Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 03-12-2009, 17:01   #1
Registered User

Join Date: Nov 2009
Location: Tauranga, New Zealand
Boat: Wharram Tiki 38'
Posts: 29
Engine Won't Idle Under Load

I have a yanmar 3GM30C that will not idle under load. Like in gear at idle, the motor will struggle then stop. Even using the alternator at idle will kill the engine, such as using the electric anchor winch. Does anyone have an idea what could be causing this problem? I have cleaned out the fuel lines/filters but this made no difference.
__________________

__________________
Tiki 38' is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 17:14   #2
Senior Cruiser
 
Sailmonkey's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2009
Location: Houston
Boat: '76 Allied Seawind II, 32'
Posts: 5,781
what is idle speed

what speed are you trying to idle at? it may be too low to allow the engine to compensate for an increase in load.
__________________

__________________
Sailmonkey is online now   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 17:24   #3
Moderator Emeritus
 
Ex-Calif's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: May 2007
Location: Singapore
Boat: Maxi 77 - Relax Lah!
Posts: 11,514
Images: 4
When that happened to my boat I found a polyprope line around the prop...
__________________
Relax Lah! is For Sale <--- Click
Click--> Custom CF Google Search or CF Rules
You're gonna need a bigger boat... - Martin Brody
Ex-Calif is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 17:26   #4
Registered User
 
neilpride's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: in the world
Boat: csy 44 tall rig.
Posts: 3,099
Some debris around prop, a line or something?? some one touch the idle setting in the governor?? what rpms you have in the tach at idle??
__________________
neilpride is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 17:31   #5
Registered User

Join Date: Nov 2009
Location: Tauranga, New Zealand
Boat: Wharram Tiki 38'
Posts: 29
I have tried a fast idle, it made no difference. Once the engine is fully warmed up it will not idle at all, unless I increase the throttle.
__________________
Tiki 38' is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 17:43   #6
Senior Cruiser
 
Sailmonkey's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2009
Location: Houston
Boat: '76 Allied Seawind II, 32'
Posts: 5,781
1. how many hours are on it?
2. if you can get into gear without dying will the engine come up to speed while pushing the boat?
3. have you tried to disconect the alternator and run in gear?
__________________
Sailmonkey is online now   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 18:17   #7
Registered User

Join Date: Nov 2009
Location: Tauranga, New Zealand
Boat: Wharram Tiki 38'
Posts: 29
Hours unknown. Yes I can get into gear and quickly get revs up and engine pushes boat fine. It is the idle that has no power. Engine goes good at mid to high revs. Have not thought about disconnecting alternater. That is good thinking, might be something in that. Alternater is brand spanking new. Thanks guys for the replies so far, really appreciated.
__________________
Tiki 38' is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 19:06   #8
Senior Cruiser
 
Sailmonkey's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2009
Location: Houston
Boat: '76 Allied Seawind II, 32'
Posts: 5,781
I'm having a thought about the alternator. What size is it? internal or external regulator? size of battery bank you're charging? state of battery discharge?
__________________
Sailmonkey is online now   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 19:22   #9
Registered User
 
Stillraining's Avatar

Join Date: Oct 2008
Location: Puget Sound
Boat: Irwin 41 CC Ketch
Posts: 2,876
Something is amiss with your governor.
__________________
"Go simple, go large!".

Relationships are everything to me...everything else in life is just a tool to enhance them.
Stillraining is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 21:19   #10
Eternal Member
 
Chief Engineer's Avatar

Join Date: Aug 2006
Location: North of Baltimore
Boat: Ericson 27 & 18' Herrmann Catboat
Posts: 3,798
1 Check Prop

2 If you have put a new alternator on....that might be your problem right there.
Disconnect alternator and try idle in gear.

3 Probably not the governor unless someone has been messing witht the injection pump

4 If you have played with the fuel system bleed again from primary filter to injectors.
__________________
Chief Engineer is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 21:30   #11
Moderator Emeritus
 
Ex-Calif's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: May 2007
Location: Singapore
Boat: Maxi 77 - Relax Lah!
Posts: 11,514
Images: 4
Anyonr tightened the packing gland recently? Is the shaft hot while running? Is neutral idel the same as it was?
__________________
Relax Lah! is For Sale <--- Click
Click--> Custom CF Google Search or CF Rules
You're gonna need a bigger boat... - Martin Brody
Ex-Calif is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 21:46   #12
Registered User

Join Date: Dec 2007
Location: Brisbane
Boat: deboated
Posts: 672
Unknown hours! engine lacks torque, needs to be run at high rpm. I think the alternator is the least likely, start with a compression test and if reasonable fuel pump and injector area. Check tappet clearance before doing compression test you may even find the problem is that easy, maybe.
__________________
meyermm is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 21:46   #13
Registered User

Join Date: Nov 2009
Location: Tauranga, New Zealand
Boat: Wharram Tiki 38'
Posts: 29
Thanks for your time fellas, next time I am at the boat, tomorrow hopefully, I will take the belt off the alternator and run it to see if there is any difference. It is a new alternator I just had fitted because I was fed up with flat batteries and poor starting. Last time I used the engine, it unexpectadly chewed up the belt, so there could well be something wrong with that alternator. Pity, cause it was expensive too. I will dive over and check that prop, but I don't think so, as the engine dies with just useing the anchor winch. Then again mabee I have rope round the prop AND faulty alternator! Could be two things! What a great forum this is....
__________________
Tiki 38' is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 21:55   #14
Registered User

Join Date: Nov 2009
Location: Tauranga, New Zealand
Boat: Wharram Tiki 38'
Posts: 29
O.K. Will do that too! I have just bought this boat, and I paid for a mechanic to do an engine inspection before I bought it (including a compression test), but he did a really poor job of it, cause I have had nothing but trouble with the engines since day one.
__________________
Tiki 38' is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2009, 21:57   #15
Registered User

Join Date: Dec 2007
Location: Brisbane
Boat: deboated
Posts: 672
The problem with the alternator could be that it works and the old one did not hence added load that the worn out engine needing service cannot handle. Sorry but prop problem would not cause out of gear cut out due to load from alternator.
__________________

__________________
meyermm is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
engine

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Starting Video / Real World Amp Load Data Maine Sail Electrical: Batteries, Generators & Solar 21 20-11-2010 14:17
Restarting PERKINS 4108 engine after being idle for 4 years! Kevin Price Construction, Maintenance & Refit 24 07-01-2009 19:09
High Idle Charlie Engines and Propulsion Systems 10 02-01-2009 16:13
Engine idle woes-Will not idle after warm Pa La O La Engines and Propulsion Systems 5 24-09-2006 13:13
Perkins V8 Idle Fast - PLEASE HELP Holding Pattern Engines and Propulsion Systems 7 16-08-2005 03:07



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 19:57.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.