Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 02-09-2008, 17:44   #16
Eternal Member
 
Chief Engineer's Avatar

Join Date: Aug 2006
Location: North of Baltimore
Boat: Ericson 27 & 18' Herrmann Catboat
Posts: 3,798
I hadve a customer that had the same problem......I couldn't figure it out...he took the boat south and called me to tell me there was a wire that needed to be DISCONNECTED.....If I can reach him....I will have him contact you
__________________

__________________
Chief Engineer is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 11:38   #17
Senior Cruiser
 
S/V Antares's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2007
Location: Annapolis, Bahamas
Boat: 1983 Gulfstar 36
Posts: 1,249
Images: 1
My Navico 5000 did this to me this last winter. It was the compass and I have chucked to whole mess for a new $$$ one. The fluxgte is simple enough to disect. Careful, Some have fluid in them . You may want to check if one of the wires has broken on the gimbled sensor inside if you are at the end of the game,
__________________

__________________
Will & Muffin
Lucy the dog

"Yes, well.. perhaps some more wine" (Julia Child)
S/V Antares is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2009, 16:52   #18
Registered User

Join Date: Aug 2009
Posts: 1
Autohelm 5000

Quote:
Originally Posted by svh2obo View Post
I took one of these units off my boat 6 years ago and have intended to sell it on eBay ever since but haven't. Sounds like there me some demand for it. Everything is in good shape except for the control head which is weathered. Before I bought the boat, it sat in it's cradle for 5 years, so the autopilot hasn't been run for 11 years.
Do you still have this - I'm looking for a replacement auxiliary control unit?
Mike Gill
__________________
Mike Gill is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2011, 18:48   #19
Registered User

Join Date: Jan 2011
Posts: 3
looking for Autohelm 5000 vane

Quote:
Originally Posted by svh2obo View Post
I took one of these units off my boat 6 years ago and have intended to sell it on eBay ever since but haven't. Sounds like there me some demand for it. Everything is in good shape except for the control head which is weathered. Before I bought the boat, it sat in it's cradle for 5 years, so the autopilot hasn't been run for 11 years.
If you have the wind vane sensor unit (red plastic vane sits atop a black rotating metal tube) i would be interested in acquiring that part alone.
__________________
GeorgesCutter is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2011, 06:31   #20
Registered User
 
phantomracer's Avatar

Join Date: Aug 2010
Location: Boston, MA
Boat: 1968 Ohlson 38 Sloop
Posts: 773
Images: 9
Send a message via Yahoo to phantomracer
Quote:
Originally Posted by S/V Elusive View Post
Michael - As Wheels pointed out, you have the ANCIENT version! I had that also. The newer control heads show your selected heading. And, the older ones do NOT have a rudder position indicator. The DIAL adjustment - I'm presuming that is a separate small box with a switch in the middle ... if so, that is the "sea state" adjustment.

Wheels is also correct in that RayMarine (use to be Raytheon) does NOT support those older models. In fact, if you call them and manage to actually speak to one of their reps, they will tell you that you can send in the whole system, they will look at it, and let you know if it is possible to fix it. If they cannot fix it (most likely) they will send it all back (you are out the postage one-way). They do, however, have rebuilt NEW units, that they will sell you at a substantial discount. Unfortunately, you will need MOST new items, not just the one(s) that failed. The exception is the ram - it works with the newer stuff (they won't tell you that or admit it).

I don't recall the exact symptoms on the autopilot failure - but the results sound similar to what you describe. My problem turned out to be the fluxgate compass. If you disconnect the compass, and try it and get the same symptoms, tadaaaaa. I've sold the two control heads that I had, but still have the 'computer'. If you find that it is the computer, you can contact me in PM and we'll see what we can work out. But, frankly, I think your best bet is to ship it all off to RayMarine, let them ID the problem and then make your choices then (and, I would suggest buying their rebuilt system).
Insanely late the party on this thread. I did find calling raymarine about my st7000 autohelm was actually positive. I had a similar problem - randomly going hard port (whether in standby, auto, or track). The tech, without hesitating, said it was most likely the system was looking for a joystick and to put a resistor on the joystick port to simulate a joystick.

I haven't done it yet to confirm it works or not, or if it applies to this thread.. but there is at least one tech there that (appears) to have a clue.

The previous owner junked the autohelm flux for a KVH. been working like a champ.
__________________
phantomracer is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2011, 07:24   #21
Registered User
 
Greggegner's Avatar

Join Date: Nov 2010
Posts: 406
Couple of random thoughts...make sure the rubber limit to port has not been reset. This would allow only corrections to starboard. Most autopilots allow you to manually control the rudder. Make sure you can get the rudder to turn to port. If you can't by using the controls then I think the control head is suspect or the rudder position indicator.
__________________

__________________
Greggegner is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
autohelm, autohelm 5000

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New to Forum - Need Autohelm 5000 Help jimbeyer Meets & Greets 20 14-01-2011 18:35
Autohelm 5000 BEAUSEJOUR Construction, Maintenance & Refit 5 08-06-2010 20:13
Autohelm 5000 Analogue BEAUSEJOUR Marine Electronics 3 06-06-2010 14:20
Parts for Autohelm 5000 rolandgilbert99 Challenges 3 30-10-2008 22:41
Autohelm 5000 Quincofish Marine Electronics 2 16-04-2003 22:59



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 15:35.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.