Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 22-02-2018, 11:20   #1
Senior Cruiser
 
Emerald Sea's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Feb 2013
Location: Live-aboard Cruiser
Boat: Lagoon 450
Posts: 629
Rule Bilge Pump Not Draining?

Im probably missing something quite obvious here but its baffled me so far.

My bilge pump (Rule 2000GPM) which has been working fine for 3 years, still works and pumps out the water from the bilge however now it won't pump out to the thru-hull. See sketch. It turns on and won't push the water out?

- The check valve is clean, works correctly and is in the right direction
- There is no blockage on any of the lines. I can easily blow thru all hoses
- If I disconnected the hose at the check valve and turn the pump on, it will flow water back into the bilge.

I don't think its a pressure head issue as there is plenty of power behind this little 2000GPM pump and the head height is only about 40cm.

Any ideas?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_3338.JPG
Views:	33
Size:	289.6 KB
ID:	164641  
__________________
Steve
SV Emerald Sea
L450
Emerald Sea is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2018, 11:28   #2
Moderator
 
Pete7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Aug 2009
Location: Solent, England
Boat: Moody 31
Posts: 11,892
Images: 14
Re: Rule Bilge Pump Not Draining?

Steve, the little impeller inside the pump, does it actually go round or is it loose on the shaft?
Pete7 is online now   Reply With Quote
Old 22-02-2018, 12:13   #3
Senior Cruiser
 
Emerald Sea's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Feb 2013
Location: Live-aboard Cruiser
Boat: Lagoon 450
Posts: 629
Re: Rule Bilge Pump Not Draining?

Quote:
Originally Posted by Pete7 View Post
Steve, the little impeller inside the pump, does it actually go round or is it loose on the shaft?
Hi Pete. Yes, Ive had the pump out its base and seen the impeller turn. It actually pumps the water - as when I disconnected the discharge hose at the check valve and pumped water back into the bilge. Good flow! It just doesn't want to discharge all the way up (40cm) and out the thru-hull - even though I have clear passage.
Cheers
__________________
Steve
SV Emerald Sea
L450
Emerald Sea is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
bilge, bilge pump, rule

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rule-Mate Bilge Pump rvennis Plumbing Systems and Fixtures 18 01-06-2013 13:14
Rule Hose (for Rule Pumps) kjames Plumbing Systems and Fixtures 3 09-01-2012 04:51
Rule Automatic Bilge Pump Switch #43 endoftheroad Plumbing Systems and Fixtures 13 26-12-2010 15:20
Rule Bilge Pump Switch ibexx Electrical: Batteries, Generators & Solar 3 22-07-2010 14:09
Already Blown One Rule-Mate Electronic Auto Bilge Pump ! surfmachine Electrical: Batteries, Generators & Solar 3 27-04-2010 07:12



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 13:59.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.