Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 08-03-2011, 04:36   #1
Registered User
 
Rossmonty01's Avatar

Join Date: Aug 2008
Location: Buderim Australia
Boat: Herman Boro Centre Cockpit 54Ft Eagle Spirit
Posts: 21
MaxSea on Laptop - Set-Up Help, Please

Hi I have a laptop with a Serial to USB set up to the Nmea 0183 GPS. It can be seen operating by its own software but I cannot get Maxsea V9 to show it on the screen but I can see the data coming down in the utilities menu of Max sea I presume something simple in the set up some where
any body got a fix please

Rossmonty
__________________

__________________
Rossmonty01 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2011, 18:33   #2
Registered User
 
bewitched's Avatar

Join Date: Sep 2009
Posts: 885
Images: 3
Re: MaxSea on laptop set up help please

Select the unit in utilities and click on "advanced settings" or 'data settings" (can't remember what it's called exactly).

There should be options to change to whatever NMEA sentence that your GPS is sending. It's probably defaulted to GLL - change this setting to see what works (RMC worked for me).
__________________

__________________
bewitched is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 04:59   #3
Registered User
 
Rossmonty01's Avatar

Join Date: Aug 2008
Location: Buderim Australia
Boat: Herman Boro Centre Cockpit 54Ft Eagle Spirit
Posts: 21
Re: MaxSea on laptop set up help please

Quote:
Originally Posted by bewitched View Post
Select the unit in utilities and click on "advanced settings" or 'data settings" (can't remember what it's called exactly).

There should be options to change to whatever NMEA sentence that your GPS is sending. It's probably defaulted to GLL - change this setting to see what works (RMC worked for me).
Thanks for your help I found the area but It didn't work in this instance i'll keep trying
__________________
Rossmonty01 is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 17:10   #4
Registered User
 
bewitched's Avatar

Join Date: Sep 2009
Posts: 885
Images: 3
Re: MaxSea on Laptop - Set-Up Help, Please

Some more pointers:

the GPS data should all start with $

the baud rate should be set to 4800
__________________
bewitched is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2011, 03:32   #5
Registered User
 
Rossmonty01's Avatar

Join Date: Aug 2008
Location: Buderim Australia
Boat: Herman Boro Centre Cockpit 54Ft Eagle Spirit
Posts: 21
Re: MaxSea on Laptop - Set-Up Help, Please

Yes I checked them again all correct
I am working on it tomorrow again I'll let you know if any thing else works
Thanks again
Rosso
__________________
Rossmonty01 is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2011, 04:46   #6
Registered User
 
summerlove's Avatar

Join Date: Aug 2010
Location: Bayshore, New York
Boat: 1982 Hunter 30 ft- Summer Love
Posts: 9
Re: MaxSea on Laptop - Set-Up Help, Please

Since u did not mention which computer you are using, I should mention that some programs want to communicate with com1. Your computer may have com1 assigned to the IR port...disable the IR port and check your communication port for "com1" configuration.
__________________
summerlove is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2011, 09:32   #7
Registered User

Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Re: MaxSea on Laptop - Set-Up Help, Please

I had the same problem , i fixed it by downloading the latest drivers for the serial-usb cable. Mine also showed the data coming in on maxsea but no fix. After the driver update it worked 100% (use a TRENDnet Su-S9 cable and driver and win 7) Also remember to disable the "Microsoft serial mouse" in device manager (that also causes the mouse pointer to jump around the screen if its not disabled)

When you change the gps sentence type remember to press ok at both boxes to go out to maxsea main screen or your new settings wont apply fully.

When you start maxsea hold in eigther Ctrl or shift (cant remember) and it will change your settings to the default working settings.
Also check the last box to see if you have not got any checksum errors
If any of these do not work post a screen shot of your incoming sentences
__________________

__________________
SquidFisher is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
laptop, maxsea

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Set Anchor noelex 77 Anchoring & Mooring 13 17-09-2010 23:08
Set Adrift Stede The Sailor's Confessional 8 29-11-2007 14:31
NTOTD: Set Amgine The Library 0 15-12-2006 14:26
How do I set myself up with weatherfax? tracker_46 Marine Electronics 4 12-10-2006 15:51
Stereo set up Rippy Marine Electronics 5 23-02-2006 06:01



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 22:23.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.