Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 10-04-2016, 11:06   #16
Registered User

Join Date: Feb 2014
Posts: 54
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

Sorry (again), I said I had a 6001, it was actually a ST6000+. Raymarine and the on-line seller of the 6002 reassured me that it would work with the 300 course computer, including all calibration. But some details seem to be worked out.
Thanks
__________________

__________________
briblack is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2016, 11:16   #17
Senior Cruiser
 
atoll's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2010
Location: gettin naughty on the beach in cornwall
Boat: 63 custom alloy sloop,macwester26,prout snowgoose 37 elite catamaran!
Posts: 9,310
Images: 75
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

Quote:
Originally Posted by briblack View Post
Sorry (again), I said I had a 6001, it was actually a ST6000+. Raymarine and the on-line seller of the 6002 reassured me that it would work with the 300 course computer, including all calibration. But some details seem to be worked out.
Thanks
let us know how you get on

I was advised by a raymarine tech,from the factory here in the uk that the ones with smart pilot ie anything after the ST6001 would not work due to software issues.
__________________

__________________
my catamaran building project updates http://www.cruisersforum.com/forums/...36#post2502136
atoll is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2016, 12:43   #18
Registered User
 
jstevens's Avatar

Join Date: May 2006
Location: On board Sarah, currently lying in Jacksonville, FL
Boat: Pearson, 424, 42', Sarah
Posts: 582
Images: 4
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

I'm afraid Atoll may be correct, that T300 and St6002 are not compatible. Probably OK for normal operation, but maybe not for things like calibration. Your best answer (unless someone shows up on this forum with the same configuration) is to go to the Raymarine forum (Discussion Forum - Raymarine Technical Forum), although you may still get blown off there since the T300 has been discontinued for more than 10 years (AFAIK).

Good luck,

John
__________________
jstevens is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2016, 17:48   #19
Registered User

Join Date: Feb 2014
Posts: 54
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

you all may be right, but I'll give Raymarine Tech a call in the a.m. here, and see what kind of guidance I can get. wish me luck! I'll post what I find out, here.
thanks
__________________
briblack is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2016, 19:05   #20
Registered User

Join Date: Mar 2011
Location: Puerta Vallarta, Mexico
Boat: Ocean Alexander tri cabin 52'
Posts: 77
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

I recollect my sea trial was a problem until I realized the activation button was press and release, not press and hold. Things went well after that.

Sent from my HTC One_M8 using Cruisers Sailing Forum mobile app
__________________
MVDarlin is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2016, 14:27   #21
Registered User

Join Date: Feb 2014
Posts: 54
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

I talked with Raymarine Tech. They were very helpful, I'll pass along what I found out.

The 6002 control head is fully compatible with the 300 vintage course computers. But the Calibration sequence, key combinations, etc. is a bit different, and not in any book or other published guide.

Press and hold STBY, for maybe 2 to 3 seconds. A message will come up, "DISPLAY CAL". You're now in what I'd call the root menu. Here, by pressing DISP, you can toggle through this page, one that reads "COMPASS CAL", and one that reads "DEALER CAL".

When you have up the one that seems to be what you want, press "AUTO", and then quickly after, the -1 and +1 keys, simultaneously. You'll now be able to page though the next level of pages, by pressing briefly "DISP". You can make adjustments to the various settings by pressing the +1 and -1 keys.

To back up, saving changes, and eventually exit, keep pressing "STBY".

I think this is approximately correct
Thank
Brian
__________________
briblack is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2016, 17:27   #22
Senior Cruiser
 
atoll's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2010
Location: gettin naughty on the beach in cornwall
Boat: 63 custom alloy sloop,macwester26,prout snowgoose 37 elite catamaran!
Posts: 9,310
Images: 75
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

Quote:
Originally Posted by briblack View Post
I talked with Raymarine Tech. They were very helpful, I'll pass along what I found out.

The 6002 control head is fully compatible with the 300 vintage course computers. But the Calibration sequence, key combinations, etc. is a bit different, and not in any book or other published guide.

Press and hold STBY, for maybe 2 to 3 seconds. A message will come up, "DISPLAY CAL". You're now in what I'd call the root menu. Here, by pressing DISP, you can toggle through this page, one that reads "COMPASS CAL", and one that reads "DEALER CAL".

When you have up the one that seems to be what you want, press "AUTO", and then quickly after, the -1 and +1 keys, simultaneously. You'll now be able to page though the next level of pages, by pressing briefly "DISP". You can make adjustments to the various settings by pressing the +1 and -1 keys.

To back up, saving changes, and eventually exit, keep pressing "STBY".

I think this is approximately correct
Thank
Brian
good reasearch
__________________
my catamaran building project updates http://www.cruisersforum.com/forums/...36#post2502136
atoll is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2016, 18:13   #23
Registered User

Join Date: Feb 2014
Posts: 54
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

thanks, I expect it could be useful to someone
__________________
briblack is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2016, 12:44   #24
Registered User

Join Date: May 2016
Posts: 1
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

I just had a failure with my ST6001+ unit. It shows a NO PILOT error and STLK FAIL. After some research I think the control unit is gone. I'm looking at replacing it with a 6002 unit. It needs to be compatible with my 300 course computer. It sounds like briblack has it figured out. I will try to follow the calibration methods once I source a unit and get it connected. Thanks for the info - there are so many conflicting opinions floating around on the forums about the compatibility of the 6001 and 6002 units.
__________________
Skye1 is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2016, 13:21   #25
Registered User

Join Date: Feb 2014
Posts: 54
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

It's still working fine for us. I sourced the 6002 through e-bay. I got one NIB, a bit expensive. But hey, it is a boat. A big thanks to Lee, at Raymarine tech support, for getting me through it.
__________________
briblack is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2016, 23:03   #26
Senior Cruiser
 
bstreep's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Oct 2007
Location: San Antonio, TX/Port Aransas, TX
Boat: 1990 Macintosh 47, "Merlin"
Posts: 2,274
Re: Raymarine Auto Pilot Issues

We just went through much of this process with our 300 and 7000. You can buy an LCD replacement screen on fleabay for about $150. A good 300 is about $500. Raymarine tech support thought it might be the head unit, but it might not be. So instead of risking throwing $1000 at it, we bit the bullet and bought a whole new autopilot...


Sent from my iPad using Cruisers Sailing Forum
__________________

__________________
Bill Streep
San Antonio/Port Aransas, TX
bstreep is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
raymarine

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 08:28.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.