Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 4 votes, 5.00 average. Display Modes
Old 28-03-2016, 21:46   #676
Registered User

Join Date: Mar 2016
Posts: 26
Re: OpenPlotter project

Quote:
Originally Posted by Sailoog View Post
ooops! sorry is my fault, gammu and python-gammu are not pip packages.

Type:

Code:
sudo pip install pyudev 
sudo apt-get install gammu python-gammu

Thank you sailoog - now 0.8 is running!
Martin


Sent from my iPad using Cruisers Sailing Forum
__________________

__________________
Alpenskipper is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2016, 22:38   #677
Registered User

Join Date: Feb 2012
Posts: 32
Re: OpenPlotter project

Quote:
Originally Posted by Alpenskipper View Post
I have a problem installing 0.8, because gammu/pyudev doesn#t install (see below). Internet connection is ok.
Any suggestions?

Martin


pi@openplotter:~ $ sudo pip install pyudev gammu python-gammu
Downloading/unpacking pyudev
Downloading pyudev-0.19.0.tar.gz (96kB): 96kB downloaded
Running setup.py (path:/tmp/pip-build-sRcNiE/pyudev/setup.py) egg_info for package pyudev

Downloading/unpacking gammu
Could not find any downloads that satisfy the requirement gammu
Cleaning up...
No distributions at all found for gammu
Storing debug log for failure in /root/.pip/pip.log
pi@openplotter:~ $
Thanks @sailoog

Type:

Code:
sudo pip install pyudev
sudo apt-get install gammu python-gammu

did solve the problem. Pls dont forget to udate also instructions on download site.

great support thanks again!
__________________

__________________
skipperearly is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2016, 22:44   #678
Registered User

Join Date: Mar 2016
Posts: 26
Re: OpenPlotter project

Quote:
Originally Posted by Alpenskipper View Post
Thats possible, can one force the internal WLAN to a/b/g mode without n?
Martin

I did another test with 0.8 and WLAN sharing with the Pi3.

Initially wifi sharing runs fine "right out of the box". The internal wlan0 is the AP, the wifi dongle connects to the marina hotspot. When I don' use the wifi, the connection lasts for hours.

But as soon as I use the wifi, the internal AP disappears after a few minutes and does not show up again. A reboot solves the problem.
???
Martin



Sent from my iPad using Cruisers Sailing Forum
__________________
Alpenskipper is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2016, 03:01   #679
Registered User

Join Date: Apr 2015
Location: Cape Town
Posts: 22
Re: OpenPlotter project and AIS

Hi Sailoog

I have updated to a RPi3 and the 0.7.1 version. The AIS seemed to semi work so I checked it with SDRsharp and works beautifully on SDR#. However, I do not seem to be able to get it to work in OpenPlotter. I checked the look now button and can see the data but no nmea strings are created. I did calibrate the dongle on both OP and SDR#. Also, the look now window seems to freeze up regularly. All my other NMEA strings (GPS, IMU) work very well. Not sure what I have done wrong as it worked very well on my RPi 2 and 0.6.0 version, please help and many thanks, Richard
__________________
richarddaneel is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2016, 13:54   #680
Registered User

Join Date: Mar 2016
Posts: 26
Re: OpenPlotter project

Quote:
Originally Posted by Alpenskipper View Post
I did another test with 0.8 and WLAN sharing with the Pi3.

Initially wifi sharing runs fine "right out of the box". The internal wlan0 is the AP, the wifi dongle connects to the marina hotspot. When I don' use the wifi, the connection lasts for hours.

But as soon as I use the wifi, the internal AP disappears after a few minutes and does not show up again. A reboot solves the problem.
???
Martin

Next Tests:

AP with internal wlan0, wlan1 dongle in USB port, but not connected to hotspot - stable

AP with internal wlan0, wlan1 dongle connected to hotspot, surfing within the Pi3 over vnc - stable

AP with internal wlan0, wlan1 dongle connected to hotspot, sharing the hotspot, surfing with iPad - unstable, AP disappears nearly at once

For me, the problem occurs, when the connection is routed from the hotspot (wlan1 dongle) to the internal wlan0 (AP).

