Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 12-05-2019, 05:08   #1
Registered User
 
Kolomaya's Avatar

Join Date: Oct 2016
Posts: 26
GME AIS Reprogram MMSI number

Hi, any help on how to program my own mmsi number into the AIS on the boat I purchased or should I just buy a new one?

Thanks
__________________

Kolomaya is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 05:15   #2
Registered User

Join Date: Apr 2017
Location: NYC
Boat: Adams 45
Posts: 24
Re: GME AIS Reprogram MMSI number

When I bought a boat a couple of years ago I kept the MMSI number so no reprogramming required. It might have required an additional form filed by the previous owner with the FCC, but I don't remember. Worth checking into. Otherwise the AIS has to be reprogrammed by either a certified technician or the manufacturer.
__________________

pjShap is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 05:26   #3
Registered User
 
Kolomaya's Avatar

Join Date: Oct 2016
Posts: 26
Re: GME AIS Reprogram MMSI number

Thanks, I have been trying to find the GME manufacturer online but can't find anything.

There isn't a technician where I am. I have also tried to find an AIS technician online who I could send it into but can't find one. This leads me to believe not many people are reprogramming mmsi numbers into old AIS units.

I am trying to get into Phuket. I know that they require one. What if I don't change the mmsi and just enter port under the old name and mmsi of the previous owner. Any thoughts.

Thanks
Kolomaya is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 07:12   #4
Registered User

Join Date: Apr 2017
Location: NYC
Boat: Adams 45
Posts: 24
Re: GME AIS Reprogram MMSI number

Is this your AIS unit, GME AIST120?
https://www.gme.net.au/catalogue/nav...r/aist120.aspx
Their link to documents and manuals comes up empty for me, but maybe there is some useful contact info.
pjShap is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 07:50   #5
Registered User

Join Date: Jul 2017
Posts: 82
Re: GME AIS Reprogram MMSI number

What is your exact unit model?

https://www.gme.net.au/media/1697607/aist120_im_web.pdf

Page 23: 2. Configuration using proAIS2
Providing it is acceptable to do so under your local legislation it is possible to configure your AIS transceiver yourself using the proAIS2 software provided with the product.

Page 24: "If you need to change the MMSI for any reason, please contact your dealer who will arrange to have the MMSI reset."

Contact the company, tell them you are in some remote location and they should give you instructions how to access hidden menu to reset all data. On WatchMate XB8000 it took 10 minutes to change MMSI.

P.S. It seems proAIS2 you can get here https://digitalyachtamerica.com/down...=1555500253298
Username25 is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 11:35   #6
Registered User

Join Date: Feb 2019
Posts: 30
Re: GME AIS Reprogram MMSI number

According to BoatUS, who administers MMSI numbers )contact below) the MMSI number is boat specific, i.e., stays with the boat. If you know the MMSI number then you can request BoatUS to change it over to you. After I purchased my new to me sailboat recently I could not confirm the MMSI number in the 14-year old fixed VHF radio. Moreover, BoatUS could not confirm the MMSI number that was registered to the previous owner. Since I wanted my handheld and fixed VHF radios to have the same MMSI number I replaced the fixed one with a new Horizon GX2200 VHF radio (has an AIS receiver and GPS). I then obtained a new MMSI number for the new boat and programmed it into both VHF radios.

https://www.boatus.com/mmsi
sail sfbay is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 16:18   #7
Registered User

Join Date: May 2016
Location: Land of 100,000 lakes
Boat: Boatless for now, looking!
Posts: 82
Re: GME AIS Reprogram MMSI number

Boat US only does US boats that do not leave the States. OP is in Thailand, if I read the post properly.
__________________
Kaos, Panic, Disorder, my work here is done.
Midnight Son is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2019, 06:58   #8
Registered User

Join Date: Sep 2013
Location: Montreal
Boat: Dufour 39 Frers
Posts: 274
Re: GME AIS Reprogram MMSI number

The ProAIS software can be use to reprogram most class B AIS devices, as they almost use the same chipset internally.


Once the connection with the AIS device is established, simply fill in the few dialog boxes with boat name, MMSI, boat length and width as well as optional antenna position in the boat. Click Save and this is it.


ProAIS can be download from the web with a Google search.
You will need a USB or RS232 connection to the AIS device.


Be carefull: Certain AIS device does not like getting power from both USB port and regular power bus. This will damage the device. Read the ****ing manual about this before you plug into a computer USB port (personal experience!).
Emouchet is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2019, 23:12   #9
Registered User
 
Kolomaya's Avatar

Join Date: Oct 2016
Posts: 26
Re: GME AIS Reprogram MMSI number

Thanks, to all I will look into this and let you know what happens.

Appreciate the input.
Kolomaya is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2019, 23:26   #10
Registered User

Join Date: Sep 2014
Location: Mexico
Boat: Passport 40
Posts: 286
Re: GME AIS Reprogram MMSI number

Try the commands (in raw mode from ProAIS) found on this link

Yacht Electronics: SRT proprietary AIS commands

This will only work with old units. It either works or it doesn't. If it doesn't you are left to the stupidity of niche manfucaturers being watchdogs of a system such as MMSI ...
__________________

gaucho is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ais

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GME AIS Reprogram MMSI number Kolomaya Monohull Sailboats 1 12-05-2019 06:16
Calling an MMSI # WITHOUT having an MMSI number ? SteelCruiser Marine Electronics 25 31-03-2018 07:20
AIS Registration, MMSI Number NorwestR Marine Electronics 53 01-03-2017 13:54
Ocean Sat class B AIS MMSI reprogram Kaptah Marine Electronics 5 09-05-2016 23:03
MMSI Number for AIS with Future Foreign Travels ? SvenG Marine Electronics 7 14-01-2010 07:08



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 21:14.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.