Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 15-08-2011, 16:57   #1
Registered User

Join Date: Dec 2008
Posts: 20
Failing Transducer ?

My sounder is a Furuno LS4100, it has both 50 and 200 htz frequencies. The display unit is only 2 years old, but the transducer is 13years.

Normally, this unit does an outstanding job of displaying depth.

During the last few days I have been getting erratic signals. Not only will I get a blank screen, but often the readings are WAY off. 1000 ft in 15 ft for example.



It seems to be able to hit once in a while on the 200htz setting, while the 50htz setting hardly even shows any signal, but is always wrong.

The transducer is a thru hull. mounted about 1/3 from the bow just to the port of the keel - pretty much the perfect location. No growth, just hauled for bottom paint this past June, so that is not it.

Also, it pretty much suddenly started acting up.



Would anyone know if this is sounds like a transducer going bad?
__________________

__________________
isobelk is offline   Reply With Quote
Old 18-08-2011, 13:23   #2
Marine Service Provider

Join Date: Feb 2011
Location: Elizabeth, PA
Posts: 22
Re: Failing Transducer ?

Absolutely. Sounds like your transducer is dying for sure bud, but for 13 years out of a transducer, I must say that is impressive. When your vessel got pulled for bottom paint, the crystal inside could have had extremely small damage to it that just grew over time.

Keith
__________________

__________________
Three Rivers Marine Electronics
threeriversmari is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2011, 13:18   #3
Registered User

Join Date: Dec 2008
Posts: 20
Re: Failing Transducer ?

Hi Keith,

Thanks for the reply.

I think the unit is toast also. I can get it to give a reading for a few seconds after being off for a while, but it then goes into crazy mode.

Of course I had just hauled the boat last June, so it would have been nice to know I had a failing transducer then. I am on a 3 year haulout cycle as the boat resides in brackish water, so this will end up being quite the expensive replacement.

Incidentally, the transducer is an Airmar B45 or Furuno 520-5msd. The part alone looks to cost $225 or so.
__________________
isobelk is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2011, 13:48   #4
Marine Service Provider

Join Date: Feb 2011
Location: Elizabeth, PA
Posts: 22
Re: Failing Transducer ?

PM sent.


Keith
__________________
Three Rivers Marine Electronics
threeriversmari is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Icom IC-M127 Display is Failing Capt. Rich Marine Electronics 6 21-06-2015 12:45
Grease Mount Transducer to Inside of Hull sdowney717 Marine Electronics 14 12-08-2011 15:07
Fishfinders Use Head Unit With Other Make of Transducer sdowney717 Marine Electronics 0 29-07-2011 08:46
Apelco xcd 350 Transducer Plug Pinout sdowney717 Marine Electronics 2 11-07-2011 20:01
For Sale: Garmin Transom Mount Depth and Temperature Transducer Undine Classifieds Archive 0 02-07-2011 16:09



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 04:02.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.