Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 24-08-2011, 14:37   #16
Registered User
 
captainKJ's Avatar

Join Date: Jan 2010
Location: 3rd wave passed the sea wall
Boat: private yacht always moving
Posts: 1,388
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

It is the batteries. They are in backwards.

This happened to me on my energizer bunny. He kept going and going and going. I put the batteries in wrong and he just kept coming, and coming and coming.
__________________

__________________
captainKJ is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 14:46   #17
Registered User

Join Date: Mar 2011
Location: Everett, WA
Boat: Pearson 33 "Drifter"
Posts: 21
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

Bad bunny! I just called Raymarine tech support and was told to hold down both 1 degree buttons for 5 seconds and the direction will change. Can't wait to get back down to the boat and give it a try.
__________________

__________________
May 'Archimedes' principle' always be with you.

ninethlife is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 14:48   #18
Registered User
 
captain465's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Ft Lauderdale, FL
Boat: 38ft Irwin center cockpit sloop MERIDIAN
Posts: 619
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

Does your system have a rudder position indicator? If so, check the linkage and sensor mounting.
__________________
Do not go where the path may lead.........
go instead where there is no path........
and leave a trail.
Ralph Waldo Emerson
captain465 is online now   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 14:51   #19
Senior Cruiser
 
Blue Stocking's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2008
Location: St. Georges, Bda
Boat: Rhodes Reliant 41ft
Posts: 4,116
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

Quote:
Originally Posted by captainKJ View Post
It is the batteries. They are in backwards.

This happened to me on my energizer bunny. He kept going and going and going. I put the batteries in wrong and he just kept coming, and coming and coming.
Sorry KJ --doesn't hold water.
If batteries were in backwards, he would be going astern, going astern, going astern.
__________________
so many projects--so little time !!
Blue Stocking is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 14:58   #20
Registered User

Join Date: Mar 2011
Location: Everett, WA
Boat: Pearson 33 "Drifter"
Posts: 21
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

No rudder position indicator
__________________
May 'Archimedes' principle' always be with you.

ninethlife is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 15:12   #21
Senior Cruiser
 
Blue Stocking's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2008
Location: St. Georges, Bda
Boat: Rhodes Reliant 41ft
Posts: 4,116
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

Not sure if this would apply to your boat.
The difference in the amount of helm carried, from sailing to motoring trim (torque from prop) can befuddle less sophisticated A/Ps.
See if the same thing happens under similar motoring and sailing conditions.
__________________
so many projects--so little time !!
Blue Stocking is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 15:27   #22
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Tartan 33R
Posts: 174
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

Pierrre,

The calibration procedure was changed mid production on the early ST4000 (not the Plus model). Press and hold stby, you should get the moving lines for swinging the compass, continue holding the stby down and you will enter the calibration mode.

On the later models, hold the stby button and it will go past the swing compass lines and you should see CAL. Release the stby and then press and hold again. You should now get into the calibration mode.

I have also seen quite a few of the early ST4000 that would not enter cal mode no matter what.
__________________
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 19:08   #23
Registered User
 
jstevens's Avatar

Join Date: May 2006
Location: On board Sarah, currently lying in Jacksonville, FL
Boat: Pearson, 424, 42', Sarah
Posts: 582
Images: 4
Re: Autohelm4000 responds backwards??

Pierrre,
"Just yesterday, I was having lunch with a 20 years experience technician. He explained to me that the Fluxgate Compass Transducer has swung 180 degrees and this is why the A/P was compensating the wrong way. To fix this, I only need to calibrate the autopilot."

My understanding of the calibration function is that it calculates the deviation of the fluxgate compass. It sounds like your AP is out of phase (actuator on the opposite side than how the AP is configured). As stated by another poster, pressing the + and - keys for 5 seconds will change the AP phase. Changing the power leads probably accomplishes the same thing.

I do not believe calibrating your AP will fix the out of phase problem.

I can only guess how this problem might have surfaced. I believe the factory setting for the ST4000 is for the actuator mounted on the starboard side of tiller. The phase change procedure is for actuators mounted on the opposite side from the factor setting. If your actuator is mounted opposite of the phase setting, possibly you accidentally changed the phase of the AP or a voltage spike caused it to reset to factory settings.

John
__________________
jstevens is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 19:41   #24
Registered User

Join Date: Oct 2008
Location: Halifax, Canada
Boat: Hughes 35
Posts: 86
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

Thanks for all your replies.

I was on my boat tonight and retried holding the standby button for 10 sec. What appear on the screen is "P08". No "CAL" or anything else.

I will try the - and + trick tomorrow.

Thanks again
__________________
pierrrre is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 20:03   #25
Registered User

Join Date: Mar 2011
Location: Everett, WA
Boat: Pearson 33 "Drifter"
Posts: 21
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

I remember getting that PO8 thing also. Haven't any idea what that means. Oh by the way I have a wheel steering system
__________________
May 'Archimedes' principle' always be with you.

ninethlife is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2011, 06:43   #26
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Tartan 33R
Posts: 174
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

If you just hold down the stby button, you will end up at P08, a dead end.

Try this: Hold down STBY, you should first see the moving lines that form a box. Next you should see CAL.

When you see CAL, RELEASE the STBY button and then immediately press and hold STBY for about 5 seconds. That should get you into the calibration mode. Scroll through the calibration with the auto key.


This is for the early non "Plus" model of the ST4000


Also, I tried the holding +1 and -1 to reverse the motor direction. It works on the early ST4000 but did not work on the ST40000 Plus.
__________________
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2011, 07:10   #27
Registered User
 
Don1500's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: On Board, just above the water
Boat: Marine Trader 47
Posts: 1,176
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

Recal your magnetometer
__________________
The Nomad Blog Mother, mother ocean, I have heard you call
Everything I know about cruising I learned from Travis McGee - http://theroamingnomad.com
Don1500 is offline   Reply With Quote
Old 26-08-2011, 17:01   #28
Registered User

Join Date: Mar 2011
Location: Everett, WA
Boat: Pearson 33 "Drifter"
Posts: 21
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

Final post. I pushed the two 1 degree buttons down together and in a few seconds the helm gave a twitch and it read 'strbd'. And now it works fine. I went all summer with this working backwards and that's all it took. Oh, and a lot of concerned forum members that took the time to offer help. Also want to mention Raymarine tech support that I called and gave me the same solution even though it's a discontinued item. That's what brings clients back. Thanks All
__________________
May 'Archimedes' principle' always be with you.

ninethlife is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 11:23   #29
Registered User

Join Date: Apr 2009
Posts: 584
Have you tried downloading the installation manuals?
__________________
bazzer is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 12:59   #30
Registered User

Join Date: Mar 2011
Location: Everett, WA
Boat: Pearson 33 "Drifter"
Posts: 21
Re: Autohelm4000 Responds Backwards ?

Yes, I have always had the manuel but I'm guessing not the correct one.
__________________

__________________
May 'Archimedes' principle' always be with you.

ninethlife is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
autohelm

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Volvo Penta MD2020 Seawater Pump Running Backwards akmike Engines and Propulsion Systems 4 15-07-2011 08:06
Shroud tension on a two spreader (backwards) no backstay rig JuanCH Monohull Sailboats 1 29-06-2011 21:18



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 12:28.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.