Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 06-07-2017, 19:31   #1
Registered User

Join Date: Jul 2017
Location: Queensland
Boat: Seawind 1000XL
Posts: 1
Raymarine EV1 Problem

This is my first post so hello all!
My boat has a Raymarine autopilot fitted with P70 control head ACU200 controller and EV1 heading sensor.
I have an ongoing problem that the heading displayed will occasionally change by about 30 degrees.
I have calibrated the heading sensor numerous times and also used locked and unlocked calibration but the problem still occurs.

The indicated heading can change in the middle of a leg when nothing else has changed. It does not seem related to other electronic equipment usage or fridge turning on or off etc.
Just as mysteriously it comes good for no reason.
There is nothing metallic near the EV1
The obvious first thing to try is a new EV1 but they are very expensive beasts.
Any thoughts sought be appreciated.
__________________

Swcat is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2017, 18:40   #2
Registered User

Join Date: Oct 2007
Location: virginia
Boat: islandpacket
Posts: 1,913
Re: Raymarine EV1 Problem

Google raymarine blog
You can ask the tec a question and thay are very quick to get back. My experience has been same day or next for an answer. You can also search already answered questions.
Sorry that didn't answer your question.
__________________

__________________
That derelict boat was another dream for somebody else, don't let it be your nightmare and a waste of your life.
Badsanta is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2017, 16:21   #3
Moderator
 
Pete7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Aug 2009
Location: Solent, England
Boat: Moody 31
Posts: 12,219
Images: 14
Re: Raymarine EV1 Problem

The biggest culprit on our boat was a mobile phone in someones pocket (mine)

Pete
Pete7 is online now   Reply With Quote
Old 09-07-2017, 09:52   #4
Registered User

Join Date: Jun 2013
Location: canada
Posts: 2,669
Re: Raymarine EV1 Problem

Try moving the ev1?
I have had to move other brand sensors a few times.
smac999 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2017, 12:39   #5
Registered User

Join Date: Mar 2013
Location: Belfast, ME
Boat: Beneteau 49
Posts: 90
Re: Raymarine EV1 Problem

I have exactly the same equipment but it has worked without any problems since installation in January. Call or email their technical line, they are pretty responsive. Have you no gotten satisfaction from the installer?
Utahsailor is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2017, 16:03   #6
Registered User

Join Date: Oct 2013
Posts: 137
Re: Raymarine EV1 Problem

I had the same problem with mine. The local ray tech told me that it is most likely some kind of magnetic interference but that they constantly develop software fixes for this. He told me to first upgrade to the latest software and if that didn't help try to move the ev1 around to a different spot. The next software update seemed to have fixed the problem for me. After the update this spring it works fine.
Flod is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2017, 16:16   #7
Senior Cruiser
 
Captain Bill's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Apr 2008
Location: Punta Gorda, Fl
Boat: Endeavourcat Sailcat 44
Posts: 2,726
Re: Raymarine EV1 Problem

Make sure you have the latest software. Until we put on version 15 we called our autopilot crazy Ivan. I had the same setup, an ev1 and an ac200.
__________________

Captain Bill is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
marine, raymarine

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
nmea to raymarine EV1 mawtty Marine Electronics 1 23-11-2015 19:00
Xantrex Monitor Problem OR Battery bank problem? svstrider Electrical: Batteries, Generators & Solar 4 26-12-2011 21:08
Battery-Charging Regulator Problem ? MasterVolt Problem ? RJV Electrical: Batteries, Generators & Solar 18 06-11-2011 23:53
Raymarine E120 Problem BlackBart Navigation 6 10-10-2010 19:11
raymarine r10x radar problem bobelon Marine Electronics 19 18-03-2009 12:03

Advertise Here


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 03:51.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.