Does anyone have this problem, too?

Martin


Sent from my iPad using Cruisers Sailing Forum
__________________
Alpenskipper is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2016, 14:39   #681
Registered User

Join Date: Nov 2007
Location: Probably and anchorage or a boatyard..
Boat: Ebbtide 33' steel cutter
Posts: 2,846
Re: OpenPlotter project

Quote:
Originally Posted by Alpenskipper View Post

AP with internal wlan0, wlan1 dongle connected to hotspot, sharing the hotspot, surfing with iPad - unstable, AP disappears nearly at once

For me, the problem occurs, when the connection is routed from the hotspot (wlan1 dongle) to the internal wlan0 (AP).

Does anyone have this problem, too?

Martin


Sent from my iPad using Cruisers Sailing Forum
See here.. (maybe a better place to report problems?)

Wifi AP drops out

As it's an intermittent problem it's hard to pin down but it does seem to only drop out when using an android tablet surfing the web, win7 laptop will be online all day through openplotter with no probs.
__________________
conachair is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2016, 22:34   #682
Registered User

Join Date: Mar 2016
Posts: 26
Re: OpenPlotter project

@conachair:

Sorry, I don't want to disturb this thread, but I thought, that this wifi problem concerns most openplotter users to, may be it is even openplotter specific.

I know wifi is not a core feature of openplotter, but a very useful one.

Maybe this problem draws more interest here, when more people have a Pi3 and are on their boats and want to share marina hotspots.

Martin
__________________
Alpenskipper is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2016, 03:34   #683
Registered User

Join Date: Jul 2015
Location: Barcelona, Catalonia.
Posts: 277
Re: OpenPlotter project and AIS

Quote:
Originally Posted by richarddaneel View Post
Hi Sailoog

I have updated to a RPi3 and the 0.7.1 version. The AIS seemed to semi work so I checked it with SDRsharp and works beautifully on SDR#. However, I do not seem to be able to get it to work in OpenPlotter. I checked the look now button and can see the data but no nmea strings are created. I did calibrate the dongle on both OP and SDR#. Also, the look now window seems to freeze up regularly. All my other NMEA strings (GPS, IMU) work very well. Not sure what I have done wrong as it worked very well on my RPi 2 and 0.6.0 version, please help and many thanks, Richard
It seems a power issue. Disconnect all devices, connect just the SDR dongle to an auto-powered USB hub and try again.
__________________
OpenPlotter Project
Site:www.sailoog.com/en/openplotter
Support: www.openmarine.net
Sailoog is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2016, 03:46   #684
Registered User

Join Date: Jul 2015
Location: Barcelona, Catalonia.
Posts: 277
Re: OpenPlotter project

Quote:
Originally Posted by Alpenskipper View Post
@conachair:

Sorry, I don't want to disturb this thread, but I thought, that this wifi problem concerns most openplotter users to, may be it is even openplotter specific.

I know wifi is not a core feature of openplotter, but a very useful one.

Maybe this problem draws more interest here, when more people have a Pi3 and are on their boats and want to share marina hotspots.

Martin
Don't worry I think we will be able to fix this but since I can't reproduce the error on my system that are you suffering, I need to gather all your info, find out a pattern and isolate the problem. We will do it on openmarine forum because it will be easier to find the solution there for people with the same issue. If we do it here, next week someone will ask for that again.

http://forum.openmarine.net wants to be the support site for openplotter project, not only for openmarine cloud discussion.
__________________
OpenPlotter Project
Site:www.sailoog.com/en/openplotter
Support: www.openmarine.net
Sailoog is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2016, 04:47   #685
Registered User

Join Date: Mar 2016
Posts: 26
Re: OpenPlotter project

Quote:
Originally Posted by Sailoog View Post
Don't worry I think we will be able to fix this but since I can't reproduce the error on my system that are you suffering, I need to gather all your info, find out a pattern and isolate the problem. We will do it on openmarine forum because it will be easier to find the solution there for people with the same issue. If we do it here, next week someone will ask for that again.

