Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 27-10-2015, 15:43   #1
Registered User

Join Date: Aug 2015
Posts: 16
Help troubleshooting a transmission issue

Hello forum! I am hoping you all can help me trouble shoot a transmission issue. I have a Westerbeke 30b with JS transmission, 2.47:1 ratio. My forward gear doesn't seem to be engaging properly, it seems to have more drive between 1,000-1,200 RPM's than it does at 1,500 or higher. Reverse seems to engage just fine. The issue started about a week ago and has gotten progressively worse. To the point where I can't move forward in calm waters faster than 1.5 knots.

Following the rule of fix the easiest thing first, I flushed the gear box, oil was dirty, but no signs of water intrusion. Ran the engine for 15-20 minutes, working it in and out of gear, changed the oil again, and repeat.

The cable is the right length and moves the arm far enough.

I am a bit if a newb when it comes to this stuff, but am proficient enough when given some instruction. Any help is much appreciated.

What are my next logical steps? I am in Georgetown, Great Exumas if that helps, so not all of the resources in the States.

Thank you all!
__________________

__________________
Strider34c is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2015, 15:52   #2
Senior Cruiser
 
Sailmonkey's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2009
Location: Houston
Boat: '76 Allied Seawind II, 32'
Posts: 5,764
Re: Help troubleshooting a transmission issue

Admittedly I don't know much about the JS gearbox, but it sounds to me like the clutch is shot/slipping. There is no cure for this other than rebuild or replacement (depending on cost of parts).
__________________

__________________
Sailmonkey is online now   Reply With Quote
Old 23-11-2015, 07:19   #3
Registered User

Join Date: Apr 2012
Location: RI
Boat: Tartan 3800
Posts: 122
Re: Help troubleshooting a transmission issue

I replaced mine with a Newage, PRM 12.
__________________
bmm32005 is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2015, 15:02   #4
Registered User

Join Date: Aug 2015
Posts: 16
Re: Help troubleshooting a transmission issue

Any particular reason you chose the 120 over the 80? I was told the 80 would handle it just fine and that the 120 was a bit overkill. How was the refit? Did the Westerbeke "kit" make it a relatively easy job? Did you do it in the water or on the hard? Thank you! I am waiting for my parts to ship over and wondering what kind of work it will take me.
__________________
Strider34c is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
transmission

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Frigoboat (W35F) troubleshooting...thinking it is an electrical issue Zoid Plumbing Systems and Fixtures 14 05-08-2015 04:32
Transmission issue am stuck many miles from home. Oceanride007 Engines and Propulsion Systems 23 02-04-2015 02:47
ZF sail drive/Hurth transmission issue Ostinato Propellers & Drive Systems 6 13-10-2014 12:24
Yanmar 2QM20 Transmission Issue zoic100 Engines and Propulsion Systems 2 14-09-2011 10:04
VHF transmission issue ryderstk Marine Electronics 3 03-07-2011 15:32



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 13:03.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.