Cruisers Forum

Join CruisersForum Today

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 17-01-2014, 03:45   #1
Registered User

Join Date: Jul 2006
Location: Underway in the Med - Black Sea we hope
Boat: Jeanneau 40 DS SoulMates
Posts: 1,543
Images: 1
ACR AIS malfunction

we have a ACR Nauticast B AIS - that has served us well sailing the entire carib and across the atlantic and part of the med -- and into our winter home in Tunisia

about 2 months we turned on all our electronics and everything worked - then just out of the blue the AIS stopped picking up a gps signal -- we turned everything off and on again - no help -- it simply is not getting a gps signal --

i tried to look at the internal of the gps unit thinking salt may have gotten in but it is a sealed unit --
i did check all the connections and even had an electrican on board to check the connections - could not find anything not connected or misconnected

by the way the nauticast feeds gps data and ais data into a raymarine c70

does anyone have a Nauticast that has had a similar problem -- if so how was it fixed?


just our thoughts and opinions
chuck and svsoulmates
underway in the Black Sea
chuckr is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2014, 04:03   #2
Registered User
Ziggy's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: U.S., Northeast
Boat: Contessa 32
Posts: 1,352
Images: 2
Re: ACR AIS malfunction

If the GPS uses a standard NMEA0183 interface, you could test the GPS and the AIS unit separately -- hook up the gps to a laptop via a serial interface and see if it works, and hook up a known good gps receiver to the ais unit and see if that works.

The future ain't what it used to be.
-- Yogi Berra, 1925-2015
Ziggy is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2014, 04:34   #3
Registered User

Join Date: Dec 2009
Location: BVI
Boat: Pacific Seacraft 34
Posts: 57
Re: ACR AIS malfunction

Download ProAIS2 and connect the AIS unit to your laptop via the USB port. This will allow you to see if the GPS is seeing satellites. If it is, you will be able to see the NMEA sentences generated.
kmaz is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2014, 20:52   #4
Registered User

Join Date: Jun 2013
Location: canada
Posts: 1,277
Re: ACR AIS malfunction

^this. I've never seen the acr one. but all other transmitting ais's come with computer programming software and you'll see satellite strength and info.
smac999 is offline   Reply With Quote

ais, fun, malfunction

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 15:11.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.