GPS signal goes first into a Raymarine Chartplotter RC435, and then to the C80 (including AIS signal, Radar, Depth, NMEA plug).
Why not connect the GPS direct to C80?
__________________
adlib2 is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2016, 13:30   #10
Registered User
 
Beausoleil's Avatar

Join Date: Jul 2007
Location: Potomac Shores, VA USA
Boat: Formosa 51 Aft Cockpit Ketch - "Beausoleil"
Posts: 564
Images: 1
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

Quote:
Originally Posted by Pieter View Post
Dear friends,

I have on board a raymarine multifuncional display C80 but after years of heroic service it is about to die on me.. Now, i can get a Raymarine mfd E80. My question is: can I use an E80 instead of C80 (both raymarine)..Thanks for your comments.
Pieter - are you purchasing this on the used market? The E80 and E120 have both been discontinued for a while now, and are no longer supported.

The E80 will interface with radar arrays/radomes here.

It will also interface with AIS, but make sure that you upgrade to the last firmware released - anything earlier will cause problems.

I have the newer "e" series (not the newest eS series), and it's much better than our old E120 - faster, better resolution, better AIS integration...
__________________
Cap'n Jon (KB1HTW)
S/V Beausoleil -1979 Formosa 51 Ketch
"If it's gonna happen, it's gonna happen out there." - Captain Ron
Beausoleil is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2016, 10:52   #11
Marine Service Provider
 
Pieter's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: Angra dos Reis, Brazil
Boat: Catamaran, FP 40 ft
Posts: 170
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

Hello Capn Jon, and thanks for yr comments. Yes, i am concidering in purchasing second hand unit. Best solution of course would be to upgrade the whole thing, but budget is not allowing this. I understand the fact that Raymarine is not supporting this E80 series, but ok... i guess i will have to take my chances on that. Thanks again and best rgds Pieter
__________________
Pieter is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2016, 13:23   #12
Registered User

Join Date: Aug 2015
Location: Marina del Rey
Boat: Hunter 31
Posts: 221
Re: Raymarine MFD C80 to E80?

The E80 would be a perfect upgrade in your situation. In addition, the E80 supports VGA output so you can display your radar image on a TV or on a small $30 car display that you can mount in the cockpit.

Sent from my MotoE2(4G-LTE) using Cruisers Sailing Forum mobile app
__________________

__________________
Pizzazz is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
marine, raymarine

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VHF/AIS/NMEA C80 MFD Open CPN setup Eirik Marine Electronics 2 25-04-2013 11:55
Raymarine C80 AND E80 craig boorman Marine Electronics 4 14-10-2010 21:18
Raymarine C80 MFD Won't Read Cards Anymore Sailabel Navigation 0 27-11-2009 19:13
Raymarine ST60 and Raymarine C80 Pete7 Marine Electronics 8 26-10-2009 22:20
Raymarine E80 to T.V. connection hbarth Marine Electronics 8 11-04-2007 14:20


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 13:44.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.