Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 16-02-2013, 13:03   #1
Registered User

Join Date: Jun 2011
Posts: 68
MacENC

Anyone using MacENC and have any views? Looking to use with a Raymarine E7 and Gold Navionics charts.
__________________

__________________
Sailormannn is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2013, 01:38   #2
Registered User
 
steve.garlick's Avatar

Join Date: Jun 2010
Location: Fethiye
Boat: Bowman 40
Posts: 180
Send a message via Skype™ to steve.garlick
Re: MacENC

Brilliant bit of kit. My Mac connects to GPS via a ShipModule mix which puts the data onto the ethernet. Router sends signal to wi-fi which my Mac picks up. Can also tcp/ip to iPad as well, which I use as a repeater in the cockpit.

I'm using the Med charts, the coverage and price were great for all-med cover.

Great customer service, they're replied within 10 minutes to any query I've had.

Recommended.

Steve
__________________

__________________
steve.garlick is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2013, 03:19   #3
Registered User

Join Date: May 2011
Posts: 102
Re: MacENC

Ditto what Steve said.
There is a simpler way to connect a GPS receiver. I use a BU 353 "hockey puck". Connects to a USB port, powered from the computer. Usually costs about $40. US on amazon. Can also be purchased on the inavX web site.

My iPad has its own GPS, so it was not necessary to send GPS data to multiple devices.
__________________
Rick R is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2014, 04:59   #4
Registered User

Join Date: Jun 2013
Posts: 1
Re: MacENC

I agree with Steve. I am using similar setup with Shipmodul coverting SeaTalk to NMEA. NMEA to SeaTalk is not possible. If you want routedata on your Raymarine repeater you should check if you have a Raymarine autopilot with NMEA port, like ST260. Connect a output from your Shipmodul to this port and everything will be working.
Due to MacENC shortcoming you need a Shipmodul with USB for this. MacENC is only repeating routdata through USB. For the WiFi setup you will use a Shipmodul with ethernet and set your gps in MacENC to 'ip only'. Repeating routedata is then no longer possible. May be 2 Shipmodul? Anyone has a better solution?
__________________
Gerriib is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 21:16.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.