Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 30-10-2013, 16:13   #1
Registered User
 
sasmith217's Avatar

Join Date: Oct 2013
Location: Victoria
Boat: Bayliner Buccaneer 305
Posts: 3
Help! Macerator not working

Hello all,

Pardon me in advance, I'm a new boat owner and still trying to figure all the systems onboard, so its possible this could be a super easy fix that I'm just not getting.

Anyways, so my problem is that my macerator pump is not working.. when I bought the boat, it seemed to work fine, then after having my boyfriend onboard for the weekend (and flushing extra thick toilet paper!), alas she fails to pump.

I thought first I had blown a fuse, but after replacing it, still no luck. All I can hear is a quick 'click' when I push the macerator switch.

I then tried turning the impeller, but it's definitely not stuck in place. (It's a jabsco self priming pump with run dry protection, model 18590 series - new in 2005)

I opened up the deck cap for the tank but couldn't really see anything.. it seems to be ventilating fine as well.

If anyone has any experience whatssoever I'm sure you have a better idea than I do, and would greatly appreciate your opinion! Thanks
__________________

__________________
sasmith217 is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2013, 16:30   #2
Registered User
 
captain465's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Ft Lauderdale, FL
Boat: 38ft Irwin center cockpit sloop MERIDIAN
Posts: 619
Re: Help! Macerator not working

If you are hearing a click, it seems that the circuits are all intact, however, you might have a connection problem in the way of bad contact at a junction.
check all connections for cleanliness and corrosion. (have HIM do it!)
All else fails, run a set of wires direct from batteries to the macerator, and see if it works..if it runs, you have a definite connection problem. If it does not run, it is likely toast.
__________________

__________________
Do not go where the path may lead.........
go instead where there is no path........
and leave a trail.
Ralph Waldo Emerson
captain465 is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2013, 16:48   #3
Senior Cruiser
 
Kenomac's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jan 2012
Location: Somewhere in the Adriatic Sea
Boat: Oyster 53 Cutter
Posts: 8,516
Re: Help! Macerator not working

If you can hear the motor spin, but nothing is pumping, you probably need to replace the macerator impeller. The impellar is what pumps the pee and poo down the hose. The impellar usually only lasts a couple of seasons, because the rubber tends to dry out.
__________________
Kenomac is online now   Reply With Quote
Old 30-10-2013, 17:38   #4
Senior Cruiser
 
DeepFrz's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2006
Location: Winnipeg
Boat: None at this time
Posts: 7,930
Re: Help! Macerator not working

If you look under the search tab you will find "google custom search" as one of the options. Search "macerator pump". There have been several recent threads on this subject. Some people really don't like the jabsco pump.
__________________
The Blue Dot Campaign. This Changes Everything.
DeepFrz is online now   Reply With Quote
Old 30-10-2013, 17:47   #5
Senior Cruiser

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Aug 2009
Location: between the devil and the deep blue sea
Boat: a sailing boat
Posts: 17,314
Re: Help! Macerator not working

Perhaps try once the boat is vertical again. Some macerators are know to perform poorly at 90 degs.

b.
__________________
barnakiel is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2013, 19:04   #6
Registered User

Join Date: Jun 2012
Location: here and there
Boat: P30
Posts: 199
Re: Help! Macerator not working

Second the advise regarding connections and impeller. Been thru both.
Depending on age it could also be brushes in the motor.
Still haven't found a source for those....
__________________
S/V Voyager
smaarch is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2013, 19:05   #7
Registered User

Join Date: Jun 2012
Location: here and there
Boat: P30
Posts: 199
Re: Help! Macerator not working

Second the advise regarding connections and impeller. Been thru both.
Depending on age it could also be brushes in the motor.
Still haven't found a source for those....
This year iafter replacing the same Jabsco Pump I disovered an intermitten electrical connection problem. I'd start there.
__________________
S/V Voyager
smaarch is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2013, 01:51   #8
Senior Cruiser
 
DeepFrz's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2006
Location: Winnipeg
Boat: None at this time
Posts: 7,930
Re: Help! Macerator not working

You might want to read this article.
Sequitur
__________________
The Blue Dot Campaign. This Changes Everything.
DeepFrz is online now   Reply With Quote
Old 31-10-2013, 11:33   #9
Registered User

Join Date: Feb 2008
Posts: 371
Re: Help! Macerator not working

Before you sweat this too much, you might consider pulling the macerator apart to check for tampons or similar blockages that will "lock" the macerator blade.
__________________

__________________
chrisjs is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 23:02.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.