Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 07-12-2014, 06:04   #16
Long Range Cruiser
 
MarkJ's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2007
Location: Australian living on "Sea Life" currently in England.
Boat: Beneteau 393 "Sea Life"
Posts: 12,828
Images: 25
Re: Raymarine AIS installation

The first part of the question has been answered clearly. You must use the AIS antenna.

The other question about using the AIS GPS info is yes you can... But if there is no Raymarine chartplotter in the system you need to know a trick!! Obviously Raymarine dont want your AIS transceiver giving a Garmin plotter info so the way around it is to use NMEA 1083 and drop the Bund rate on ProAIS2 to the lowest level, then it works. I needed to do that to get the GPS into the Standard Horizon VHF radio.
__________________

__________________
Notes on a Circumnavigation.
OurLifeAtSea.com

Somalia Pirates and our Convoy
MarkJ is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 06:14   #17
Senior Cruiser

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2005
Boat: Outbound 44
Posts: 4,592
Re: Raymarine AIS installation

Quote:
Originally Posted by MarkJ View Post
.....Obviously Raymarine dont want your AIS transceiver giving a Garmin plotter info.....
Why do people buy equipment from a company when they believe the company is obviously trying to prevent its normal use for the companies benefit, not the users?
__________________

__________________
Paul L
http://svjeorgia.blogspot.com
Paul L is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 07:25   #18
Long Range Cruiser
 
MarkJ's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2007
Location: Australian living on "Sea Life" currently in England.
Boat: Beneteau 393 "Sea Life"
Posts: 12,828
Images: 25
Re: Raymarine AIS installation

Quote:
Originally Posted by Paul L View Post
Why do people buy equipment from a company when they believe the company is obviously trying to prevent its normal use for the companies benefit, not the users?
It shows it in the user manual for the 650. The "obviously" is just an opinion.
It was the difficult concept in my installation. All I wanted was GPS on the VHF. But once worked around its good
__________________
Notes on a Circumnavigation.
OurLifeAtSea.com

Somalia Pirates and our Convoy
MarkJ is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2014, 02:46   #19
Registered User

Join Date: Dec 2014
Location: Cartagena, Colombia
Boat: 1980 Hans Chrstian 38T
Posts: 8
Re: Raymarine AIS installation

I am new to thfis site. Maybe you can help me determine how to pot a thread or question. I hve a Raymarine linear drive autopilot problem.

thanks
Jerry
__________________
gpoore is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2015, 20:57   #20
Registered User

Join Date: Sep 2011
Location: Innisfail, North Queensland, Australia
Boat: Lagoon 380 #241
Posts: 298
Re: Raymarine AIS installation

Quote:
Originally Posted by clownfishsydney View Post
You might be able to mount the AIS in a spot where it does not need an external aerial. I did this with my GME AIS.
Clownfish, how have you found the GME AIS. I am considering the GME AIST120 transciever with the AISS120 splitter. Hooked to a Raymarine a75 MFD.

Thanks for any feedback.
__________________
Seabreeze, Lagoon 380 #241
Innisfail, North Queensland, Australia ... Cruising the waters of the Great Barrier Reef
www.sea-breeze.com.au
gspeak is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2015, 05:17   #21
Nearly an old salt
 
goboatingnow's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jun 2009
Posts: 13,649
Images: 3
Re: Raymarine AIS installation

Quote:
Originally Posted by cwetto View Post
Class B AIS transponders must have a dedicated GPS and can't share one with another unit. And they cannot use NMEA-0183 data from another GPS. This is a type approval certification requirement.

The relevant technical spec is http://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r/...4-S!!PDF-E.pdf ( IEC 1371-4)

Yes Class B, TDMA systems , require an integral GPS. However I see no restriction preventing that GOS output from being used else where as well. Equally if the On-board GPS fails, the spec allows a degradation etc
__________________

__________________
Check out my new blog on smart boat technology, networking and gadgets for the connected sailor! - http://smartboats.tumblr.com
goboatingnow is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ais, installation, marine, raymarine

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Opncpn AIS with Raymarine AIS 650 is bugging me monte OpenCPN 8 21-09-2014 04:50
Raymarine E80 + AIS 650 + McMurdo AIS PLB MOB rgleason Marine Electronics 1 24-04-2014 18:26
Marinegadget Ais Receiver Installation On Mac - Help! marti85 OpenCPN 1 07-10-2012 10:32
AIS installation- Open CPN and Ubuntu Tia Bu OpenCPN 11 25-04-2011 17:49
Raymarine SX 10 Autopilot Installation Inkwell Marine Electronics 0 23-11-2010 16:43



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 06:46.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.