OpenMarine wants to be the support site for openplotter project, not only for openmarine cloud discussion.
OK, I posted the wifi issues here: Wifi AP drops out
__________________
Alpenskipper is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2016, 06:34   #686
Registered User

Join Date: Apr 2015
Location: Cape Town
Posts: 22
Re: OpenPlotter project and AIS

Quote:
Originally Posted by Sailoog View Post
It seems a power issue. Disconnect all devices, connect just the SDR dongle to an auto-powered USB hub and try again.
Many thanks for the reply. I tried that but I am not sure if I must also remove the red and black wires from the usb cable between the hub and Rpi otherwise it will reverse power the Pi as well. Sorry another question regarding my GPS, when I go sudo cat /dev/ttyS0 I can see the data flowing very well but when I go to OP and configure it as a serial ttyS0 I do not get the nmea data flowing. Do you think this is all power related?

thx
__________________
richarddaneel is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2016, 11:46   #687
Registered User

Join Date: Apr 2016
Boat: Formosa 41
Posts: 19
Re: OpenPlotter project

Hi guys,
I have a real newbie question.
I have a Pi 2 with the latest version of the software, but I have a problem with my screen.
I have a 7in Makibes LCD screen, but when I boot up openplotter it uses 3/4 of the width of the screen. I have tried various setting in config.txt, and I also have other Pi images which I have managed to use the full screen.

Any ideas or suggestion?

Thanks in advance.
__________________
Nick_Currawong is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2016, 01:51   #688
Registered User

Join Date: Apr 2012
Location: Turkey, Greece
Boat: Moody 44
Posts: 103
Re: OpenPlotter project

Quote:
Originally Posted by Nick_Currawong View Post
Hi guys,
I have a real newbie question.
I have a Pi 2 with the latest version of the software, but I have a problem with my screen.
I have a 7in Makibes LCD screen, but when I boot up openplotter it uses 3/4 of the width of the screen. I have tried various setting in config.txt, and I also have other Pi images which I have managed to use the full screen.

Any ideas or suggestion?

Thanks in advance.
What is your screen resolution & refresh rate?
I think you need to set HDMI_mode in config.txt
see http://elinux.org/RPiconfig
__________________
affinite is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2016, 02:58   #689
Registered User

Join Date: Apr 2016
Boat: Formosa 41
Posts: 19
Re: OpenPlotter project

Thanks Affinite,

Reading the link and setting the hdmi_mode has resolved my issue.


On to getting everything connected and working.

Thanks again
__________________
Nick_Currawong is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2016, 05:30   #690
Registered User

Join Date: Jul 2015
Location: Barcelona, Catalonia.
Posts: 277
Re: OpenPlotter project and AIS

Quote:
Originally Posted by richarddaneel View Post
Many thanks for the reply. I tried that but I am not sure if I must also remove the red and black wires from the usb cable between the hub and Rpi otherwise it will reverse power the Pi as well.
If I'm not wrong backpowering is no longer a problem with latest Raspberries because they are protected.

Quote:
Originally Posted by richarddaneel View Post
Sorry another question regarding my GPS, when I go sudo cat /dev/ttyS0 I can see the data flowing very well but when I go to OP and configure it as a serial ttyS0 I do not get the nmea data flowing. Do you think this is all power related?

thx
I don't think that is power related. What kind of GPS do you have? Do you set the baud rate properly?
__________________

__________________
OpenPlotter Project
Site:www.sailoog.com/en/openplotter
Support: www.openmarine.net
Sailoog is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Want To Buy: Project Boat: Engineless 35'ish blue water cruiser project Max Sail Classifieds Archive 52 24-03-2013 13:27
Greetings + my project Marco Meets & Greets 8 27-02-2009 17:28
Major Project: What is the best way to organize our discussions? Andy R Forum Tech Support & Site Help 6 04-04-2006 15:21
Our ongoing project - Offshore 41 By Invitation Construction, Maintenance & Refit 7 04-12-2005 07:42
Portal sailing website project CaptainTom Meets & Greets 2 20-03-2003 07:50


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 02:57.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.